Statoil selger Fuel & Retail

Kanadiere vil kjøpe bensinstasjoner for 15,9 milliarder kroner.

VIL SELGE PØLSENE: Statoil skriver at energi- og detaljhandelvirksomheten har andre drivere for verdiskapning sammenlignet med Statoils kjernevirksomhet.

Simen Grytøyr
Publisert:,

AksjeLongname: Statoil Fuel & RetailTicker: SFRMarked: OSEOrganiasonsnummber: 995532921TSID:Trade time: 2012-04-17 17:30:00Last: 34.75Close: 34.48Periode: 7days


Oljeselskapet Statoil har besluttet å forhåndsakseptere et bud fra kanadiske Alimentation Couche-Tard på aksjene i Statoil Fuel & Retail ASA mot et kontantvederlag på 53 kroner per aksje.

Oppgjøret for Statoils andel på 54 prosent av selskapet anslås til 8,6 milliarder kroner forutsatt vellykket sluttføring av transaksjonen.Totalt er budet fra Alimentation på hele Statoil Fuel & Retail på 15,9 milliarder kroner.

Tilbudet innebærer en premie på 53 prosent i forhold til seneste aksjekurs, og partene forventer å fullføre transaksjonen i løpet av andre kvartal 2012.

Analytikere E24 har vært i kontakt med karakteriserer budet som solid.

- Budet er sterkt. Vi hadde kursmål på 48 kroner, sier analytiker Eirik Veggem Dahle i Pareto Securities til E24.

Statoil Fuel & Retail-aksjen endte tirsdag på 34,75 kroner.

- Vi mener at Alimentation Couche-Tard er en sterk industriell eier og at prisen er attraktiv. Tilbudet, som anbefales av styret og ledelsen i Statoil Fuel & Retail, gir en god løsning for alle parter, sier Statoils konserndirektør for økonomi og finans Torgrim Reitan i en melding.

Reitan sier at denne transaksjonen gir aksjonærene i Statoil Fuel & Retail muligheten til å realisere en betydelig avkastning siden børsnoteringen i 2010. Han sier også at det vil gi selskapet muligheten til å følge sin strategi under et nytt og langsiktig industrielt eierskap, til fordel for sine kunder og medarbeidere.

- For Statoil frigjør det kapital, det strømlinjeformer vår portefølje og gjør oss i stand til å ytterligere styrke vårt fokus som et teknologi-fokusert oppstrøms energiselskap, i tråd med vår strategi, sier Reitan.

Statoil skriver at energi- og detaljhandelvirksomheten har andre drivere for verdiskapning sammenlignet med Statoils kjernevirksomhet.

Det er grunnen til at Statoil i 2010 besluttet å opprette selskapet Statoil Fuel & Retail som ble notert på Oslo børs. Samtidig med børsnoteringen ble det kunngjort at størrelsen på og tidsperspektivet for Statoils eierskap ville bli tilpasset for å utvikle aksjonærverdier for Statoil Fuel & Retail og for Statoil.

- Beholder navnet
Navnet frem til 2012 Statoil Fuel & Retail beholder retten til å bruke Statoil-navnet inntil 30. september 2019, i tråd med avtalen som ble inngått i forbindelse med børsnoteringen. Statoil Fuel & Retail er også eier av dråpe-logoen.

Som en del av en rekke overgangstjenester som tilbys vil Statoil fortsatt yte driftsstøttetjenester i en bestemt tidsperiode. Viktige handelsavtaler, inkludert salg av raffinerte oljeprodukter, vil også fortsette, opplyser Statoil.

Statoil Fuel & Retail opplyser i en annen melding at det forventer å rapportere et justert driftsresultat (EBITDA) på 650 millioner norske kroner for første kvartal 2012.

Samtidig flyttes kvartalsrapporteringen for første kvartal til 25. april.

Her kan du lese mer om