Apple-varsel skremmer markedet: Teknosmell for Oljefondet

Oljefondets toppaksjer gikk på en solid smell i høst, inkludert teknologigigantene Apple og Amazon. Nå tar et resultatvarsel enda en bit av Apple.

FÅR TEKNOSMELL: Teknologiaksjene har ruset de siste årene, men nå følger Apple, Amazon og Microsoft med markedene nedover, noe som naturligvis også rammer Oljefondets aksjebeholdninger. Apples resultatvarsel denne uken legger sten til byrden for bekymrede globale investorer. Dette er en iPhone 7.
Publisert:

Torsdag rystes markedene av teknologigiganten Apples resultatvarsel for sitt første kvartal, og melder om svekket salg etter handelskrigen mellom USA og Kina.

Apple-aksjen er kort tid etter åpning på Wall Street ned 8,57 prosent.

Les mer: Apple-smell for Oljefondet – «tapte» nær fem milliarder i løpet av natten

Dette skjer i kjølvannet av et kraftig fall i aksjemarkedene i høst, og analytikere frykter at Apple-varselet kan bidra til økt bekymring for global økonomisk oppbremsing.

– Resultatvarselet nærte opp under frykten om at en global resesjon nærmer seg, skriver DNB Markets-analytiker Ole André Kjennerud i en morgenrapport torsdag.

I tillegg til Apple har også Amazon, Alphabet og andre store amerikanske teknologiaksjer falt gjennom høsten, og dette rammer det norske Oljefondet.

De store teknologiaksjene topper nemlig listen over fondets største aksjeposter.

I fjorårets andre og tredje kvartal var det kjempeselskapene Apple og Amazon som leverte den største avkastningen blant fondets rundt 9.000 aksjer.

Begge disse aksjene falt derimot kraftig gjennom fjerde kvartal. Det samme gjorde teknologiselskapet Facebook, fondets niende største aksjepost ved utgangen av tredje kvartal.

Aksjebeholdning 3. kvartal, mrd.Aksjefall 4. kvartal, prosent
Apple83,730,1
Amazon66,425
Microsoft65,711,1
Alphabet Inc.59,013,4
Shell52,913,9

Les mer: Apples resultatvarsel senker teknologi-aksjer i Asia

Les også

Apple: Julesalget ga 5 milliarder dollar mindre enn ventet

Så mye falt Apple

Apple-aksjen lå på 225,74 dollar ved utgangen av tredje kvartal, men falt til 157,74 dollar ved utgangen av fjerde kvartal. Det er en nedgang på hele 30,1 prosent.

Med fallet torsdag ettermiddag er aksjen ned 36 prosent siden utgangen av tredje kvartal.

Dermed har medvinden snudd for det som har vært Oljefondets toppaksje de siste årene.

Ved utgangen av tredje kvartal hadde fondet Apple-aksjer for 83,7 milliarder kroner, etter en oppgang på 15 milliarder gjennom kvartalet.

Dersom eierskapet er uendret ved utgangen av året, skulle kursfallet i fjerde kvartal tilsi et verditap på rundt 25 milliarder kroner, uten valutakursjusteringer.

Fondets aksjer blir mer verdt målt i kroner når kronen svekkes. Dollaren har styrket seg fra 8,14 kroner til 8,63 kroner gjennom fjerde kvartal.

De nøyaktige tallene på Oljefondets verditap i Apple, Amazon, Facebook og de 9.000 andre aksjepostene i fondet får vi først når fondet presenterer sin årsrapport den 27. februar.

Les mer: Ble Oljefondets vinneraksje igjen: Så mye eier du i Apple

Les også

Ble Oljefondets vinneraksje igjen: Så mye eier du i Apple

Første større fall for fondet

Nedgangen i aksjemarkedene i høst bidrar også til at fondet som helhet i fjor falt i verdi for første gang siden 2002. Den gangen var fallet kun på fire milliarder kroner, men i fjor var nedgangen trolig langt større.

Ved utgangen av 2018 lå fondets verdi på rundt 8.200 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket på fondets nettsider. Ved inngangen til året var fondet verdt 8.488 milliarder kroner. Dermed ligger det an til et fall på rundt 300 milliarder kroner.

Så sent som ved utgangen av tredje kvartal var fondet verdt 8.478 milliarder kroner.

Det uoffisielle telleverket justeres ikke for endringer i verdien av fondets eiendomsportefølje, og det faktiske tallet kan derfor variere. Det offisielle tallet kommer i årsrapporten.

Publisert:
Gå til e24.no