Tror Fredriksens riggkjempe var tvunget til å hjelpe «lillesøster»

Seadrill gir kriselån til Archer. Nå er spørsmålet hva som skjer med riggselskapets egen finansiering.

LEGGER KABAL: Flere av selskapene i John Fredriksens forretningsimperium er rammet av tøffe markedsforhold og kan komme til å trenge penger. Storaksjonæren kan selv måtte trå til.
Publisert: Publisert:

– Jeg kan ikke skjønne at Seadrill, men én milliard dollar i cash, har gjort dette frivillig, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til E24.

Bakgrunnen for utsagnet er at Archer i sin førstekvartalsrapport, som ble sluppet på tampen av forrige måned, opplyser at de i mai vil få et konvertibelt lån av Seadrill på 75 millioner dollar.

Dette er gjort nødvendig av en kombinasjon av vanskelige markedsforhold, gjeldsforpliktelser og lånebetingelser. Samtidig var Archers guiding for året og inn i neste år dyster lesning.

Seadrill har imidlertid heller ingen ubegrenset pengebinge. «Storesøsteren» er allerede garantist for North Atlantic Drilling og Archer, har forpliktelser på nybygg og betydelig egen gjeld.

Selskapet hadde ved utgangen av forrige kvartal 1,04 milliarder dollar i kontanter, og
har allerede varslet finansielle grep.

Tror bankene sier «ja»

Hauglund tror at det vil være nærmest umulig også for Seadrill å hente egenkapital i dagens marked.

Han ser derfor for seg at riggkjempen kommer til å låne penger.

Nordnet Tom Hauglund Investeringsøkonom

– Jeg tror at John Fredriksen kommer til å låne Seadrill penger. At Hemen kommer opp med en garanti og sørger for at lånevilkårene ikke blir brutt, og at lånet blir konvertibelt. Det gir dem litt pusterom, sier han.

John Fredriksen er linken mellom de to selskapene. Han eier gjennom Hemen Holding rundt en fjerdedel av aksjene i Seadrill, og han sitter også på en direkte eierandel i Archer, der Seadrill er største eier.

Seadrill varslet i utgangspunktet at en refinansieringsplan skulle foreligge i første halvår, men den har foreløpig latt vente på seg. Dette kan skyldes at det er mange puslespillbiter som skal på plass.

Hauglund tror imidlertid at avtaler med banker og obligasjonseiere er mulig.

– Jeg tror bankene og obligasjonseierne sier ja til nesten hva som helst. Ikke nødvendigvis når det kommer til kutt i lånene, men bankenes eneste mulighet er å la selskapet få pusterom og la ledelsen jobbe, sier han.

– Godt posisjonert

Det er nemlig usikkert om bankene vil være noe særlig interessert i å overta Seadrill-pant i dagens marked. E24 har tidligere omtalt den svært, svært labre interessen etter rigger.

– Jeg tror at Seadrill er veldig godt posisjonert. Seadrill vet at bankene er stresset, og de vet at de er de beste til å drive riggene videre. Om bankene setter seg på bakbena, kan de tilby dem nøklene til riggene. Ingen vil ha det, sier Hauglund.

Han tror dermed at det mest realistiske alternativet til en egenkapitalemisjon er at selskapet får skjøvet på gjeldsavdragene sine, så langt som mulig.

I tillegg kan Hemen Holding eventuelt kjøpe tilbake billig Seadrill-gjeld.

Seadrill obligasjoner handles til betydelig rabatt, og eksperter E24 tidligere har snakket med mener at Fredriksen har handlet gjeld på salg i lang tid allerede.

Les også

Inntektsfall i milliardklassen for Seadrills konkurrenter

Les også

Fredriksen faller på britisk rikingliste

Les også

Seadrill-kontrakt setter «ny rekord i lave dag-rater»

Publisert:

Her kan du lese mer om