I fjor ble «nyttårsrakettene» stående på bakken. I år håper aksjeplukkerne på disse 10 aksjene

Satser på at årets aksjetapere blir vinnere i nyttårsrally på Oslo Børs.

ILLUSTRASJON: Aksjeplukkerne i DNB Markets har funnet frem et knippe aksjer de tror vil gjøre det ekstra bra på nyåret, de såkalte «nyttårsrakettene» på børsen.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
Publisert:,

Tradisjonen tro har aksjeplukkerne i DNB Markets sett seg ut en aksjeportefølje de tror kan gjøre det ekstra bra rundt jul- og nyttårstider på Oslo Børs – de såkalte «nyttårsrakettene».

Selv om aksjene i porteføljen ble stående igjen på bakken i fjor gjør aksjestrategene et nytt forsøk i år, med oppskriften som har vist seg å fungere i årene før.

Satser på aksjene som har falt mest

Teorien bak en av de såkalte januareffektene i aksjemarkedet, der årets tapere gjør det bra på nyåret, er velkjent. Investorene selger aksjene som har falt mye ved slutten av året for å høste skatteeffekten av kurstapet. Salgene presser aksjene ned, men i januar når salgspresset avtar stiger aksjene igjen.

Les også

Investtech: Fem potensielle nyttårsraketter

Teorien sier også at slike kjente metoder for å høste gevinst i aksjemarkedet vil slutte å fungere etter hvert som flere og flere investorer tar de i bruk – effekten blir borte gjennom arbitrasjehandel.

– I teorien burde velkjente markedsanomalier bli arbitrert bort over tid, men det har ikke vært tilfelle i Norge, skriver aksjestrategene Paul Harper, Morten Jensen og Kristian Tunaal i porteføljerapporten.

Uansett årsak kan DNB-strategene vise at en portefølje av slike taperaksjer har slått Oslo Børs i 15 av de 16 siste årene. Fra 2000/2001 frem til 2013/2014 til er måleperioden 20. desember til 6. januar. Deretter fra midten av desember, etter at den optimale startdatoen har vist seg å bli gradvis tidligere.

saken fortsetter under

En portefølje av aksjer som har falt mye gjennom året har i 15 av de 16 siste årene gjort det bedre enn hovedindeksen.

Foto: DNB Markets

– Metodikken vår er konsistent med den akademiske litteraturen ved valget av de 10 svakeste hittil i år på en ren kvantitativ basis, fortsetter aksjeplukkerne.

Vedder på 10 aksjer

I fjor, da blant annet Kina- og oljefrykt herjet i markedene og sendte børsene utforbakke, ble imidlertid porteføljens avkastning på minus 1,0 prosent mot hovedindeksens negative 0,6 prosent.

I år tar DNB-strategene et forbehold om det ideelle kjøpstidspunktet, etter at Oslo Børs har steget til ny rekorder i første halvdel av desember.

– Historisk har den optimale tiden for å starte handlene vært i midten av desember, men med et marked som nå ser overkjøpt ut er vi mindre trygge på tidspunktet i år, skriver de.

DNB Markets har fra hovedindeksen valgt ut 10 aksjer til porteføljen. Aksjene har så langt i år falt mellom 14 og 44 prosent.

DNB-porteføljen:

  • Frontline
  • Schibsted
  • Rec Silicon
  • Idex
  • Nordic Semiconductor
  • Golden Ocean
  • Kongsberg Gruppen
  • Biotec Pharmacon
  • Petroleum Geo-Services
  • Norwegian
Les også

Finanstilsynet: Shortregister i Norge innføres etter nyttår

Les også

– Det blir diskusjoner på nettet og rundt kjøkkenbordet

Les også

Hermanrud om rekordbørs: – Lett å se for seg 800 poeng

Her kan du lese mer om