Disse lakseaksjene tror analytikerne mest på

Trodde du lakseoppturen var over? Akkurat nå byr markedet på en god kjøpsmulighet, ifølge sjømatanalytikere.

STRAMT MARKED: Det har vært mindre laks enn vanlig på markedet i år, noe som har skapt tidenes høyeste laksepriser. I høst har imidlertid prisene falt.
Publisert: Publisert:

Sjømataksjer har vært en lukrativ affære for investorer siden nyttår. Sjømatindeksen på Oslo Børs har steget hele 33,90 prosent, mens Hovedindeksen er nærmest uendret hittil i år.

Sjømatindeksen kulminerte 14. juli på 326,56 poeng. Samme tid nådde eksportprisen for laks rekordhøye 70 kroner per kilo, mens den i uke 36 hadde falt til 55 kroner, ifølge SSB.

Dyrere laks betyr som regel utbyttefest for aksjonærene, og sjømataksjene blir priset deretter.

Her kan du lese mer om hvordan rekordhøy laksepris ga brennhett kvartal for oppdrettsselskapene på Oslo Børs.

Da mente ekspertene en nedtur var i vente, og siden toppnivået i juli har sjømatindeksen på Oslo Børs også fått seg en skrell. 16. september sto den i 300,65 poeng.

– Det er alltid mye laks om høsten

Men vil det snart komme en ny opptur for lakseprisen? Analytikerkorpset som følger sjømatsektoren er nå langt fra pessimistiske om utsiktene.

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

– Vi har sett en sterk volumvekst denne høsten fra et lavt nivå. Det er vært lite tilgjengelig fisk de første delene av året, som gjorde at man har spart på fisken, i tillegg har mange områder hatt relativt god slaktekvalitet utover høsten, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.
– Vi forventer at prisen som vanlig vil stige mot jul. Den overskuddssituasjonen i markedet er en kortsiktig sak. Det er alltid mye laks på høsten, selv om det i år er en kraftigere tilbudsvekst fra bunnen i juli enn vi har sett de siste årene, sier Giskeødegård.
Fundamentalt anser han tilbudssituasjonen i verden som stram.

Derfor er Nordeas prisforventninger i 2017 i snitt 53 kroner per kilo laks og 50 kroner per kilo laks i 2018.

DNB Markets har oppjustert prisforventningene til norsk laks opp til 58 kroner kiloen for inneværende år, og tror laksen i snitt vil koste 55 kroner kiloen i 2017 og 53 kroner kiloen i 2018.

Pareto Securities oppjusterte i juni prisforventningen for 2016 til 59 kroner per kilo, og 57 kroner i 2017 og 59 kroner i 2018.

Handelsbanken Capital Markets løftet også prisforventningene i sommer for 2016 og 2017 til henholdsvis 59,4 kroner per kilo og 56 kroner per kilo, mens det er ventet en pris på 53,5 kroner i 2018.

Les også

Oljeleverandører søker fiskelykken: Satser stort på oppdrett offshore

– Kjøpsmulighet

Sjømatanalytikerne Henning Lund og Carl-Emil Kjølsås Johannesen i Pareto Securities mener det er nettopp nå i høst, når aksjekursene har fulgt lakseprisen nedover, at man bør handle aksjer.

– Aksjene har vært svake en periode nå, noe vi mener er en kjøpsmulighet, da tilbud og etterspørselsbalansen ser sterk ut også fremover. Sesongmessig har alle lakseaksjene hatt positiv avkastning herfra og frem til nyttår, hvert år de siste 4 årene, så timing burde være attraktiv, sier han til E24.

Analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets.

– Bakgrunnen for sesongmessig styrke nå er at markedet går fra å være tilbudsdrevet til etterspørselsdrevet i november, og da begynner lakseprisene å stige, og investorene vil posisjonere seg i forkant. Og de vil stige fra sesongmessig «all time high»-nivåer. Prisene nå er over 40 prosent høyere enn samme tid i fjor, noe som viser at etterspørselen fortsatt er formidabel, sier Lund.

Han får støtte av sjømatanalytiker Kjetil Lye i Handelsbanken.

– Sesongmessig øker slaktevolumene i Norge utover høsten med påfølgende prispress, og vi ser dette som en kjøpsanledning i sektoren. Vi forventer et sterkt laksemarked mot slutten av året og i 2017, hvor utsiktene for høye laksepriser i første halvår er spesielt gode etter vår vurdering, sier han til E24.

Les også

100.000 laks døde i Marine Harvest-anlegg

Dette er laksefavorittene

Nesten alle lakseselskapene analytikerne dekker er satt med kjøpsanbefaling. Dette er toppvalgene til meglerhusene:

** Handelsbankens favoritter er Marine Harvest og Lerøy Seafood. Marine Harvest har falt over 5,35 prosent siden midten av juli og koster nå 136,3 kroner per aksje, mens Lerøy Seafood har tapt 3 prosent og koster 399,6 kroner.

** Pareto Securities er mest positiv til prisingen av Marine Harvest, Lerøy Seafood og Greig Seafood, ifølge en sektorrapport utarbeidet av Pareto-analytikerne Henning Lund og Carl-Emil Kjølsås Johannesen. Sistnevnte har steget 5,94 prosent prosent de siste tre månedene og koster mandag 58,00 kroner.

** DNB Markets setter Marine Harvest høyest, etterfulgt av Grieg Seafood for investorer som er villig til å ta noe høyere risiko.

** Nordea Markets har Bakkafrost og Greig Seafood som toppvalg. Bakkafrost har falt 0,73 prosent de siste tre månedene side pristoppen i juli, og koster nå 314,3 kroner per aksje.

En fellesnevner for de fleste analytikerne er John Fredriksens oppdrettsselskap Marine Harvest. Selskapet oppnådde det beste operasjonelle driftsresultatet noensinne i andre kvartal, takket være rekordhøye laksepriser. Operasjonell EBIT (driftsresultat etter av- og nedskrivninger) på 149 millioner euro i andre kvartal 2016, sammenlignet med 84 millioner i samme kvartal 2015.

Les også

Analytiker om lakseaksjefallet: – Jo høyere prising, jo større blir nervøsiteten

Les også

Leverer tidenes beste driftsresultat

Les også

Norsk laks har aldri vært dyrere

Publisert: