Dette skjer denne uken

De formelle brexit-forhandlingene sparker det hele i gang, etterfulgt av fiskeriministerens tur til Japan. Deretter er det duket for rentebeslutning hos Norges Bank. 

RENTEMØTE: Torsdag vil sentralbanksjef Øystein Olsen presentere rentebeslutningen.
Publisert:

Mandagen starter med et møte mellom EU-forhandler Michel Barnier og Storbritannias brexitminister David Davis i Brussel klokken 11.00, melder NTB.

Rundt klokken 18.30 møter delegasjonen pressen i Brussel for å lette på sløret.

Den britiske delegasjonen ankommer Brussel med lite klarhet angående hvilket forhold Storbritannias regjering vil ha til EU, skriver Financial Times.

Statsminister Theresa May later til å holde fast ved en hard linje, hvor den indre markedsledelsen avsluttes og Storbritannia tas ut av tollunionen. Hennes partifeller Philip Hammond, Ruth Davidson og David Cameron mener myndighetene bør sette de britiske økonomiske interessene i forsetet.

Foruten den interne debatten om brexit, er det også uklart hvor lenge May kan fortsette som britisk statsminister etter den katastrofale valgkampanjen, ifølge Financial Times.

MØTES I BRUSSEL: EU-forhandler Michel Barnier og brexitminister David Davis møtes i Brussel på mandag for å starte de formelle forhandlingene om Storbritannias utmelding av EU.

Et styrket nordisk energisamarbeid

Tirsdag kommer tidligere Nokia-sjef Jorma Ollila til Norge for å overrekke olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) en rapport med forslag til et styrket nordisk energisamarbeid for de neste fem til ti årene.

Les også

Nå begynner forhandlingene om brexit

Nordisk ministerråd ba Ollila i oktober 2015 om en strategisk gjennomgang av hvordan det nordiske energisamarbeidet kan utvikles.

Det er resultatene fra denne forespørselen som nå presenteres olje- og energiministeren, melder regjeringen på sine nettsider.

Generalsekretær i Nordisk ministerråd, Dagfinn Høybråten, vil også være til stede under overrekkelsen.

SAS med kvartalsrapport

Samme dag som fiskeriminister Per Sandberg reiser til Japan, hvor «makrell og laks topper agendaen», presenterer SAS sine finansielle resultater for annet kvartal.

Vekstbildet innen luftfart er mer positivt enn mange flyselskaper hadde forventet, meldte analytiker Jacob Pedersen i Sydbank forrige uke.

Han anslår en bedring i selskapets resultat til minus 382 millioner svenske kroner, mot minus 526 millioner i samme periode året før.

Mer positive er Sparebank 1 Markets, som har tatt opp dekning av SAS med en kjøpsanbefaling og kursmål 24 kroner.

Les også

Meglerhus tror SAS-aksjen vil ta av

Norges Bank om renter og pengepolitikk

Og flere rapporter kommer mot slutten av uken.

Torsdag legger Norges Bank frem rentebeslutning og Pengepolitisk rapport.

Ifølge CMC Markets kan sentralbankens rentebeslutning gi interesse for investeringer i posisjoner mot norske kroner.

– En renteøkning eller forventning om en endret rentebane med raskere renteøkning enn tidligere kommunisert fra Norges Bank, vil kunne styrke kronekursen vesentlig, skriver Henrik Sommerfelt i CMC Markets i en kommentar, gjengitt av Hegnar.no.

Les også

Norges Bank holder renten uendret

Forrige rentemøte i mai var det syvende møtet på rad at sentralbanken holdt renten uendret.

I Pengepolitisk rapport for første kvartal, som ble publisert 16. mars i år, var hovedstyrets vurdering at det fortsatt var behov for en ekspansiv pengepolitikk.

Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi ble vurdert å være under et normalt nivå, og prisveksten var ventet å bli mellom én og to prosent de neste årene.

Hovedstyret mente at styringsrenten mest sannsynlig ville bli liggende på rekordlave 0,5 prosent den nærmeste tiden.

Les også

SAS setter mai-rekord

Les også

Meglerhus tror SAS-aksjen vil ta av

Les også

Oljefondet kjøper mer i London

Publisert: