Statoil trenger ikke lenger skyhøy oljepris
Før: 100 dollar fatet
Nå: 50 dollar fatet
Statoil klarer nå å dekke både investeringer og utbytte ved en oljepris på 50 dollar fatet, en halvering av det selskapet trengte for tre år siden.
En fornøyd finansdirektør Hans Jakob Hegge kunne torsdag legge frem sterke kvartalstall.
– Vi er i dag et mye mer robust selskap med en annen kostnadsbase, sier Hegge til E24.
Selskapet har jobbet knallhardt med å kutte kostnader i Norge og internasjonalt, og kan nå levere positive tall på langt lavere oljepriser enn det gjorde for få år siden.
Bare i år skal selskapet kutte kostnadene med 1 milliard dollar, slik at de samlede effektiviseringene utgjør 4,2 milliarder dollar sammenlignet med kostnadene for noen år siden.
– Vi klarer jo nå å dekke investeringer og utbytte på 50 dollar fatet, mens vi trengte 100 dollar fatet for tre år siden, sier Hegge.
Hegge sier at Statoil nå er i stand til å håndtere også lavere priser enn dagens 50 dollar fatet, men mener at flere faktorer tyder på at oljeprisen skal opp i løpet av andre halvår.
Les mer: Statoil-toppens tre grunner til at oljeprisen skal opp
Hvis Hegge får rett og prisene stiger, vil Statoil virkelig kunne begynne å høste fruktene av flere år med smertefulle kutt og nedbemanning av rundt 5.000 ansatte.
– Det kan se veldig hyggelig ut med høyere priser, det kan det, sier han.
Kraftig byks for Statoil
Bryter trenden
For første gang siden 2014 kan Statoil glede seg over to kvartaler på rad med positiv bunnlinje.
De justerte driftsresultatene i årets to første kvartaler er også de sterkeste siden 2014.
Oljegiganten leverte et justert driftsresultat på 3,02 milliarder dollar i andre kvartal, opp fra 913 millioner dollar for et år siden og bedre enn analytikernes anslag på 2,94 milliarder dollar.
Les mer: Kraftig byks for Statoil
Venter høyere kostnader
Selskapet forventer at kostnadene ved oljeproduksjon kan komme til å stige i takt med oljeprisen, noe som vil spise opp noe av fortjenesten.
– Det er slik at i landvirksomheten i USA for eksempel, så har vi sagt at vi forventer en viss kostnadsøkning knyttet til kampen om de mest attraktive bore- og kompletteringscrewene. Riggkostnadene kan også komme til å øke på land i USA, sier Hegge.
Selskapet har derfor lagt inn en kostnadsøkning på 20 prosent som en forutsetning i sine regnestykker.
Utlandet i pluss
Finansdirektøren kan særlig glede seg over at også selskapets utenlandsvirksomhet har levert to kvartaler på rad med positivt resultat, etter ni kvartaler på rad i minus.
– Den internasjonale virksomheten er utsatt for prissvingninger, det har vi jo sett, sier Hegge.
– Det er også sånn at den internasjonale virksomheten har jobbet veldig godt, i likhet med den norske, med kostnadsforbedringer, og oppnådd en helt annen robusthet, sier han.
Blant annet ligger selskapet godt an med forbedringer i USA, hvor virksomheten skal gå fra å være avhengig av en oljepris på 90 dollar fatet for noen år siden til å bare trenge 50 dollar fatet i 2018.
Selskapet har 900 brønner i USA som er lønnsomme ved en WTI-oljepris på under 50 dollar fatet, og rundt halvparten av dem er også lønnsomme under 40 dollar fatet, ifølge Hegge.
Mange av disse fatene vil selskapet vente med å pumpe til prisene er høyere. Statoil har for tiden bare 5 rigger i drift i USA, mot tidligere 30 rigger.
Statoil-toppens tre grunner: Derfor skal oljeprisen opp
Takker leverandørene
Hegge benyttet presentasjonen av kvartalstallene på Fornebu torsdag til å takke leverandører i inn- og utland for godt samarbeid om kostnadskutt, noe som bidrar til at selskapet kan fortsette å investere i nye utbygginger.
– Dette er gjennomgripende gjennom hele organisasjonen. Vi har tatt ned kostnadene på mange områder som et resultat av godt samarbeid med våre partnere. Dette gjør at vi kan fortsette å investere, sier han.
Blant annet er de underliggende drifts- og administrasjonskostnadene per fat på norsk sokkel redusert med 11 prosent på norsk sokkel, ifølge Hegges presentasjonsmateriale.
– Det er veldig mange positive elementer som bygger for at vi er mer robuste, sier Hegge.
– Vi skal være kontantstrømsnøytrale på selskapsnivå på en oljepris på 50 dollar fatet i år, og det er vi i øyeblikket, sier han.
Analytiker om Statoil-resultatet: – Solid rapport
Det vil si at pengene som kommer inn i kassen hos Statoil er tilstrekkelig til å betale for investeringer i eksisterende og nye felt og leteboring, samt å betale utbytte til aksjonærene, uten at selskapet må ta opp ny gjeld.
Nå ligger også selskapets finanser langt bedre an enn ved årsskiftet. Gjeldsgraden, altså gjelden som andel av selskapets eiendeler, har falt fra 35,6 prosent ved årsskiftet til 27,5 prosent nå.
Bedre enn ventet
Analytikerne mener oljegigantens to siste kvartalsrapporter viser at Statoil kan tjene penger også ved lave oljepriser.
Les mer: Analytiker om Statoil-resultatet: – Solid rapport
Sparebank1 Markets-analytiker Teodor Sveen Nilsen sier at Statoils drift har bedret seg mer enn ventet.
Samtidig mener han at selskapets aksjekurs allerede tar høyde for økt oljepris fremover og derfor trolig ikke kommer til stige så mye mer.