Kongsberg Gruppen kjøper Rolls-Royce Marine for 5,3 milliarder kroner

Kongsberg Gruppen punger ut for å sikre seg konkurrenten Rolls-Royce Commercial Marine. 

OPPKJØP: Kongsberg Gruppen kjøper Rolls-Royce Marine.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Kongsberg Gruppen har inngått avtale med Rolls-Royce om å kjøpe Rolls-Royce Commercial Marine, for 500 millioner britiske pund, tilsvarende 5,3 milliarder kroner. Det skriver selskapet i en børsmelding fredag morgen.

– Kjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine gjør oss til en mer helhetlig leverandør til maritim industri. Maritim industri blir stadig mer globalisert og er inne i betydelige teknologiske og markedsdrevne endringer, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen i en kommentar.

– Med dette oppkjøpet vil vi styrke vår strategiske posisjon hos rederier, verft, og øvrige kunder og partnere, fortsetter Håøy.

President Mikael Makinen i Rolls-Royce Commercial Marine, sier at avtalen er gode nyheter for begge selskaper og i en periode hvor maritim industri står ved starten av en ny æra hvor digitalisering og elektrifisering vil transformere industrien.

Det er 3.600 ansatte i Rolls-Royce Commercial Marine, av disse arbeider omkring 1.600 i Norge.

Henter egenkapital

Det er varslet en fortrinnsrettsemisjon på fem milliarder kroner. Av dette opplyser Næringsdepartementet i en pressemelding at de vil kunne bidra med 2,5 milliarder kroner. Dette tilsvarer 50 prosent av emisjonen. Staten eier i dag via Næringsdepartementet 50,001 prosent av Kongsberg Gruppen.

Les også

Staten vil bidra med 2,5 milliarder til Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen opplyser at de resterende 50 prosentene er garantert tegnet av et syndikat bestående av DNB Markets og Danske Bank og større forthåndstegnede aksjonærer.

En emisjon må godkjennes av Kongsberg Gruppens generalforsamling. Til nå har aksjonærer som representerer 19,7 prosent av aksjene forpliktet seg til å stemme for dette. Tar man med staten representerer disse aksjonærene 69,7 prosent av selskapets aksjer.

Selskapet skriver at transaksjonen er strukturer som et kjøp av Rolls-Royces virksomhet knyttet til maritime produkter, systemer og tjenester. De understreker at transaksjonen ikke omfatter Bergen Engines eller Rolls-Royce Naval Business.

Kongsberg Gruppen opplyser at den endelige kjøpesummen vil være avhengig av Rolls-Royce Commercial Marines kontantbeholdning, gjeld og arbeidskapital på gjennomføringstidspunktet for transaksjonen.

Har vurdert å selge

E24 skrev i januar at Rolls-Royce vurderte selge ut sin maritime avdeling. I Norge har selskapet produksjonssteder i Ålesund og Ulsteinvik. De siste årene har selskapet gjennomført en rekke bemanningsreduksjoner også i Norge.

– Denne transaksjonen bygger på de handlingene vil har gjennomført de to siste årene for å gjøre vårt selskap enklere. Salget av Commercial Marine vil gjøre det mulig for oss å fokusere på våre tre kjernevirksomheter og på å møte våre kunders vitale behov, sier administrerende direktør Warren East i en melding.

Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier i en kommentar at maritim industri de siste årene har opplevd krevende markedsforhold.

– Selv om det fortsatt er usikkerhet forventer vi at markedet står overfor vekst hvor teknologi og innovasjon vil være sentrale drivere. I over 200 år har Kongsberg Gruppen vært en pioner for høyteknologisk industriutvikling med et langsiktig perspektiv. Kjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine er i tråd med våre vekstambisjoner, sier Reiten i meldingen.

Selskapet opplyser at gjennomføringen av kjøpet forutsetter godkjenning fra konkurransemyndigheter i en rekke jurisdiksjoner.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Kongsberg Gruppen kjøper Rolls-Royce-virksomhet for 5,3 milliarder

  2. Staten vil bidra med 2,5 milliarder til Kongsberg Gruppen

  3. Kongsberg Gruppen vil sende 2,75 mrd. til aksjonærene

  4. Kongsberg Maritime kutter minst 180 årsverk til

  5. Betalt innhold

    Konkurransetilsynet skal se på salget av Rolls-Royce Marine