Forbyr aggressiv reklame for forbrukslån: – Skremmende

Stortingets finanskomité går inn for å forby aggressiv markedsføring av forbrukslån. – Vi er bekymret, sier Rigmor Aasrud (Ap).

BEKYMRET FINANSKOMITÉ: Stortings finanskomité går inn for å forby aggressiv markedsføring av forbrukslån. Komiteen er bekymret for veksten, som er over dobbelt så stor som for andre lånetyper. I tillegg er sårbare grupper som unge og aleneforeldre overrepresentert blant dem som får problemer med forbruksgjeld, påpeker komiteen.
Publisert: Publisert:

Finanskomiteen har hatt en travel tirsdag.

I tillegg til å pålegge regjeringen å utrede en fjerning av momsfritaket på netthandler i utlandet under 350 kroner, har komiteen også bestemt seg for å forby aggressiv reklame for forbrukslån.

Alle partiene i komiteen er enige om å pålegge regjeringen forby aggressiv markedsføring av forbrukslån.

Finanskomiteen ber derfor regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med et forslag om dette senest i høst.

Les mer: Forbruksbanker frykter forbud

– Alle partiene går inn for å pålegge regjeringen å forby aggressiv markedsføring av forbrukslån. Det er et kjempefremskritt som SV har jobbet for i 15 år på Stortinget, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) til E24.

– Hvilke konkrete tiltak kommer?

– De føringene er ikke lagt. Nå må regjeringen komme tilbake med et lovforslag, og vi vil vente på det, sier hun.

– Vi har allerede strammet inn i hvordan forbrukslån kan tilbys, men det kommer stadig nye former for markedsføring, som at du får kreditt knyttet til salg, eller det knyttes til andre produkter. Det er en del ting å gripe fatt i. Jeg tror vi kan få gode forslag fra departementet, legger Kaski til.

Finanskomiteen ber også regjeringen om å utrede rentetak på forbrukslån.

Les også

Får jevnlig klager på telefonsalg av forbrukslån

– Betydelig overrepresentasjon

I finanskomiteens innstilling etter arbeidet med årets finansmarkedsmelding peker den på at forbrukslån vokser mye, og at denne lånetypen ser ut til å være tettere forbundet med gjeldsproblemer enn mange andre låneformer.

«Slike lån utgjør cirka tre prosent av norske husholdningers samlede gjeld. Imidlertid har veksten i denne lånetypen vært over dobbelt så stor som i andre lånetyper den siste tiden», skriver komiteen.

«Det har også fremkommet at sårbare grupper, som for eksempel unge og aleneforeldre, har en betydelig overrepresentasjon blant dem som opplever problemer med låneformen», legger komiteen til.

Les også

Kraftig økning i søknader om forbrukslån

– Urovekkende og skremmende

– Vi er bekymret. Vi trenger å stramme inn markedsføringen, og er glad for at vi har fått med oss en enstemmig komité. Det er urovekkende, det vi ser på markedsføringen, sier Rigmor Aasrud (Ap) til E24.

– Rapporter kan tyde på at en del ungdom bruker forbrukslån til egenkapital på boliglån. Det er veldig skremmende, sier hun.

Finanskomiteen viser i innstillingen til at det har vært rapportert om tilfeller der forbrukslån har blitt brukt i stedet for egenkapital til finansiering av bolig.

«Dette representerer en formidabel risiko både på individ- og samfunnsnivå», skriver komiteen.

Aasrud sier at hun har søkt på forbrukslån på Google for å finne ut hvordan de markedsføres, og har opplevd at innboksen hennes fylles av tilbud på forbrukslån. Slik synes hun ikke det bør være.

– Vårt forslag er om en ytterligere innstramming, sier hun.

Les også

Inspirert av Bank Norwegian: Flyinvestor Per Braathen starter bank

Strammet inn i fjor

Regjeringen gjennomførte i fjor noen innstramminger i markedsføringen av forbrukslån, men SV mener dette ikke har vært nok til å bremse en bekymringsfull utvikling innen forbrukslån.

– Det er gode tiltak som er gjennomført så langt, og vi har vært pådrivere for noen av dem. Men jeg tror vi må konkludere med at de ikke nødvendigvis er tilstrekkelige, sier Kaski.

– Regjeringen vil se på tiltakene, men realiteten er at veksten fortsatt er stor. Det er fortsatt behov for flere tiltak for å begrense forbrukslånene. Det er risiko for finansielle stabiliteten i Norge. Det skal være mulig å ta opp lån, men ingen grunn til at det skal være så enkelt, sier hun.

Les mer: Strengere tiltak mot forbrukslån

SV er også glad for at det ble flertall for å utrede et rentetak på forbrukslån. Partiet ønsker seg et slikt tak, mens Arbeiderpartiet er mer usikker på om dette er veien å gå.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om