Analytiker beregner at Hydros Brasil-trøbbel har kostet 800 millioner

Hydros krise i Brasil har allerede kostet selskapet flere hundre millioner kroner, og jo lenger situasjonen forblir uløst jo større blir tapene, viser estimater fra DNB Markets.

HALV MASKIN: Hydro måtte innføre redusert produksjon ved Alunorte 1. mars etter pålegg fra myndighetene.

HALV MASKIN: Hydro måtte innføre redusert produksjon ved Alunorte 1. mars etter pålegg fra myndighetene.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
Publisert:

Aluminaraffineriet Alunorte har kjørt med halv fart siden Hydro fikk pålegg om produksjonskutt 28. februar fra en regional domstol på grunn av bekymringene om utslipp fra anlegget.

Anlegget leverer innsatsfaktoren alumina som brukes i aluminiumproduksjon, både til Hydro og andre produsenter. Med en kapasitet på 6,3 millioner tonn er det verdens største aluminaraffineri, ifølge Hydro.

Når halvparten av produksjonen er kuttet, får det finansielle konsekvenser. I tillegg har Hydro forpliktet seg til å investere 500 millioner kroner i vannrenseanlegget ved Alunorte for å oppgradere kapasiteten slik at det kan takle ekstremvær bedre.

Medregnet de økte driftsinvesteringene i renseanlegget beregner DNB Markets-analytiker Eivind Sars Veddeng at Alunorte-problemene har kostet Norsk Hydro 800 millioner kroner på 19 dager.

Kan koste milliarder

Hvor lenge produksjonskuttet varer er fortsatt uvisst. Om den uløste situasjonen vedvarer, og anlegget går for halv maskin over en lengre periode, kan kostnadene bli langt høyere.

Les også

Fikk vite om Brasil-utslipp ni dager før innrømmelse

På årsbasis estimerer DNB Markets en negativ effekt på fem milliarder kroner på Hydros brutto driftsresultat (EBITDA).

Annonsørinnhold

– Størstedelen er et volumtap på tre milliarder kroner årlig. Legger man til at selskapet vil få en lavere margin på de volumene de selger, samt en økt aluminapris, og bøter, estimerer vi en fullårseffekt på cirka fem milliarder, utdyper Veddeng i en e-post til E24.

Fra analytikerhold er det påpekt at produksjonskuttet gir «et betydelig tomrom» i det globale aluminamarkedet, noe som har sendt prisene oppover.

Analytikerne i Kepler Cheuvreux har tidligere kuttet anslaget for Hydros brutto driftsresultat i 2018 og 2019 med tre til seks prosent, mens Pareto Securities har estimert at Hydro risikerer å miste rundt én milliard kroner i driftsresultat før av- og nedskrivninger i kvartalet.

Selv har Hydro varslet at 600 arbeidere ved anlegget, som ligger i Barcarena nord i Brasil, skal sendes på ferie, i et forsøk på å opprettholde arbeidsplassene.

Les også

Funn av nye utslipp ved Hydro-anlegget i Brasil

Også for Hydros aksjonær har problemene kostet. Siden pålegget om redusert produksjon har kursen falt nesten hver handelsdag. Nedgangen fra 56 til 47 kroner tilsvarer et verdifall på 18,6 milliarder kroner.

Innrømmet utslipp

Problemene startet etter at store nedbørsmengder og flom rammet regionen Barcarena den 16. og 17. februar.

Da ble Hydro beskyldt for utslipp som forurenset lokalbefolkningens drikkevann, hvoretter domstolen påla halveringen av produksjon av alumina.

Selv har Hydro innrømmet utslipp av regnvann uten nødvendig lisens, men understreket at det ikke er funnet bevis på utslipp fra de såkalte rødslamdeponiene med avfall fra aluminaproduksjon.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har lagt seg flat og beklaget til lokalbefolkningen. Han har også måttet forklare seg til næringsministeren.

Selskapet har også igangsatt en uavhengig gransking som skal presentere funn 9. april.

Les også

– Dette blir bare styggere og styggere

Les også

Dette taket senket Hydro-aksjen

Les også

– Hydro-problemene har reversert hele pristrenden på alumina

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold