Oljeeventyret fortsetter å sende Aker til nye høyder

Verdiene i Kjell Inge Røkkes Aker fortsetter å nå nye høyder takket være oljeselskapet Aker BP som snart feirer toårsjubileum.

Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen (t.h) og finansdirektør Frank O. Reite avbildet under en tidligere kvartalspresentasjon.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • André Haugen
Publisert:

Nettoverdiene i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte industrikonsernet Aker steg med 34,6 prosent, fra 42,4 milliarder til rekordhøye 57,1 milliarder kroner i andre kvartal, ifølge selskapets kvartalsrapport som ble sluppet onsdag.

Som man også har sett tidligere er det nok en gang oljeselskapet Aker BP som bidrar til kraftige verdiløft for Aker. Av verdiøkningen på 14,7 milliarder kommer hele 13,1 milliarder fra investeringen i Aker BP.

I første kvartal var det også Aker BP som bidro til verdiløftet.

Den nest største bidragsyteren i andre kvartal er Aker Solutions, der Akers verdier økte med 1,5 milliarder. Deretter fulgte Ocean Yield med 700 millioner og Kværner med 300 millioner.

Aker-aksjen har så langt i år hatt en eventyrlig utvikling sammenlignet med Oslo Børs. I første kvartal steg den 9,3 prosent justert for utbytte, mens Børsen falt 1,1 prosent. I andre kvartal steg Aker-aksjen med 45,5 prosent, mens Hovedindeksen «bare» steg 9,2 prosent.

– I andre kvartal skapte Aker verdier for 16 milliarder kroner. 14,7 milliarder kroner ble lagt til i vår nettoverdi og 1,3 milliarder ble betalt i utbytte til våre aksjonærer. Det er vanskelig å finne et kvartal med bedre prestasjoner i Akers 177 år lange industrielle historie, skriver Aker-sjef Øyvind Eriksen i rapporten.

Av større hendelser i Aker i kvartalet er det blant annet verdt å nevne gjennomføringen av Hess-oppkjøpet i Ghana til nystartede Aker Energy, samt etableringen av eiendomssatsingen med Johannson-familien og John Fredriksen.

Les også: Aker vil ikke bli mindre oljeavhengig – ennå

Regner med to milliarder inn i kassen

Som et investeringsselskap sitter Aker og mottar utbytter fra flere av selskapene i porteføljen, og i år venter selskapet å passere en milepæl.

Aker regner nemlig at de vil få kontantinntekter opp fra selskapene i porteføljen på til sammen 2,0 milliarder kroner. Det er en dobling fra kontantinntektene i 2013 og 2014, årene som markerte toppen før oljebremsen slo hardt inn.

Aker har allerede i første halvår mottatt en milliard, primært fra Aker BP, og regner altså med at den takten vil fortsette ut året.

Akers egen kontantbeholdning krympet med 1,2 milliarder gjennom kvartalet og endte på 1,3 milliarder. Inkludert tilgjengelig kreditt har Aker dermed en likviditetsbuffer på 4,5 milliarder.

Endringene i kontantbeholdningen skyldes flere forhold.

Samtidig som Aker mottok 544 millioner i utbytter og 614 millioner fra salg av eiendeler, gikk det 1,34 milliarder med til å betale ut utbytter til Akers aksjonærer. 224 millioner gikk ut i form av lån til porteføljeselskaper, mens 167 millioner gikk med til administrasjon og renteutgifter.

På finansieringssiden fikk Aker inn 498 millioner fra et trekk på Aker14-obligasjonen, mens 1,21 milliarder gikk ut til tilbakebetaling av Aker11-obligasjonen.

Les også

Har tatt ut 4,3 mrd. de siste ti årene

Les også

Oljen løfter Aker til ny historisk rekord

Les også

– Alt må gå bra skal vi nå det målet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. Kjell Inge Røkke
 3. Øyvind Eriksen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Verdiene i Aker til nytt rekordnivå

 2. Kjell Inge Røkkes Aker satte nesten ny rekord: Nettoverdiene økte til 62,2 milliarder

 3. Satte rekord før børsstormen slo inn

 4. Rekordoppgang i verdiene til Røkkes Aker: Hentet inn alt det tapte i 2020

 5. Aker økte verdiene med 6,9 mrd. før oljesmellen