Finnmark-satsing kan tjene på kobber-oppgang: Anslår omsetning opp mot én milliard

Det er mange ting som tyder på at kobberprisene skal opp på lang sikt. Men det er også farer som truer, sier ekspert.

KAN HAVNE HER: Kobberet fra Finnmark kan havne på Bolidens smelteverk Rönnskär i Skelleftehamn i Sverige.

Foto: Stefan Berg/Boliden
 • Sigrid Moe
Publisert:,

– Vi vil være med på å elektrifisere verden. Vi kan ikke innfri hele verdens kobberetterspørsel, men bidra noe, sier administrerende direktør Øystein Rushfeldt i Nussir ASA.

I forrige uke fikk gruvedriften på Nussir-feltet i Kvalsund i Finnmark grønt lys av Nærings- og fiskeridepartementet, på tross av store protester, fra blant annet Naturvernforbundet, Sametinget og Natur og Ungdom.

Årsaken er konsekvensene for miljøet og den samiske reindriften i området.

Mens Bellona-leder Frederic Hauge ikke er like sikker, på grunn av behovet for kobber i elektrifiseringen som er ventet å komme de neste årene.

Les på E24+

Dyrere enn gull – og du finner det under panseret ditt

Tyskland og Sverige

Nussir ASA planlegger å utvinne kobberkonsentrat fra Nussir-feltet, og sende det til ett av to raffinerier i Nord-Europa med skip.

Det står mellom smelteverkene Aurubis i Hamburg i Tyskland og Bolidens Rönnskär i Skelleftehamn i Sverige.

Nussirs nåværende beregninger viser at gruvedriften vil være lønnsom ved en kobberpris på i underkant av 4.000 dollar. Kobberprisen har ikke vært så lav siden finanskrisen i 2009.

Les også: La oss dumpe gift i havet - for miljøets skyld

– Vi skal i løpet av de neste seks månedene jobbe med detaljerte studier av driften, så da vil vi kunne gi et mer nøyaktig anslag, sier Rushfeldt til E24.

Siden kobber handles i dollar, vil lønnsomheten også være avhengig av dollarkursen.

– Vi anslår å ha en omsetning på mellom en halv og en hel milliard når vi kommer opp i stabil drift. Det kan ta om lag tre år, sier Rushfeldt.

(saken fortsetter under figuren)

Størrelsen på kobberfunnet rundt Nussir-feltet er fremdeles ikke avgrenset, men tidligere beregninger fra selskapet tyder på at det vil kunne være drift i minst 25–30 år, med en produksjon på opp mot 40.000 til 50.000 tonn kobber hvert år.

– Vi tror det vil kunne være drift i flere generasjoner, slik vi også ser fra andre norske bergverk, sier Rushfeldt.

Les også:Faktisk.no: Hva skal egentlig dumpes i Repparfjorden?

På lang sikt

Han tror at kobberprisene vil presses oppover på lang sikt.

– Vi er ikke i tvil om at bruken av kobber vil øke mye de neste årene, om vi vil løse klimakrisen med elektrifisering, sier Rushfeldt.

Will Rhind, grunnlegger og administrerende direktør i GraniteShares, sier til E24 at de ikke har konkrete utregninger for hvordan kopperprisene vil bevege seg over lengre tid, men at det er flere tydelige tegn til at prisen vil dyttes oppover over tid:

 • Forventningen om at etterspørselen etter el- og hybridbiler vil øke over de neste fem til ti årene. Elbiler bruker fire ganger mer kobber enn en vanlig bensinbil.
 • Fornybare energikilder, som vindmøller, solcellepaneler og dessuten også batterier, trenger kobber. Med økt produksjon av fornybar energi og økt batterilagring vil også kobberetterspørselen vokse.
 • Det er økende krav om elektrifisert infrastruktur, noe som vil gi en ny etterspørsel etter kobber. For eksempel må kapasiteten i strømnettet økes, og det må bygges et omfattende nettverk av ladestasjoner for elbiler.

Mulige skjær i sjøen

På den andre siden er det også noe som kan være en brems for prisvekten for kobber, forklarer Rhind.

– Svakere vekst i verdensøkonomien kan påvirke kobberprisene negativt, ved at etterspørselen etter kobber i mer konvensjonell bruk faller, i tillegg til at det da kan bli mindre etterspørsel til fornybare energikilder og elbiler, sier Rhind.

Les også

Elbil-metallet kobolt raser i pris

Han sier at anslagene akkurat nå viser at etterspørselen vil bli høyere enn tilbudet av kobber.

– Men gruveselskaper, som venter denne etterspørselen, har allerede økt kapasiteten, og vil øke den enda mer. Om denne oppgiringen av produksjon skjer for fort og er for stor, så kan prisene bli truffet negativt, sier Rhind.

Kina

Den globale gruveproduksjonen av kobber økte med om lag 29 prosent, fra 15,5 metriske tonn i 2008, til 20 metriske tonn i 2017, ifølge The International Copper Study Group (ICSG). I samme periode bruken av raffinert kobber økt med 33 prosent til 23,8 metriske tonn i 2017.

Veksten ble blant annet drevet av Kina, der bruken økte med hele 50 prosent. Om du ser bort fra Kina, var veksten kun 5,5 prosent globalt. Gjennom disse ti årene har Kinas raffinerte produksjon også blitt mer enn doblet, fra 3,8 metriske tonn til 8,9.

Her kan du lese mer om

 1. Råvarer
 2. Nussir
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Naturvernforbundet: – Nussir mangler kjemikalie-tillatelse

 2. Betalt innhold

  Øysteins lange ferd mot gruvedrømmen

 3. Gigantkontrakt til nordnorsk gruveprosjekt - skal bygge 13 mil med tunneler

 4. Annonsørinnhold

 5. Har inngått norgeshistoriens største kobberkontrakt

 6. Det er lett å være fjordrebell når du kjører BMW i3 EL