Hydro saksøker forsker i Brasil

Han var fanebæreren for utslippsanklagene mot Hydro i Brasil. Nå svarer Norges aluminiumskjempe med å saksøke forksningssjefen Marcelo Lima. 

SAKSØKT AV NORSK, STATSEID SELSKAP: Hydro har saksøkt forsker Marcelo Lima ved Instituto Evandro Chagas (IEC). Han var den første som beskyldte Hydro for å forgifte drikkevannet i Barcarena, Brasil med sine utslipp, men Hydro mener han har gått for langt i sine konklusjoner.
Publisert: Publisert:

Søksmålets avsender er Hydros gigantiske Alunorte-anlegg i Brasil, som fortsatt går på halv maskin.

Alunorte beskylder forskeren for falske påstander og æreskrenkelser, ifølge forskningssenteret Lima jobber ved.

Overfor E24 avviser de anklagene på det sterkeste.

Bestrider konklusjoner

For snart et år siden havnet Hydro i en dyp krise i Brasil.

Etter kraftig regnvær ble gigantfabrikken Alunorte i Barcarena beskyldt for å forgifte lokalbefolkningen gjennom ulovlige utslipp.

Fra krisen startet har det hersket usikkerhet rundt alvorlighetsgraden til Hydros utslipp.

Forskningssjefen Marcelo Lima ved forskningsinstituttet Instituto Evandro Chagas (IEC), som fikk i oppdrag av staten å lage flere rapporter i Barcarena-området, har kommet med noen av de hardeste beskyldningene.

Lima har blant annet påstått at Hydro har sluppet ut rødslam direkte fra sine deponier i det lokale drikkevannet, noe det norske selskapet – og flere andre forskere – har benektet.

Nå bekrefter Hydro at de har tatt ut søksmål mot den brasilianske forskningssjefen.

Hydro mener Lima har kommunisert konklusjoner som han ikke kan dokumentere.

– Alunorte har gått til et søksmål mot Lima personlig – ikke forskningsinstituttet IEC, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til E24.

– Vi mener at Lima har konkludert og sagt ting i intervjuer og andre offentlige settinger som det ikke er belegg for ut fra måledataene i Evandro Chagas-rapporten

Falske påstander og ærekrenkelse

IEC avviser Hydro-selskapets beskyldninger.

Forskningssentret uttaler til E24 at Lima har opptrådt i tråd med sine retningslinjer og plikter ved instituttet – på oppdrag fra myndighetsorganet Ministério Público på både statlig og føderalt nivå.

Ifølge IEC-meldingen beskylder Alunorte forskeren for kriminelle handlinger i form av falske påstander og ærekrenkelse.

– Alunorte har forsøkt å møte Lima for å diskutere og avklare disse forskjellene, men han har avvist å møte oss. Nå har Alunorte gått til juridiske steg for å avklare grunnlaget for hans uttalelser, sier Molland til E24.

Molland ønsker ikke å utdype hva slags søksmål det er snakk om, hvilke konkrete anklager Hydro og Alunorte har rettet mot Lima eller hva som er målet med søksmålet.

Ministério Público avviser anklagene

Det brasilianske myndighetsorganet Ministério Público, som bestilte forskningsrapportene fra Lima og IEC, har fungert som Hydros motpart gjennom den pågående krisen.

De er et offentlig organ som har mange av funksjonene som både et sivilombudsmannen og et statsadvokatembete har i Norge.

I en pressemelding mandag avviser Ministério Público på føderalt nivå at det er hold i Alunortes anklager mot Lima. Også denne meldingen henviser til beskyldninger om falske påstander og ærekrenkelser.

Organet fungerer som en blanding av en statsadvokat og sivilombudsmann, men skal ikke være en direkte part i søksmålet mot Lima.

Publisert:

Her kan du lese mer om