Børsnedtur demper ikke matkasseoptimismen: – Vi vokser i full fart
Aksjonærene i matkassekonsernet LMK Group har ikke hatt noen hyggelig reise siden børsnoteringen i mars, men selskapet er trygg på videre vekst og lønnsomhet. Samtidig tror en analytiker at nordmenns appetitt for matkasser vil øke etter inntoget til tyske HelloFresh.
Walker Kinman, konsernsjef i Linas Matkasse-gruppen, er fornøyd med utviklingen siden selskapet gikk på børs i slutten av mars.
– Vi har siden økt markedsføringen, og kunne melde om veldig hyggelig vekst i første kvartal, sier han til E24.
Han registrerer fortsatt pandemieffekter, men er klar på at konsernet er «rustet for fremtidig vekst». Toppsjefen trekker frem det han kaller «operational excellence», og tror tiltak innen kostnadskontroll, innkjøp og matsvinn støtter opp under en allerede konkurransedyktig forretningsmodell.
– Det er ganske mye som peker på at veksten vår ikke bare er pandemieffekter. I Sverige vokser vi mer enn markedet, og vi har sikret oss flere kunder og økt volum. Forskjellen med pandemien er at vi har sikret oss nye kunder raskere, mener han.
Linas Matkasse er et svensk konsern med virksomhet i Sverige, Norge og Danmark. I Norge kontrollerer selskapet merkevarene Godtlevert og Adams Matkasse.
«Attraktivt for investorer»
Siden LMK-gruppen gikk på børs i slutten av mars har kursen falt fra tegningskursen på 79,5 svenske kroner til 65 kroner.
Det er en nedgang på over 18 prosent.
– Hva med aksjekursen og reisen for aksjonærene?
– Vi har et arbeid foran oss med å investere og vokse videre, men når man ser på andre selskaper som jobber med matkasser er det ikke mange som har den lønnsomheten vi har i Norden, påpeker Kinman.
Konsernet kunne melde om et overskudd på rundt 67 millioner svenske kroner i fjor, og et overskudd på 6,4 millioner svenske kroner for årets tre første måneder, viser kvartalsrapporten. I 2020 hadde gruppen en vekst på 12,1 prosent og en omsetning på 1,2 milliarder kroner, sammen med en brutto driftsmargin på rundt 7,5 prosent.
Kinman fastholder et årlig vekstmål på 10–12 prosent, og er trygg på situasjonen også etter pandemien.
– Selskapet er attraktivt for investorer på grunn av god lønnsomhet og kontantstrøm i tillegg til vekstmulighetene vi har i Norden, mener han, og legger til at selskapet «vokser i full fart».
Største eier i LMK-gruppen, Herkules, henviser til konsernsjef Walker Kinman og ønsker ikke å kommentere ytterligere.
Analytiker om kursfallet: – Bekymringsverdig
Clément Genelot er analytiker og ekspert på varehandel for investeringsbanken Bryan, Garnier & Co. Han tror kursutviklingen for LMK er sammensatt, og fremhever følgende:
- Inflasjonsfrykt preget markedet da selskapet gikk på børs, noe som gikk utover selskaper med store vekstambisjoner.
- Flere lignende selskaper, som Deliveroo, har hatt skuffende noteringsdager den siste tiden.
- Relativt lav omsetning i markedet siden noteringen, og særlig i sommermånedene, kan forsinke en eventuell opptur.
Samtidig mener analytikeren at det er «bekymringsverdig» at LMK-aksjen ikke har evnet å slå tilbake den siste tiden.
– Selv med god inntjening og positive vekstutsikter sliter kursen med å holde følge med konkurrentene, poengterer han, men legger til at HelloFresh «normalt importerer alle sine varer» - det kan være et konkurransefortrinn for lokalfokuserte LMK, tror han.
Duket for matkassekrig: Tyske HelloFresh etablerer seg i Norge
Pareto tror på aksjen
Analysesjef Stefan Wård i Pareto Securities i Sverige har analysedekning på LMK Group-aksjen. Han ser stor oppside i aksjen etter fallet den siste tiden, og fremhever at selskapet er inne i Paretos svenske «Small Caps»-portefølje.
– Vi synes selskapet har gått bra mens de har vært på børs, det har ikke vært selskapsspesifikke nyheter som har ført til kursfallet, sier han til E24.
Wård hevder at en slik kursutvikling ikke er uvanlig for mindre selskaper, og særlig i dagens marked. Han mener det er for tidlig å vurdere aksjen.
– Det har ikke vært det sterkeste markedet akkurat nå, med litt lavere omsetning og lavere appetitt for mindre selskaper, forklarer han.
Men analytiker Sarah Simon i Berenberg forteller at HelloFresh har for vane å oppnå betydelige markedsandeler i markedene selskapet beveger seg inn i.
– Jeg kan se for meg at investorer er bekymret for dette med tanke på posisjonen til Linas Matkasse Group, skriver hun til E24.
Frykter ikke økt konkurranse
I juni meldte tyske HelloFresh sitt inntog på det norske markedet. De vil bli en stor konkurrent til konsernet som leverer Godt Levert og Adams matkasse, og vil gjenta suksessen fra Sverige og Danmark ved å tilby matkasser til 70 prosent av Norges befolkning.
Det virker ikke å bekymre hverken analysesjef Wård eller konsernsjef Kinman.
– Vi har det med i våre beregninger. LMK har en sterk posisjon i det norske markedet, og har en stor fordel der. Når det kommer en ny aktør i markedet vil selskapet tjene på at de har en god forståelse av markedet og hva nordmenn vil ha, mener Wård.
Samtidig tror han økt konkurranse kan være positivt for selskapet ved at flere kjøper matkasser.
– Vi forventer at LMK taper markedsandeler i et marked som vil være i kraftig vekst, men det betyr dermed ikke tap av kunder eller tap av omsetning, forklarer han, og poengterer at det kan være «bra med flere aktører».
Også analytikeren Genelot tror økt konkurranse kan være bra for markedet, men kommer med følgende advarsel før konkurransen med den tyske matgiganten virkelig tar av:
– Det blir kritisk for LMK å ikke tape kunder til HelloFresh. Så lenge markedet utvides kan de gå med på å tape markedsandeler, det vil være naturlig, men det er langt verre om konkurrenten stjeler kunder, forklarer han.
Konsernsjef Kinman ønsker ikke å kommentere hvorvidt Linas matkasse kan være en aktuell oppkjøpskandidat for HelloFresh.
– Det får bli et spørsmål til HelloFresh, sier han.
Resultatboom for Morgenlevering: – Eksploderte i visse faser
Shortes av amerikansk fond
LMK Group har siden slutten av mai blitt shortet av det amerikanske hedgefondet Tenzing Global Management.
Å shorte en aksje blir som regel beskrevet som å vedde på kursfall i en aksje, råvare eller et marked.
Fondet har økt sin andel shortede aksjer som nå tilsvarer 0,9 prosent av matkasseselskapets aksjer, ifølge den svenske Finansinspeksjonen.