Oljefondet eier Nikola-aksjer: Tapte over 170 millioner kroner etter tiltale

Grunnleggeren av Nikola skal ha feilinformert investorer og blir tiltalt i USA. Nå stuper aksjen, og både Oljefondet og hydrogenselskapet Nel er med på nedturen.

Blant anklagene som har kommet mot Nikola-gründer Trevor Milton er at han i en video, som her er illustrert, ga inntrykket av at Nikolas trailere fungerte og kunne kjøre. I virkeligheten bare trillet traileren ned en bakke.
  • Sigrid Moe
  • Pål A. Solheimsnes
Publisert:

Torsdag ble det kjent at Trevor Milton, som grunnla lastebilprodusenten Nikola, er tiltalt for bedrageri.

Da Wall Street åpnet stupte aksjen. Ved stengetid onsdag ble Nikola-aksjen handlet for 14,19 dollar, mens den rundt 17.30 torsdag ble handlet til 13,025 dollar - en nedgang på 8,25 prosent.

Blant aksjonærene er det norske Oljefondet og det norske hydrogenselskapet Nel, som begge får flere millioner i papirtap etter tiltalen.

Oljefondets hadde 16,9 millioner aksjer i Nikola, ifølge aksjonærlister fra Bloomberg og Oljefondets egen oversikt. Dette tilsvarer en posisjon på nær to milliarder kroner, men denne har i ettermiddag blitt påført et papirtap på over 173 millioner norske kroner.

Les også

Oljefondet må svare for seg etter anklager om vold og trakassering hos McDonald’s

Nel-partner

Nels 1,1 millioner aksjer har sunket 11,2 millioner kroner i verdi. Hydrogenselskapet har over lengre tid vært partner med lastebilprodusenten.

Nel-sjef Jon André Løkke sa tidligere torsdag til E24 at han ikke hadde noen kommentar til siktelsen, men han påpekte at Milton har vært ute av selskapet i lengre tid.

– Nikola utvikler seg videre uavhengig av ham, sa han til E24.

Trakk seg

Milton trakk seg ut av selskapet etter at Hindenburg Research i september i fjor publiserte en rapport der de argumenterte for at Nikola var en «intrikat svindel».

I tiltalen som nå har blitt kjent kommer det fram at Milton skal ha kommet med både villedende og uriktig informasjon rettet mot småinvestorer på sosiale medier, i tillegg til andre mediekanaler.

Les på E24+

Dette ligger bak det kinesiske børssjokket

Det står også at flere uerfarne investorer skal ha kjøpt Nikola-aksjer under pandemien, og flere aksjonærer skal ha tapt «mange hundre tusen dollar» etter at Miltons uttalelser «ble avslørt som uriktige og villedende».

Statsadvokaten hevder også i tiltalen at Miltons intensjoner utelukkende har vært å berike seg selv og forhøye sin egen status som gründer.

Les også

Oljefondet tapte avstemning: Wizz Air-sjefen får gullkantet bonusordning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Nel
  3. Nikola Motor Company

Flere artikler

  1. Trevor Milton tiltalt for bedrageri

  2. Wall Street endte rolig opp: Nikola falt over femten prosent

  3. Nikola-grunnlegger solgte aksjer for 684 millioner kroner

  4. Oslo Børs faller fra start

  5. Nel tapte 509 millioner etter aksjesmell