DNB vil sluke Sbanken

DNB ba om mer tid: Konkurransetilsynet utsetter Sbanken-avgjørelse

Konkurransetilsynet er DNBs siste hinder i oppkjøpet av Sbanken. Konklusjonen skulle komme i dag – men nå er fristen forlenget for andre gang.

DNB-sjef Kjerstin Braathen vil kjøpe Sbanken for 11,6 milliarder.
 • Karl Wig
 • Sigrid Moe
 • Truls Lier
 • Maiken Svendsen
Publisert:

Denne gangen er det DNB som har bedt om mer tid for å legge frem et nytt forslag til avhjelpende tiltak som kan blidgjøre Konkurransetilsynet.

Tilsynet synes ikke tiltakene DNB har presentert hittil er gode nok. Nå får storbanken en siste mulighet: Fristen for en endelig konklusjon er utsatt med 15 virkedager til 18. november.

Allerede har både Finansdepartementet og Finanstilsynet godkjent Sbanken-oppkjøpet. Konkurransetilsynet er dermed siste hinder for Norges største bank, som annonserte sine oppkjøpsplaner tilbake i april.

Tilsynet har lenge vurdert å forby DNB-oppkjøpet fordi de mener det vil svekke konkurransen i markedet for fondssparing – til skade for forbrukerne.

– Konkurransetilsynet har orientert DNB om at deres forslag til avhjelpende tiltak ikke endrer tilsynets mening, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet i en melding.

Dermed tror tilsynet fortsatt at forbrukerne vil være skadelidende.

Les også

– Forventer at Sbanken-oppkjøp går igjennom

DNB: I «all hovedsak» avklart

– DNB ønsker på bakgrunn av dette å fremsette et nytt forslag til avhjelpende tiltak og har derfor bedt tilsynet om å utsette fristen for å konkludere i saken, forklarer Nese.

Sbankens kommunikasjonssjef Kristian Fredheim sier at de gjerne skulle hatt avklaring i saken.

– Dette er en dialog som pågår mellom DNB og konkurransetilsynet, sier Fredheim.

DNB antyder at det kun gjenstår småplukk før de er i mål:

– I all hovedsak har allerede Konkurransetilsynet avklart de viktigste spørsmålene i kjøpsprosessen. Konkurransetilsynets bekymringer har vært knyttet til fondsdistribusjon, som utgjør en svært liten del av det samlede oppkjøpet, sier kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin.

– Vi vil fortsette dialogen med Konkurransetilsynet om de avhjelpende tiltakene. I dialogen hittil har vi lagt vekt på at markedet for fondsdistribusjon er i stor utvikling, med sterk konkurranse mellom en rekke aktører og nye utfordrere, fortsetter DNB-toppen.

Les også

DNB får kritikk av Oslo Børs – varslet for sent om Sbanken-oppkjøp

Foreslo avhjelpende tiltak

Den opprinnelige fristen til konkurransetilsynet var tidligere i oktober, men da kom DNB med forslag til avhjelpende tiltak kvelden før fristen gikk ut.

Konkurransetilsynet har vært bekymret for mulig redusert konkurranse i markedet for sparing i fond. Eksperter har tidligere sett det som en mulighet at DNB kvitter seg med noe av det, men i sommer avviste DNB-sjef Kjerstin Braathen at de ville dele opp Sbanken før oppkjøpet.

Hvilke avhjelpende tiltak DNB foreslo i oktober ville ikke presseansvarlig Thomas Midteide si noe om da.

Konkurransetilsynet har hatt 15 dager på å vurdere om forslaget fjerner tilsynets bekymringer, og nå gis det altså 15 nye dager før en endelig beslutning må falle.

Les også

Oppkjøpsekspert om Konkurransetilsynets melding: – Tyder på at DNB må gi fra seg en større kjøttbit

Milliardtilbud

I april meldte DNB at de ønsket å kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder kroner. I juni økte banken tilbudet til 11,6 milliarder kroner, og kort tid senere hadde de sikret seg mer enn 90 prosent av aksjene i Sbanken.

Oppkjøpsmeldingen fikk Sbanken-kunder til å rase, og flere organiserte seg i et forsøk på å stoppe kjøpet.

Det var også flere av konkurrentene til Sbanken som merket seg at kundene var på vei bort. Bulder bank merket et «voldsomt rush av kunder», sa direktør Torvald Kvamme i april.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. DNB vil sluke Sbanken
 2. Konkurransetilsynet
 3. Oppkjøp
 4. DNB
 5. Sbanken

Flere artikler

 1. DNB-sjef savner klare svar etter oppkjøpsstans

 2. DNB vurderer å klage på stans av Sbanken-oppkjøp

 3. DNB klager på at de ikke får kjøpe Sbanken

 4. DNB kjøper seg tid - vurderer fortsatt klage på Sbanken-nei

 5. Konkurransetilsynet utsetter frist om DNBs oppkjøp av Sbanken