S&P nær «bear market»: – Skal ikke undervurdere et slikt begrep
S&P 500 er på kanten til å falle inn i «bear market». I snitt karrer ikke indekser seg ut av «bear market» før det har gått nesten 300 dager, og kursfallet er på 37 prosent.
Fredag kveld gikk S & P 500 i en kort periode inn i det som omtales som «bear market», eller bjørnemarked. Dette er et begrep som brukes når en aksje eller en indeks har falt 20 prosent fra toppen.
– Bear market er et slags psykologisk støttenivå, men i praksis har det ingenting å si om det faller 19 eller 21 prosent, sier sjefstrateg Christian Lie i Formue.
S & P 500 er en bred Wall Street-indeks og anses som et av de beste målene på hvordan det går med aksjemarkedet i USA og globalt.
Han legger til at finansmedier skriver mye om dette, og at det kan ha noe å si for investorer som leser aviser og ser at verdens viktigste marked er i «bear market».
– Veldig mye av det som påvirker finansmarkedene på godt og vondt er psykologi, så man skal ikke undervurdere et slikt begrep, sier Lie.
– Tror du et slikt begrep er skumlest for de mindre privatinvestorene?
– Ja, det er ikke utenkelig. Spesielt for de som kom inn i markedet i 2022 og 2021, og kun har opplevd opptur, så er det ingen tvil om at dette kan være skremmende.
– Handler mer om resesjonsfrykt
De siste månedene har pilene stort sett pekt nedover på verdens aksjemarkeder. Samtidig har oljeaksjer bidratt til at Hovedindeksen på Oslo Børs presterer betraktelig bedre enn flere andre markeder. Hittil i år er S & P 500 ned 18,14 prosent, mens Hovedindeksen i Oslo er opp tre prosent.
Krigen i Ukraina og skyhøy inflasjon har fått mye av skylden for den litt trøblete våren på verdens børser, men nå ser Lie et skifte i fokuset.
– Det som skjer nå er at det sterke fokuset som har vært på inflasjon dreier seg over til å handle mer om resesjonsfrykt, sier Lie.
– For småinvestorer som merker en stor verdinedgang i aksje- eller kryptoporteføljen sin, så kan dette igjen føre til forsiktighet i pengebruken som er negativt for økonomien.
Ifølge Bank of America varer et gjennomsnittlig «bear market» i 289 dager, og kursfallet i perioden ligger i snitt på 37 prosent.
– Så skal man være veldig forsiktig med snitt, for det er store historiske variasjoner.
– Økt sannsynlighet for situasjon som vedvarer
Det korteste «bear market» man har sett i historien skjedde under pandemien da nedturen bare varte i 33 dager. Det lengste varte i 61 måneder og ble avsluttet i mars 1942 etter at indeksen hadde falt 60 prosent, ifølge nyhetsbyrået AP.
– Den store forskjellen fra tidligere kriser er at sentralbankene ikke har mulighet til å komme med pengepolitiske virkemidler. Inflasjonen har tatt bort muligheten til å komme med de duete signalene som sentralbankene ofte har signalisert i slike tider, sier Lie, som med «duete» henviser til signaler om at sentralbanken er klar til å kutte renter, noe som ikke er situasjonen nå.
– Dette kan igjen føre til økt sannsynlighet for en nedtur i finansmarkedene som ikke får en v-formet rekyl, men som får en situasjon som vedvarer over lengre tid, fortsetter han.
Sjefstrategen mener at det sjeldent er en suksessformel for langsiktige investorer å gjøre drastiske endringer når markedet forandrer seg.
– Å selge er enkelt, men å kjøpe seg inn igjen er vanskelig, og mange går glipp av store penger under oppturen. For kortsiktige investorer er dette en vanskeligere situasjon, sier Lie.
– Får dere i Formue en del telefoner i disse dager fra stressede investorer?
– Relativt få, men noe er det, og det er helt naturlig. Når man har denne svake utviklingen i både aksjer og obligasjoner samtidig, er jo det er en uvant situasjon, men vi i Formue og våre kunder er veldig langsiktige, og ser på utfordrende perioder som en del av gamet for å ta del av den langsiktige verdiskapingen i økonomien og næringslivet.
– Priset inn veldig mye negativt
Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea mener ikke «bear marked» er et viktig signal i seg selv.
– Det er viktig å huske at det er mange forskjellige markeder. Andre enn S & P har gått litt mindre ned.
– Jeg vil heller tenke på at det er priset inn veldig mye negativt. Vurdert ut fra det som er forventet inntjening det neste året er mange aksjer priset under normalen. Så folk har en tro på svak inntjening fremover.
– Hvordan ser du for deg tiden fremover?
– Det kommer helt an på hvordan det går med økonomien og inflasjonen. Om inflasjonen avtar fremover kan Fed bli litt mer forsiktige i språkbruken og dermed kan frykten bli mindre.
– På kort sikt er det vanskelig å spå fordi det er så dårlig stemning i markedene. Men på tre til seks måneders horisont mener jeg at utsiktene til økonomien er at den vil klare seg brukbart.