Skyhøye gasspriser rammer Norske Skog: – Et regnestykke som endrer seg dag for dag

Papirkjempen har innført full driftsstans ved fabrikken i Østerrike for å unngå «betydelige tap» etter at gassprisen er mangedoblet, ifølge konsernsjef Sven Ombudstvedt.

STENGER PRODUKSJON I ØSTERRIKE: Norske Skog og konsernsjef Sven Ombudstvedt.
Publisert: Publisert:

Ifølge Ombudstvedt lå gassprisen på rundt ti euro per megawattime i snitt fjor, mens den på det høyeste tirsdag var på rundt 300 euro.

– Det er en tredvedobling på litt over et år, men samtidig så kjøper man ikke på det mest ekstreme. Det er et regnestykke som endrer seg dag for dag, sier han til E24.

– Det som gjør at vi må stoppe nå er at det er umulig å beregne dette, og at det er en fare for betydelige tap på den fabrikken hvis vi ikke stopper produksjonen i mars.

Onsdag varslet Norske Skog at selskapet stenger papirfabrikken i østerrikske Bruck, som har en produksjonskapasitet på 382.000 tonn i året.

Grunnen er de skyhøye gassprisene.

Norske Skog er ikke alene. Gjødselkjempen Yara varslet onsdag kutt i produksjonen ved Ferrara og Le Havre i henholdsvis Italia og Frankrike.

Regner med stans i tre uker

Full driftsstans er innført på begge papirmaskinene ved Bruck-anlegget fra tirsdag, og selskapet regner foreløpig med at driften vil være stoppet i rundt tre uker, ifølge Ombudstvedt.

Les også

Europa kan kutte absolutt all russisk gass, mener ekspert

– Vi har opplevd ustabilitet og volatilitet i markedet gjennom hele høsten, som ble akutt i fjerde kvartal og romjulen spesielt. Det var litt roligere i januar og februar, sier Ombudstvedt.

– Mot slutten av februar og inn i mars har prisvolatiliteten økt betydelig etter den russiske invasjonen i Ukraina, sier han.

Gassprisene har skutt i været etter at Russland invaderte Ukraina. Årsaken er frykt for at krigen skal ramme forsyningene av gass fra Russland, som er den største gassleverandøren til Europa.

Også prisene på en rekke andre råvarer som olje, kull, hvete og metaller har steget kraftig, et prissjokk som rammer alt fra industri til matproduksjon.

Bytter energikilde

Ifølge Ombudstvedt forsynes Bruck-anlegget med strøm og damp produsert fra et eget gassanlegg.

– Det som er spesielt med gassmarkedet er at det er vanskelig å inngå lengre kontrakter derfor ligger det meste av våre åpne posisjoner der.

Les også

Vil kutte avhengigheten av russisk gass: Dette er EUs energiplan

Bruck er den eneste fabrikken der Norske Skog kjøper store volumer gass. Til de andre fabrikkene kjøper selskapet stort sett strømmen direkte.

Ombudstvedt forteller at Norske Skog er i ferd med å starte et avfallsforbrenningsanlegg om en måned som vil forsyne fabrikken med energi, og han regner med at driften da kan starte opp igjen.

– Dette problemet er mest akutt nå i mars.

Langsiktige kraftavtaler i Norge

De norske fabrikkene og andre europeiske fabrikker kjøper derimot inn kraft på langsiktige kontrakter.

– Vi er ikke så påvirket av spotprisene dag for dag. I Norge har vi lange avtaler med Statkraft, og i Frankrike så har man tilsvarende innkjøpsordninger som gjør at industrien kan produsere selv med vanskelige energimarkeder i Europa, sier Ombudstvedt.

Norske Skog to norske fabrikker ligger Halden og Skogn, og selskapet har også et anlegg i Frankrike.

Han sier at selskapets norske anlegg øker sin konkurransekraft når det er høye energipriser i Europa.

– De nordiske og norske fabrikkene øker konkurransekraften. Det er litt av Norges dilemma. Vi har alle sympati og følelser rundt invasjonen av Ukraina, men rent økonomisk så er dette en fordel for Norske Skog og for norsk økonomi.

Publisert:

Her kan du lese mer om