Norwegian-sjefen tror han kan hindre kasse-lekkasje fremover: – 2022 er hovedprosjektet nå
Norwegian fikk fylt på seks milliarder kroner i frisk kapital før sommeren. Selskapets nye toppsjef og «finansielle redningsmann» tror han skal klare å unngå at det renner ut penger fremover.
– Det er godt å være tilbake for å presentere mer normale kvartalsrapporter. Det har vært et spesielt år for oss, sa konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian da han tirsdag gikk på podiet på Aker Brygge for å legge frem selskapets ferske resultater for første halvår og andre kvartal 2021.
Tallene skulle egentlig presenteres 15. juli, men presentasjonen ble skjøvet til 31. august
Det har så vidt gått litt over to måneder siden Norwegian-styret den 21. juni annonserte at Karlsen ble hentet fra jobben som finansdirektør til å bli konsernsjef etter Jacob Schram.
Karlsen hadde som finansdirektør bare en måned tidligere ledet Norwegian over målstreken i den andre restruktureringen under coronakrisen.
I tillegg til å hente inn seks milliarder kroner brutto i frisk kapital har selskapet også tatt grep som å kutte 185 flybestillinger og kvitte seg med gjeld og forpliktelser for i overkant av 140 milliarder kroner.
– Vi avslutter kvartalet med nesten null i gjeld og forpliktelser, og 7,5 milliarder i kontanter, sa Karlsen og la til at rundt 500 millioner av disse skal utbetales kreditorer.
Norwegian leverer overskudd etter restruktureringen: Tør ikke spå hvordan 2021 blir
Etter et krevende halvannet år med pandemi, lederbytte og en svært komplisert redningsoperasjon, ser Norwegian-ledelsen nå fremover. Noen brikker gjenstår imidlertid, som hvem som skal ta over som finansdirektør etter Karlsen:
– Det søket er i gang og vi har en liste som vi ser på. Så det tar nok ikke så lang tid før vi har et navn, sier Karlsen.
– Ser du på andre endringer i ledelsen nå som du har tatt over som konsernsjef?
– Det vil jeg ikke kommentere nå. Det jeg kan si er at vi har en annen størrelse på selskapet enn vi har hatt og vi går egentlig gjennom hele selskapet for å finne den ideelle strukturen og hvor mange vi skal være, sier Karlsen og fortsetter:
– Det er svært mange som har forlatt selskapet under pandemien, over 6.000. Nå gjør vi den siste finjusteringen, sier Karlsen.
Det er når våren kommer «nye» Norwegian får sin store test
Har fortsatt syv mrd. på bok
2022 vil på mange måter markere et nytt vendepunkt for Norwegian. Ikke bare forventer man at man da vil kunne se den første tilnærmet normale sommersesongen igjen. I tillegg går selskapets aller mest lukrative leasingvilkår ut på dato.
Norwegian har på samme måte som Flyr, Norse Atlantic og en del andre aktører sikret seg såkalt Power-by-the-hour (PBH) på flyene de leier, som betyr at de inntil videre kun betaler for flyene når de er i bruk. Det gir fleksibilitet når markedet svinger opp og ned under pandemien.
– Vi kan fly når vi vil og må ikke fly tapsgivende ruter. Med PBH kan vi ha en større del av flåten i drift enn vi ellers kunne gjort, sa Karlsen.
En av de største utfordringen for Norwegian og bransjen under pandemien har vært at de løpende kostnadene overgikk inntektene. Med kollaps i billettinntekter rant milliardene ut av kassen til Norwegian, SAS og andre selskaper.
Det tror Norwegian-sjefen han vil klare å unngå fremover. For selv om regnskapet som ble presentert tirsdag ble avsluttet ved utgangen av juni, er det fortsatt godt med penger på bok hos Norwegian:
– Kontantbeholdningen i dag er fortsatt over syv milliarder og med det salget vi ser i september har vi et mål om å være kontantnøytrale i tredje kvartal på driften, sa Karlsen og fortsatte:
– Måten vi har organisert høsten på, altså fjerde kvartal, ser også godt ut med tanke på «cash burn». Jeg tror vi kan ende året med en relativt lav «cash burn», sa Karlsen om avslutningen av året.
Det mener Karlsen vil gi Norwegian en «komfortable posisjon» også gjennom den krevende lavsesongen i første kvartal, slik at selskapet er «klare for å konkurrere i høysesongen 2022».
På det verste under coronakrisen rant det 300 til 500 millioner ut av Norwegian-kassen i måneden.
I tillegg hadde Geir Karlsen et lite finansielt kinderegg i balansen under punktet «immaterielle eiendeler 2,08 milliarder», som han presenterte for investorene og analytikerne:
– Det er fremførbare skattefradrag som dere forhåpentligvis får glede av i årene som kommer, sa Karlsen, med referanse til skattefradragene det kan gi på fremtidige inntekter.
Frykter ikke kortskvis
Tall fra Eurocontrol viser at Norwegian i uke 34 igjen er på listen over Europas største flyselskap – en liste Norwegian pleide å ligge høyt på før pandemien slo til og selskapet gikk i dvalemodus.
Målt i antall avganger endte Norwegian på en 22. plass med sine 228 avganger i snitt per dag. SAS ligger på sin side på en 10. plass med sine 405 avganger.
Norwegian har klare planer om å fortsette gjenreisingen. Selskapet har per i dag 51 fly i flåten og planlegger å komme opp i 60 til 70 neste år.
For å få det til må både markedet fortsette å styrke seg og flere fly må på plass. Både Norwegian, Avinor og andre i bransjen forventer at høsten i år kan vise seg å bli ganske hektisk, relativt sett, i år:
– Vi ser virkelig et moment i bookingkurvene nå. Mange reiser planlegges for september. Det er ikke nok, men en veldig god utvikling, sa Karlsen.
En utfordring som har gitt Norwegian problemer før corona er at kortselskapene ikke betaler ut pengene for kundenes billettkjøp før noen dager før – eller på dagen – da avgangen skjer. Den utfordringen rammer nå hele bransjen.
Foreløpig holder kortselskapene tilbake mer enn det Norwegian har solgt billetter før, kom det frem tirsdag:
– Vi vil komme tilbake til 100 prosent tilbakehold snart og vi vil fortsette å jobbe med selskapene for å få oss ned til normale nivåer.
Ifølge Karlsen gjenstår det fortsatt en god del opprydding mellom flyselskapene og kortselskapene, fordi det har vært mange hundretusener av transaksjoner med kunder, som enten kunne be om penger tilbake eller bonuspoeng som erstatning for flyginger.
– Nå har dere jo godt med penger på bok, men kan tilbakehold av penger fra kortselskapene bli et problem til neste år når dere skal trappe opp trafikken og har mange utlegg?
– Ikke slik vi ser det nå. Nå har vi en ganske komfortabel likviditetsposisjon. Den ser ut til å vedvare gjennom høsten (...) En 100 prosent tilbakehold kan skje, men vi må bare forholde oss til det og jeg tror det vil ta tid før dette vil normaliseres for bransjen. Det vil i så fall bety at finansiering av arbeidskapital vil øke, sier Karlsen.
Vil vinterparkene fly
Samtidig som Norwegian nå jobber med å se hva slags avtaler de skal inngå med leasingselskapene for å øke flåten opp fra dagens 51 fly, så har Geir Karlsen og ledelsen og en annen idé på gang.
– En av mine bekymringer helt siden jeg begynte her er at vi taper for mye penger om vinteren, sa Karlsen og fortsatte:
– Dere vil nok se at vi tar ut mye mer kapasitet på vinteren enn før. Vi kommer til å parkere fly. I tillegg må vi gjøre ting på crew management og effektivt. Vi er ikke gode nok sammenlignet med de beste i bransjen.
Karlsen vil dermed følge etter aktører som Ryanair, som er kjent for å parkere store deler av flåten om vinteren – i det som er lavsesong i europeisk luftfart.
– Kan dere i fremtiden ende med at dere har en slags kjerneflåte med moderne Max-fly som alltid flyr, også har dere en annen flåte med eldre 737-fly som dere parkerer om vinteren og bruker om sommeren?
– Det avhenger av hva slags løsning vi kan finne med leasingselskapene. Men jeg er skeptisk til at vi blir sittende med noen fly som er over 10 år i flåten. Det tror jeg ikke vi vil ønske, men vi jobber nå med planene for fly.
– Vi vil se om vi bemanner med en grunnstamme som vi trenger om vinteren og heller leier inn mer om sommeren, fra steder der det er mer vanlig. VI har mye spansk crew som vi også vil trenge fremover. Det kan være at vi kan finne en løsning der de er mer tilgjengelige om sommeren, som er mer vanlig i det markedet.