Dette skjer denne uken: «Månedens viktigste tall» og PMI-rush

Kinesisk industri gir et tidlig varsel for resten av verdens vekst, mens norsk arbeidsledighet viser effekten av videre gjenåpning.

Kjetil Martinsen, sjeføkonom i Swedbank Norge, tror innkjøpssjefsindeksen i uken som kommer vil vise at veksttoppen er nådd i USA.
Publisert: Publisert:

– Det er flere spennende ting i uken som kommer, sier sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank Norge.

Ukens store høydepunkt kommer fredag. Da er amerikanerne ute med «månedens viktigste tall», antall jobber skapt utenfor landbruket i foregående måned.

– Med bakteppet i Jackson Hole som foregikk forrige uke og Powells tale blir fredagens arbeidsmarkedstall, om noe, enda viktigere, sier Martinsen.

Les også

Kullprisen mer enn tredoblet i år: – Vi må komme med støttepakker

sentralbanktoppmøtet i Jackson Hole forrige uke sa sentralbanksjef Jerome Powell at det kan være passende å starte med nedtrapping av verdipapirkjøp allerede i år.

– Sentralbanken i USA er alltid dataavhengig, så tallene som kommer fredag klokken halv tre vil kanskje være den største driveren av hele løpet mot nedtrapping av verdipapirkjøp, sier Martinsen.

Verdensvekstens kanarifugl

– Fredagen er høydepunktet, men det er litt andre snacks i uken som kommer også. Det begynner allerede på tirsdag med kinesisk PMI, forteller Martinsen.

PMI står for Purchasing Managers’ Index, og er en spørreundersøkelse av innkjøpssjefene rundt omkring i bedriftene. En PMI på 50 betyr at ting denne måneden går som det gikk forrige måned. PMI over 50 betyr at ting tar seg opp, mens en PMI under 50 betyr at aktiviteten i bedriftene sakker ned.

Les også

Oljeproduksjonen stanses og anlegg evakueres: – Orkansesongen kom litt overraskende på

Kinesisk industri er verdensøkonomiens kanarifugl. Hvis farten sakker akterut her, er det gjerne ikke lenge før det samme skjer ellers i verden.

– Det er absolutt interessant å se hvordan det har gått etter de siste nedstengingene i Kina, det har implikasjoner for veksten i resten av verden også, sier Martinsen, som peker på at smittetallene begynner å komme under kontroll og at kollektivtrafikken er litt på vei opp, som er andre indikatorer som kan tyde på økt aktivitet i økonomien.

På forhånd er det ventet en PMI-verdi på 50,1 for industrien i Kina.

– En PMI-uke

Senere i uken får vi samme tall for europeisk og amerikansk økonomi.

– Det er generelt en PMI-uke. Vi har fått forhåndstall, nå får vi detaljer, sier sjeføkonomen.

En av ukens viktigste hendelser blir industri-PMI-tall fra USA på onsdag. Her anslår analytikerne på forhånd en nedgang fra 59,5 forrige måned til 58,7 for august.

– Veksttoppen ser ut til å være nådd for denne gang. Etterspørselen etter industrivarer har vært god, mens det har vært problemer på leveransesiden. Det er litt vanskelig å skille snørr og bart, men kanskje det mest interessante er å se på om leveransetiden øker i like kraftig tempo som før? 65 prosent sa sist at de ikke får tak i nødvendige innsatsvarer, og det tallet har steget kjempefort, sier Martinsen.

DNBs indeks over norsk PMI kommer også i uken som kommer.

– Norske PMI-tall har lidd under et litt lite utvalg, så det er ikke noe tall vi følger tett. Vi venter mer på regionalt nettverk 14. september, sier Martinsen.

Videre arbeidsvekst er en forutsetning for renteheving

Det viktigste norske tallet i uken som kommer tror Swedbanks sjeføkonom vil være den norske arbeidsledigheten.

– Det er ventet en videre, nokså moderat, nedgang gjennom august måned for Nav-ledigheten. Den største effekten av gjenåpningen har nok allerede kommet, sier Swedbank-økonomen.

Han påpeker at arbeidsledighetstallet vil vise at pandemien fortsatt er viktig å følge med på.

– Det ligger i forventningene og i Norges Banks anslag for neste renteheving at vi skal ha en videre effekt og at økonomien skal komme seg mer til hektene, sier Martinsen.

Les på E24+

Batteriaksjer som gnistrer

Publisert:
Gå til e24.no