Tyskland tar over kriserammede Uniper – Fortum selger seg helt ut

Kutt i russiske gassleveranser har sendt energikjempen Uniper inn i en økonomisk krise. Nå tar den tyske staten over.

Unipers logo.
Publisert:

Finske Fortum har tidligere meldt at forhandlingene med den tyske staten nærmet seg slutten, og onsdag morgen er avtalen klar.

Uniper får normalt mye av gassen sin fra Russland, men har hatt store problemer etter at leveransene ble redusert. Da måtte selskapet kjøpe dyr gass i markedet og levere til sine kunder.

Ifølge Fortum har Uniper samlet tapt 8,5 milliarder euro knyttet til gassleveranser, og selskapet kan ikke lenger utføre sin rolle som energileverandør. Derfor tar den tyske staten nå over.

– Vi har gjort valg i fortiden som vi var fullt overbevist om på det tidspunktet basert på den informasjonen vi hadde, markedet og markedsutsiktene. Sett i ettertid har noen av våre strategiske valg vist seg å bli en byrde, sier Fortum-sjef Markus Rauramo i en melding.

Uniper er en viktig gassleverandør til lokale energiselskaper og industriselskaper i Tyskland.

Les på E24+

Aksjeskolen #5: Styr unna taperaksjer

– Første reaksjonen er nok lettelse

Ti minutter ut i handelsdagen klatrer Fortum rundt 12 prosent på Helsinki-børsen.

– Den første reaksjonen i markedet er nok lettelse, for nå har man en sikker gassleverandør i Tyskland. Dette har ligget i kortene siden i vår, da Tyskland først begynte å hjelpe Uniper, sier analytiker John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

– På lenger sikt så kan jo man diskutere hvor heldig det er å ha en statseid leverandør. Frankrike har varierende erfaring med dette. Dette er dramatisk, men nå er det nok egentlig mest lettelse over at dette har gått såpass fort, sier Brottemsmo.

Les på E24+

Ekspertenes aksjefavoritter akkurat nå

Slik ser avtalen ut

Den tyske staten tar over alle Fortums aksjer i den kriserammede energikjempen i en avtale som ser slik ut:

  • Fortums 293 millioner Uniper-aksjer kjøpes for 1,7 euro per stykk. Den totale prisen er 500 millioner euro
  • Tilbakebetaling av finansieringen på fire milliarder euro som Fortum har gitt til Uniper
  • Den tyske staten skal garantere for en kapitalinnhenting på åtte milliarder euro. I mellomtiden skal banken KfW stå for et brolån

Etter dette er gjennomført sitter den tyske staten igjen med 98,5 prosent av Uniper.

Finske Fortum har den finske staten som hovedeier, og har vært Unipers største eier med drøye 78 prosent. Det norske Oljefondet eide ved nyttår 0,24 prosent av Uniper, som tilsvarer 369 millioner kroner.

I 2020 sa Fortum at selskapet hadde investert 6,5 milliarder euro i Uniper, og hadde da en andel på like under 70 prosent. Nå blar altså Tyskland opp 0,5 milliarder euro for aksjene.

– Kan ikke la dem gå konkurs

Det var nødvendig for Tyskland å redde Uniper, ifølge direktør for kraft og fornybar energi Lars O. Skorpen i Pareto Securities.

– Dette har vært en varslet katastrofe. Tyskland gikk inn allerede i sommer med en halvveis redningsaksjon i Uniper. Dette er jo den største leverandøren av gass i Tyskland, og du kan nesten ikke la dem gå konkurs, sier Skorpen til E24.

– De er «too big to fail». Uniper kjøper jo gass fra Russland som har uteblitt, og det har skapt enorme problemer, sier han.

Han peker på at Fortum tidligere i uken meldte om at forhandlingene med tyske myndigheter fortsatte. Onsdag morgen kom meldingen om at det var inngått en avtale.

Les på E24+

Equinor betalte 400.000 kroner for å få avlyst en forestilling

– Dette har gått ekstremt fort. Men Fortum er gode forhandlere, og det kan virke som de har fått en etter forholdene god avtale, sier Skorpen.

– Det Fortum har opplevd med Uniper er en katastrofe. Det er en slags sort svane. Men Fortum har også mye investeringer i Russland med blant annet vannkraft og vindkraft, det har vært det store satsingområdet deres. Fortum-aksjen har også falt mye i det siste, så det har vært en krevende tid, legger han til.

Taper en milliard om dagen

Uniper sliter kraftig økonomisk, og sa nylig at tapene er på nær én milliard kroner for dagen. Selskapet får det meste av gassen sin fra Russland, og kutt i russiske gassleveranser gjør at det må kjøpe dyr gass i markedet til sine kunder.

Fortum varslet i forrige uke at Unipers tap var forverret etter at Russland stengte ned all gassleveranse gjennom gassrøret Nord Stream 1.

Uniper har tidligere også meldt at selskapet har benyttet seg av hele rammen på ni milliarder euro i en kredittfasilitet med den statlige tyske banken KfW, og ba om å få økt rammen med fire milliarder euro.

Forhandlinger om å hjelpe det kriserammede Uniper har pågått en stund. Allerede i juli gikk tyske myndigheter med på å overta 30 prosent av Uniper-aksjene. Uniper varslet tidligere denne måneden at samtalene nå dreide seg om en mulig nasjonalisering.

Mistillitsforslag

Den finske regjeringen har vært i hardt vær fra opposisjonen den siste tiden for hvordan de har håndtert situasjonen rundt Fortum og Uniper.

Ifølge Bloomberg er det levert to mistillitsforslag mot regjeringen tirsdag.

Den finske ministeren Tytti Tuppurainen, som har ansvar for statlige selskaper, sier det er viktig at Finland kompenseres og at finske skattebetalere ikke får regningen for redningsoperasjonen.

Publisert:
Gå til e24.no