Nedgang på Oslo Børs - Polight steg kraftig

Børsen endte med nedgang tirsdag, men med bred opptur for sjømatsektoren. Linseselskapet poLight skjøt fart etter å ha mottatt ny ordre til 2,9 millioner kroner.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,57 prosent tirsdag.

Uken startet positivt mandag med en oppgang på 0,79 prosent.

Ett fat nordsjøolje handles for 87,5 dollar fatet ved stengetid på Børsen, en nedgang på rundt 0,6 prosent siden midnatt.

Les på E24+

Disse fondene får terningkast seks akkurat nå

poLight skjøt fart

Linseselskapet har mottatt en ordre for deres TLens-produkt relatert til et smarttelefonprosjekt, ifølge en melding fra selskapet.

Kjøpsordren har en verdi på 2,9 millioner kroner. Smarttelefonen er planlagt lansert i markedet i andre kvartal 2023.

– Som vi har erfart før kan planlagte produktutgivelser endres, så det gjenstår å se om telefonen blir utgitt som planlagt og vil inkludere TLens. Prosjektet er knyttet til en høyteknologisk telefonen og volumet blir lavt, sier Øyvind Isaksen, administrerende direktør i Polight.

Aksjen endte opp 13,29 prosent tirsdag.

Les på E24+

Polights gjennombrudd løser ikke pengebehovet

Telenor kutter stillinger

I en pressemelding varsler Telenor at de vil kutte 200 stillinger.

Selskapet skriver i meldingen at de endrer organisasjonsstruktur, og at det fører til et redusert bemanningsbehov.

Les også

Tillitsvalgt i Telenor: – Usaklig av bedriften å sparke faste ansatte

– Endringene vi nå gjennomfører innebærer at vi får færre ledere og flatere struktur, samt at roller og arbeidsmåter blir endret for at vi skal levere på de målene vi har satt oss, sier Birgitte Engebretsen, administrerende direktør for Telenor Norge.

Telenor-aksjen endte ned 0,48 prosent.

Bratt nedover for Dof

På tampen av fjoråret ble det kjent at Dof-aksjonærene Bjarte Brønmo og Georg Wilhelm Bjørnestad krevde et nytt styre i håp om å sikre en alternativ redningsplan, noe de klarte å få gjennom på en ekstraordinær generalforsamling.

Brønmø gikk selv inn som styremedlem i det gjeldstyngede offshorerederiet, men i overkant av en måned senere har han valgt å fratre, ifølge en børsmelding.

Det vil ikke velges et nytt styremedlem for å erstatte Brønmo.

Nyheten sendte Dof-aksjen nedover i tidlig handel. På det meste var den ned 17 prosent, men hentet seg senere noe inn.

Dof-aksjen endte til slutt med en nedgang på 7,61 prosent.

Sjømataksjer steg

Salmar klatret nesten ti prosent i tidlig handel, men falt så noe tilbake, og endte til slutt opp 5,28 prosent. Mowi steg 2,16 prosent mandag.

De to oppdrettskjempene var de to mest omsatte aksjene etter Equinor.

Sjømatindeksen på Oslo Børs endte opp 3,04 prosent.

Utviklingen kom etter intervjuet med Senterparti-politiker Geir Pollestad i Dagbladet mandag ettermiddag der han kommenterer grunnrenteskatten, skriver Infront TDN Direkt.

Pollestad konkluderer at en normpris var en feil og at skatten vil bli basert på faktisk omsetning. Sparebank 1 Markets poengterer også at intervjuet referer til kilder i Senterpartiet som sier at finansminister Trygve Slagsvold Vedum i interne diskusjoner har sagt at målsatt skattebyrde er 3,6-3,8 milliarder kroner. Samtidig har industrideltagere og analytikere estimert at en grunnrenteskatt på 40 prosent vil gi skatteinntekter på 8-11 milliarder kroner.

«Den største usikkerheten i prosessen har vært om skatteraten eller provenyet er det viktigste for politikerne. (..) Det er vanskelig for oss å konkludere på politiske kommentarer lekket til media, men vi mener intervjuet med Pollestad i det minste øker sannsynligheten for en bedre løsning for oppdretterne», skriver Knut-Ivar Bakken i meglerhuset.

Vår Energi med stor valutagevinst

Oljeselskapet kom med tirsdag med en oppdatering om hvordan det gikk i fjerde kvartal, blant annet på produksjon, salg og andre relevante elementer. Det fulle resultatet legges frem torsdag 16. februar.

Vår Energis produksjon av olje og gass lå i snitt på 214.000 fat oljeekvivalenter per dag i fjerde kvartal i 2022. Det var på linje med kvartalet før, men ned 18 prosent fra fjerde kvartal 2021. Snittprisen på oljesalget var på 115 dollar fatet i kvartalet.

Samtidig melder selskapet om en solid valutagevinst på rundt 2,7 milliarder kroner, fordi kronen styrket seg mot dollaren i kvartalet. Vår Energi handler med norske kroner, men har sine rentebærende lån i amerikanske dollar.

Vår Energi-aksjen falt 2,92 prosent.

Les også

Vår Energi med valutagevinst på 2,7 milliarder

Oljeselskapet Okea har også kommet en oppdatering om fjerde kvartal i morgentimene. Selskapet økte produksjonen 19.887 fat oljeekvivalenter per dag, mens inntektene var lavere. Snittprisen på oljesalget var på 95,2 dollar fatet.

Det kom også andre nyheter i morgentimene:

  • Hexagon Agility, et datterselskap av Hexagon Composites, har mottatt to ordrer med en samlet verdi på 90 millioner kroner for levering av såkalte mobile gassrør-moduler på lastebiler.
Les også

Schibsted varsler kostnadskutt

Tek-opptur fortsatte i USA

Tirsdag åpner Wall Street med bred nedgang.

Trenden fra slutten av forrige uke fortsatte i de amerikanske aksjemarkedene mandag kveld, der det igjen var bred oppgang.

Teknologiselskapene ledet igjen an oppgangen på Wall Street. Nasdaq-indeksen klatret 2,18 prosent.

Tesla og Apple var blant gigantene som hadde en god børsdag, og flere databrikkeselskaper gjorde det bra.

I Asia holder de fleste sentrale børsene fortsatt stengt tirsdag, men i Japan er det handel. Tokyo-børsen fortsatte denne ukens opptur tirsdag morgen, og også der steg flere databrikkeaksjer.

Les også

Fyller flyene med charterturister for å sikre inntekter: – Vi er optimister

Les også

XXL Norge får ny sjef

Les også

SAS-sjef Anko Van der Werff tjente 12,68 millioner svenske kroner

Publisert:
Gå til e24.no