Kongsberg-sjefen om spekulasjonene: - For gammel til å bli Statoil-sjef

Kongsberg Gruppen leverer «eksepsjonelt bra tall», og toppsjefen Walter Qvam er lansert som mulig ny sjef for Statoil. Det har han imidlertid liten tro på selv.

FLERE BEN Å STÅ PÅ: Selv om Kongsberg Gruppen opplever bremsen fra oljeselskapene, leverer shipping- og forsvars-virksomhetene bunnsolide tall. Arkivbilde av konsernsjef Walter Qvam.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppens toppsjef, Walter Qvam, er ett av navnene som har blitt trukket frem som en aktuell kandidat for å ta over jobben som konsernsjef i Statoil etter Helge Lund.

Fungerende konsernsjef Eldar Sætre har gjort det klart at han ikke er aktuell som permanent toppsjef, og at han vil tilbake til sin tidligere stilling som konserndirektør i Statoil når den nye sjefen er på plass.

Walter Qvam (61) vil ikke kommentere spekulasjonene, men når E24 spør ham, ler han muntert og spøker med at han nok «er blitt for gammel» for å ta en slik jobb.

– Jeg håper Statoil finner seg en intern kandidat denne gangen. Det fortjener Statoil, sier Qvam.

– Det er en stor og solid organisasjon, og det er alltid best med en intern kandidat. Det er i hvert fall mitt håp, men dette er selvfølgelig opp til selskapets organer.

– Flere mener jo det er bra å få noen utenfra som kan se selskapet med nye øyne?

– Under slike forhold er det en stor fordel å kunne rekruttere toppsjefen fra interne forhold. Det tror jeg er gjengs oppfatning

- Eksepsjonelt bra tall

Fredag leverte industri- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen regnskapstallene for tredje kvartal (se faktaboks). Selskapets to største virksomheter, Kongsberg Maritime og Kongsberg Defense, bidro til et særdeles solid resultat.

Sammenlignet med samme periode i fjor økte omsetningen med en halv milliard til 3,99 milliarder, mens driftsresultatet (EBITDA) gjorde et byks på rundt 100 millioner til 614 millioner. Driftsmarginen er også opp igjen og ligger i øyeblikket på 15,4 prosent, opp fra snaue 11 prosent tidligere i år.

– Tallene var eksepsjonelt bra, langt over både det vi og konsensus hadde ventet. Vi traff på anslaget på driftsinntektene, men det er marginene som er veldig mye bedre, sier Hans-Erik Jacobsen i Swedbank Securities, til E24.

Han peker spesielt på Kongsberg Maritime, som leverer systemer og komponenter til offshore- og shipping-industrien, samt Kongsberg Defense, som leverer alt fra missiler til militære teknologisystemer.

– De gode marginene skyldes delvis effektene av kostnadsprogrammene som har kommet, men også at man har hatt en veldig høy ordrereserve som man har levert på og som har gitt stabilitet. Det har også gitt veldig god produktivitet, sier Jacobsen.

Oljeprisen merkes

Selv om de to tungvekterne Maritime og Defense leverer, så må de bære de negative resultatene til Kongsberg Protech (selger fjernstyrte våpenstasjoner) og oljeserviceselskapet Kongsberg Oil & Gas Technologies. Begge disse gikk med underskudd.

Oil & Gas er Kongsberg Gruppens store satsing og skal innen få år vokse seg store i konsernet, men selskapet mistet tidligere i år flere kontrakter verdt over 200 millioner kroner. Da ble det satt i gang en større omstilling i selskapet.

Ledelsen har tidligere sagt at resultatene av dette ville synes allerede nå, men i regnskapsrapporten er det lite spor av dette. Nå skyves det på målet, og selskapet peker på at man vil se resultater fra og med fjerde kvartal:

– Det vi har prøvd å si i dag, er at den reviderer vi, sier konsernsjef Walter Qvam til E24 etter presentasjonen.

Årsaken er relativt enkel. Siden i våres har oljeprisen fått seg en knekk. Walter Qvam forteller at usikkerheten har økt siden tidligere i år ved at oljeprisfallet har kommet inn på toppen av oljebransjens eksisterende problemer:

– Da vi begynte omstillingen var det en kostnadsutfordring og en utfordring med kontantstrømmen hos oljeselskapene. I løpet av andre og tredje kvartal har oljeselskapene også fått et problem med en lavere fremtidig oljepris, sier Qvam.

– Derfor er vår jobb tosidig. Det ene er å dimensjonere oss riktig kostnadsmessig, og det andre er å sørge for at oljeselskapene faktisk forstår at det vi leverer faktisk er med på å hjelpe dem.

Han poengterer at Kongsberg Gruppen har mange ben å stå på, og at de derfor rammes mindre enn andre aktører i oljeservicenæringen. Han lover at de interne kostnadstiltakene fortsatt skal være ferdig innen nyttår, som planlagt.

Nye tiltak

Under kvartalspresentasjonen gjorde Walter Qvam et poeng av at oljebransjen er svært konservativ i sin tilnærming. Han fortalte at det derfor kan være vanskelig å få dem til å gjøre investeringer, selv om de kutter kostnadene deres:

– Paradokset er at vi leverer løsninger, sa Qvam under presentasjonen, og viste til at halvparten av produktene til Kongsberg Oil & Gas er programvare og løsninger som bidrar til å kutte tiden det tar og bore og den generelle nedetiden til oljeselskapene.

Kongsberg-ledelsen fortalte under presentasjonen av det nå kommer nye tiltak i Kongsberg Oil & Gas, inkludert et økt trykk på markedsføringen til bransjen:

– Vi fortsetter justeringene av kostnadsnivået, det må vi bare gjøre. I tillegg skal vi bli enda tydeligere på hvordan oljeselskapene kan bruke produktene våre bedre og raskere.

Selv om Kongsberg nå mener de trenger noen flere kvartaler for å snu utviklingen i Oil & Gas, og for å «forstå hvordan oljeselskapene vil agere» i årene som kommer, så gir ikke ledelsen opp ambisjonen sin av den grunn:

– Vi er ikke i tvil om at dette er noen av juvelene våre i fremtiden, sa Qvam.

Mindre rigg

I Kongsberg Maritime, som både selger løsninger til shipping- og offshorenæringene leverer man for tiden rekordresultater.

Virksomheten har vokst solid i en lengre periode, og har kunnet spille på de to næringene avhengig av hvor det går bra og dårlig. Etter en nedtur i shipping etter finanskrisen har det segmentet nå begynt å komme seg. Samtidig merkes det nå at offshore bremser på grunn av oljenæringens problemer.

I Kongsberg Maritime økte aktiviteten på alle fronter, men ordreinngangen på offshore-siden falt noe tilbake. Årsaken til at aktiviteten likevel øker er at man nå leverer på tidligere inngåtte kontrakter.

– Hvor lenge kan dere seile på tidligere kontrakter?

– Vi lander fortsatt kontrakter i offshore, men det er syv prosent ned i fjor i dette kvartalet. Jeg vil ikke si det er et stort tall. Det som er betydelig redusert er kontrakter på nye rigger, hovedsakelig borerigger. Det er bare én bit av bildet hos oss, og effekten av det vil vi merke noe utover i 2015 og 2016, sier konsernsjef Walter Qvam.

Les flere saker om Kongsberg Gruppen:

Norske stridsbåter blir åtte knop raskereNorsk næringsliv vil tjene minst 50 milliarder på kampflyet F-35Norges nye kampfly har sikret Kongsberg Gruppen 460 ordremillioner i årDenne lagringstanken skal kutte CO2-utslipp og kostnader med 80 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. – Opplever økning i kanselleringer

  2. Skuffende fra Kongsberg Gruppen

  3. Kongsberg Gruppen får ny sjef: Det stod mellom en kvinne og en mann i finalen

  4. Annonsørinnhold

  5. Walter Qvam gir seg i Kongsberg Gruppen

  6. Kongsberg kutter før stormen: – Høy aktivitet, men lavere margin