Facebook-sjefen om sikkerhet: – En lang vei å gå

Mark Zuckerberg sier Facebook har en lang vei å gå for å styrke sikkerheten. Det kommende USA-valget blir en viktig test av selskapets systemer, sier konsernsjefen.

VEI Å GÅ: Facebook har fortsatt mer å gå på når det gjelder sikkerhet, innrømmer konsernsjef Mark Zuckerberg etter et sikkerhetsbrudd i september hvor informasjon om 30 millioner brukere trolig kom på avveie. Han sier at USA-valget 6. november blir en test for selskapets systemer, og at selskapet oppdaget tilfeller av utenlandsk påvirkning fra Russland og Iran i tredje kvartal. Her er Zuckerberg på en høring i Representantenes hus i USA i april om valgpåvirkning via Facebook.
Publisert: Publisert:

Facebook-sjef Mark Zuckerberg var selvransakende og ydmyk da han la frem selskapets kvartalstall denne uken.

Han tok blant annet opp sikkerhetsbruddet i september, hvor informasjon om flere titalls millioner brukere kan ha lekket.

– Vi hadde en alvorlig sikkerhetshendelse i forrige måned, sa Zuckerberg i en telefonkonferanse tirsdag.

– Vi har en lang vei å gå for å avverge denne typen angrep i fremtiden, sa han.

Zuckerberg sier også at arbeidet med å forbedre selskapets systemer for å oppdage og avverge trusler og utenlandsk valgpåvirkning først vil være i mål mot slutten av 2019.

Les mer: Facebook bekrefter: 30 mill. rammet av hackerangrep

Facebook har fått kritikk fordi selskapet ikke har klart å stanse ondsinnet reklame, hatefulle budskap og påvirkning av valg fra utenlandske aktører, og Zuckerberg har vært grillet av både europeiske og amerikanske politikere om dette.

USA-valget blir en viktig test

Nå sier han at dagene frem til mellomvalget i USA 6. november blir en viktig test av selskapets systemer for å oppdage og avverge uheldig påvirkning av velgerne.

– Det kommende valget vil bli en ordentlig test av beskyttelsen vi har fått på plass, sier Zuckerberg.

Facebook leverte tirsdag bedre tall enn ventet for tredje kvartal, med et resultat på 1,76 dollar per aksje, fra 1,59 dollar per aksje for ett år siden og sammenlignet med forventninger på 1,46 dollar per aksje, ifølge FactSet.

Markedet ser ut til å like Facebook-sjefens budskap om styrkede tiltak for å bedre sikkerheten og unngå misbruk av tjenesten, og om økt satsing på meldingstjenester og video. Aksjen steg onsdag med 3,8 prosent.

Les mer: Sterkere enn ventet for Facebook

Les også

Facebook får personvern-bot i Storbritannia

Avverget påvirkning av valg

I kvartalspresentasjonen tirsdag sa Zuckerberg at selskapet oppdaget en rekke forsøk på påvirkning fra grupper fra land som Russland og Iran i løpet av tredje kvartal.

– I dette kvartalet alene har vi funnet og tatt ned utenlandske påvirkningsgrupper fra Russland og Iran, som har forsøkt å påvirke i USA, Storbritannia, Midtøsten og andre steder, og dessuten grupper i Brasil som har vært aktive i sitt eget land, sier han.

Presidentvalget i Brasil ble avholdt i helgen, og høyrepopulisten Jair Bolsonaro vant. Zuckerberg utdypet ikke hvilken form påvirkningen skal ha hatt, og hvilke tiltak selskapet har gjort mot aktørene som står bak.

Selskapet har det siste året økt bemanningen med 45 prosent til 33.606 ansatte, noe som delvis skyldes behovet for å overvåke innholdet som formidles via selskapets tjenester.

Facebook anslår at mer enn 2,6 milliarder mennesker bruker Facebook, WhatsApp, Instagram eller Messenger hver måned, og at disse tjenestene i snitt brukes av mer enn to milliarder mennesker hver dag.

Les mer: – Må bli flinkere til å bli politi

Les også

Facebook bekrefter: 30 mill. rammet av hackerangrep

Må fortsatt forbedre systemene

Konsernsjefen mener at Facebook har gjort fremgang og blitt bedre på å motvirke hatretorikk via selskapets tjenester, og forsøk på å påvirke valg i andre land gjennom målrettet reklame og budskaper.

– Vi har fremdeles minst ett år igjen før systemene våre er på nivåene vi ønsker, men vi blir bedre hver dag, og det gjelder både teknologi og folk, sier Zuckerberg.

– Systemene våre for å oppdage skadelig innhold på forhånd forbedres, og systemene våre for å oppdage innblanding i valg er langt mer modne nå, sier han.

Våpenkappløp

Facebook-sjefen sier at selskapet er i et våpenkappløp med dem som forsøker å misbruke tjenesten til å blant annet påvirke valg eller til å sende ut hatefulle budskaper.

– Dette er ikke problemer vi fikser. Det er problemer du håndterer over tid, sier Zuckerberg.

– Det finnes ingen magisk løsning som du gjør, og så er du ferdig for godt, sier han.

Han tror at Facebooks systemer vil være mer på høyden mot slutten av neste år, slik at de er bedre i stand til å håndtere utfordringene.

– Men selv da vil vi ikke være perfekte, sier han.

– Det vil finnes ting som systemet vårt går glipp av, sier han.

Ifølge Zuckerberg har selskapet redusert folks insentiver til å spre feilinformasjon. Det har også et tettere samarbeid med myndigheter og utenforstående eksperter for å forbedre sikkerheten, også i USA.

– Med et samfunn på mer enn to milliarder mennesker vil vi se alt det gode og onde som menneskeheten kan gjøre. Vi vil aldri bli perfekte, men jeg er stolt av arbeidet vi gjør her, sier han.

Flere plattformer

Facebook-sjefen snakket også mye om selskapets strategier på telefonkonferansen etter rapporten for tredje kvartal.

Han trekker frem at Facebook tilpasser seg til at folk i større grad ønsker å dele sine historier med en engere krets av mennesker enn de gjør via Facebook-veggen sin, noe som kan understøtte meldingstjenester som Messenger og WhatsApp.

– Folk føler seg mer komfortable når de ser at meldingene er mer private, sier han.

Mange ønsker også at meldingene ikke skal bli liggende der for alltid, og derfor vil Facebook satse mer på «stories»-funksjoner, hvor bilder, video og tekst forsvinner etter en tid. Dette skal også bli tilgjengelig i chattetjenesten Messenger.

Zuckerberg sier at Facebook satser tungt på tjenester som videotjenesten Watch, Marketplace og selskapets innsamlingstjenester (fundraisers), og at han jobber med å få en dating-app opp å stå, noe han også fortalte om tidligere i år.

– Jeg håper å rulle ut dating over hele verden snart også, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om