Et glimt av Saudi Aramcos hemmelige regnskap: Tjente 236 milliarder på seks måneder

Den statlige oljegiganten Saudi Aramco hadde langt større inntjening enn Apple, som er verdens største selskap målt i markedsverdi, de første seks månedene i 2017. 

HEMMELIGHOLD: Saudi Aramcos regnskaper har aldri vært tilgjengelig for offentligheten. Bildet viser Saudi-Arabias oljeminister og konsernsjef i Saudi Aramco, Khalid A. Al-Falih i front.

Foto: Simon Dawson Reuters
 • Nina Tuv
Publisert:

Saudi-Arabias statlige oljegigant, Saudi Aramco, har vært blant verdens største selskaper i flere tiår. Hver dag selger de 10 millioner fat olje.

Innsyn i selskapets regnskaper har imidlertid vært forbeholdt en liten gruppe sjefer, regjeringsmedlemmer og prinser i landet. For resten av verden har Saudi Aramcos finansielle situasjon vært utilgjengelig informasjon.

Nå har Bloomberg fått tilgang til deler av regnskapet. Ifølge dem hadde Saudi Aramco 33,8 milliarder dollar i inntekter de første seks månedene i 2017, tilsvarende over 236 milliarder norske kroner.

– Dette er feil. Saudi Aramco kommenterer ikke på rykter om sin finansielle situasjon, sier selskapet i en kommentar til avisen.

Lønnsom butikk


I en sammenlignbar periode hadde teknologikjempen Apple en nettoinntekt på 28,9 milliarder dollar.

Tallene Bloomberg har fått tilgang til viser også at Saudi Aramco er så godt som gjeldsfrie. Samtidig nyter de godt av mye lavere produksjonskostnader enn det som er vanlig i oljeindustrien.

Les også

Saudi-kronprins jakter milliardavtaler i USA

Kronprins Mohammed bin Salman har inkludert Saudi Aramco som en nøkkelfaktor i ambisjonen om å ruste landet for en fremtid mindre avhengig av olje.

I forbindelse med disse planene ønsker han å selge en andel av selskapet på rundt fem prosent for opp mot 100 milliarder dollar. Dette vil skje i forbindelse med den lenge planlagte børsnoteringen av Saudi Aramco på New York-børsen.

Det vil i så fall verdsette selskapet til 2.000 milliarder dollar, og slå alle tidligere rekorder. Flere analytikere har riktig nok uttrykket tvil om dette er realistisk. Salget skulle egentlig skje i år, men blir mest sannsynlig utsatt til 2019.

Avhenger sterkt av oljeprisen

Tallene viser også hvor sårbare Saudi Aramco er for svingninger i oljeprisen. I første halvår av 2016, da oljeprisen landet på et gjennomsnitt på 41 dollar fatet, var selskapets netto inntekter på 7,2 milliarder dollar, tilsvarende nesten 56 milliarder kroner.

Les også

Ny rapport om Aramco-notering: – Gigantnoteringen blir klimatest for investorer

I år er det derimot ventet langt høyere inntekter enn de 236 milliarder kronene fra første halvår i 2017, etter oljeprisens seneste rally til over 70 dollar fatet.

Samtidig er myndigheten i Saudi-Arabia avhengig av selskapet for å finansiere sosiale ordninger og militærutgifter, så vel som ekstravagante livsstiler til hundrevis av prinser. Aramcos skatteutgifter øker dessuten i tråd med oljeprisen. De betaler 50 prosent skatt på inntekt.

Ikke gigantisk utbytte

Les også

Usikkerhet rundt gigantnoteringen av Saudi Aramco – kan selge til kinesiske investorer

Les også

Subsea 7 vinner milliardkontrakt i Nigeria

Les også

Statoil saksøker Nigerias oljeselskap for 8,4 mrd.

Les også

– Ikke grunnlag for bekymringene

Her kan du lese mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Olje og gass
 3. Børsnotering

Flere artikler

 1. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

 2. Betalt innhold

  Derfor står Saudi-Arabias megabørsnotering i stampe

 3. FT: Rike familier presses til å delta i Saudi Aramco-notering

 4. Annonsørinnhold

 5. Gigantnotering kan ende i mageplask

 6. Betalt innhold

  Saudi-Arabias Aramco melder om redusert resultat