Tingenes internett debuterer på Oslo Børs: – Markedet vil ikke være det begrensende

Webstep jakter gode hoder fra hele Europa for å kunne tilby smartere løsninger. – Vi får en helt annen verktøykasse, sier konsernsjefen om børsnoteringen av selskapet.

KLING KLANG: Webstep debuterer onsdag på Oslo Børs. Konsernsjef Kjetil Bakke Eriksen ringer med børsbjellen.
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Denne uken var det Wepstep sin tur til å ringe med bjellen på Oslo Børs, og det er tilsynelatende en fremtidsrettet nykommer som nå slutter seg til «det gode selskap»

Webstep leverer IT-konsulenttjenester til en rekke offentlige og private kunder. Kjernevirksomheten handler i dag om digitalisering, skyløsninger og integrering, men ved selskapets kompetansesenter i Bergen arbeides det også med morgendagens løsninger.

Her snakker vi blant annet om det mye omtalte «Internet of Things» (IoT), på brukbar norsk tingenes internett, og de tilhørende områdene analyse og maskinlæring.

Enkelt forklart kan internett-tilkoblede, fysiske ting bidra med store mengder spesialiserte data, som igjen kan benyttes til beslutningsstøtte eller optimalisering av ulike typer forretningsvirksomhet.

– Det å klare å sammenstille store datamengder og predikere ting i fremtiden basert på matematiske algoritmer, tror jeg vi kommer til å se mer av fremover. Det er allerede ganske nært, og har begynt å komme i markedet. Og den delen av tjenestene er vi ganske flinke til å levere, sier konsernsjef Kjetil Eriksen til E24.

Ser til industrien

Marianne Styrman, IoT-direktør i Webstep, forteller at de ser stor utvikling på maskinvarefronten, og at det nå kommer løsninger som er gode og billige nok til at de blir tatt i bruk.

– Vi er nødt til å være tidlig ute, og har mye spennende på gang. Det er ikke sånn at dette tar over all omsetningen i Webstep på kort sikt, men det er definitivt et marked vi ønsker å være i og hvor vi allerede har god kompetanse internt, sier hun.

I media har det vært stort fokus på såkalt hjemmeautomasjon, altså hvordan tingenes internett vil kunne påvirke alt fra kjøleskap til vaskemaskin. Dette er ikke Websteps fokus.

– Vi ser mye mer forretningsmuligheter innenfor bygg, logistikk og produksjon, altså industrielle applikasjoner, sier Styrman.

Saken fortsetter under bildet ...

SER MULIGHETER: Marianne Styrman er avdelingsdirektør for Internet of Things i Webstep.

Målet er at kundene skal kunne effektivisere eller få et bedre produkt. Styrman eksemplifiserer:

– Innen logistikk kan dette for eksempel si at man får bedre kontroll på temperaturen på mat under transport. Man kan si sikkert om en last har gått varm, istedenfor å måtte kaste mat man tror har vært varm. Man får et beslutningsgrunnlag som er målbart og korrekt, sier hun.

Jakter doktorer

Konsernsjef Kjetil Eriksen forteller at de per i dag har mellom ti og 15 ansatte med doktorgrad i matematikk, og at disse er en forutsetning for at selskapet klarer å levere slike tjenester som omtalt over.

– Dette er ikke tjenester som en sivilingeniør fra NTNU nødvendigvis kunne levert, det krever en annen type matematisk kunnskap, og her er det underskudd i markedet på kompetanse. Vi henter folk fra hele Europa, sier konsernsjefen.

Les også

Disse er kåret til Norges beste arbeidsplasser

Innenfor analyse og maskinlæring har selskapet omtrent 60 ansatte per i dag, og området utgjør rundt 15 prosent av dets omsetning.

Eriksen ser stort markedspotensial.

– På sikt tror jeg ikke markedet vil være det begrensende, den delen kan bli stor. Det er mer hvordan vi skal klare å skaffe tilstrekkelige mennesker til å kunne levere disse tjenestene. Det er nok generelt den største hindringen i markedet, ikke bare for oss, sier han.

Varsler småkjøp

Webstep blir tatt på børs av investeringsfondet Reiten & co., og girer nå om for vekst.

Det ble hentet 120 millioner kroner gjennom utstedelse av nye aksjer i forbindelse med noteringen, og Eriksen forteller at de vurderer å gjøre mindre, men relevante oppkjøp.

Han bekrefter at økt finansiell fleksibilitet var en av motivasjonsfaktorene bak noteringen, i tillegg til at den tidligere storeieren reduserer sin eierandel til rundt 20 prosent.

– Vi får en helt annen verktøykasse, sier konsernsjefen.

Webstep har nærmere 400 ansatte i Norge og Sverige, og omsatte i fjor for rundt 563 millioner kroner.

Ambisjonene er å oppnå både høyere vekst og en høyere bruttomargin enn markedet generelt. Selskapet har en utbyttepolitikk som tilsier utbetaling av 75 prosent av overskuddet over tid.

Emisjonen i forkant av børsnoteringen ble gjort på 24,50 kroner per aksje, hvilket verdsetter selskapet til rundt 643 millioner kroner. Aksjen handler i skrivende stund for 25,8 kroner.

Få nyhetene først!

Last ned mine 24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

– Eksponensiell vekst i økosystemet til oppstartsselskaper

Les også

Telenor kobler deg rett på trygghetsalarmen

Les også

Tid for norsk digital industri

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Teknologi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  David (28) fra Colombia kan noe altfor få nordmenn kan

 2. Betalt innhold

  Bill. mrk.: Matematiker

 3. Sammenslått og snart klar for å børsnotere tekstanalyse

 4. Lange oljekontrakter kan avgjøre børsnoteringen til Saudi Aramco

 5. Aker Solutions henter inn tidligere statssekretær i UD