Rådyre kremplasser når den ekte «Wolf of Wall Street» kommer til Norge

Verken publikum eller arrangører slipper billig unna kontroversielle Jordan Belforts kommende norgesbesøk. Ikke alle er like positive til arrangementet.

OMSTRIDT: Den straffedømte tidligere aksjemegleren Jordan Belfort kommer til Norge.

Foto: Lucas Jackson Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Nordmenn som vil se den svindeldømte foredragsholderen på nærmest mulig hold, må punge ut med nærmere 28.000 kroner.

For denne summen får man tilgang til det arrangøren kaller «Ultimate Wolf pack» – den dyreste av fem billettklasser – som foruten seter i første rekke består av lunsj, bøker og fagstoff samt møte med hovedpersonen.

Hva Belfort selv sitter igjen med etter det planlagte norgesbesøket, er ikke kjent. Men det er ikke småpenger.

– Det er dyrt, sier en av initiativtagerne, Ole-Arvid Liodden, til E24.

– Fortjener ny sjanse

Belfort er en kontroversiell og tidligere straffedømt eks-aksjemegler og entreprenør som for alvor ble kjent da filmen «The Wolf of Wall Street» – med stjerneregissør Martin Scorsese bak spakene og Leonardo DiCaprio i hovedrollen – kom ut i 2013.

Foruten økonomisk kriminalitet skildrer filmen omfattende narkotikabruk og flere andre alvorlige lovbrudd.

Dette er ikke første gang amerikaneren har blitt forsøkt hyret inn for arbeid i Norge.

For drøyt tre år siden ble han vurdert som et av trekkplastrene til Næringslivsdagene på BI, men prosjektet ble skrinlagt på grunn av utfordringer med å finne sponsorer.

Ifølge studentavisen Inside var de potensielle sponsorene bekymret for negativ medieomtale.

– Vi vet at han er kontroversiell, og at flere har forsøkt å ta ham hit tidligere, men av ulike årsaker ikke lykkes, sier Liodden.

– Har dere hatt moralske kvaler med å hente ham til Norge, i og med at han er tidligere straffedømt?

– Vi har selvfølgelig vurdert dette, men mener at alle fortjener en ny sjanse. Med hans holdninger til moral og etikk, at han ikke skyver skylden fra seg og med hans spennende bakgrunn og historien hans, valgte vi å gjøre dette på tross av det negative, sier Liodden.

Saken fortsetter under bildet ...

SUPERSTJERNE: Den prisvinnende skuespilleren Leonardo DiCaprio gestaltet rollen som Jordan Belfort i filmen Wolf of Wall Street fra 2013.

Foto: Mary Cybulski AP

– Innrømmer dumheter

Etter hendelsene som skildres i filmen sa Belfort seg skyldig i svindel og hvitvasking. Han sonet 22 måneder i fengsel

Han har siden skapt seg en – etter sigende – meget lukrativ karriere som motivasjonsforedragsholder. Ifølge en tidligere sak i magasinet Time tjente Belfort 100 millioner dollar året etter at filmen kom ut.

Inntektene fra rettigheter og foredrag dette året skal ha vært høyere enn det Belfort tidligere hadde tjent på de ulovlige aktivitetene. Han skal ha dratt inn rundt 30.000 dollar per opptreden.

Liodden forteller at initiativtagerne bak arrangementet driver med salg og salgstrening, og at de anser Belfort for å være «en av verdens desidert beste salgstrenere». Nordmannen reiste selv til utlandet for å se Belfort på scenen, og skryter av opplevelsen.

– Han innrømmer sine dumheter da han var ung, og han står i dag for en helt annen tilnærming til måten han lærer bort sine ferdigheter innen salg, strategier, ledelse, tankesett og salgspsykologi. Han er i dag opptatt av riktig etikk og moral tvers igjennom, og tar ansvar for handlingene sine, sier Liodden, som videre forteller at det også i avtalen de har skrevet med Belfort er fokus på det etiske.

– Jeg tenker at alle fortjener en sjanse nummer to. Ærligheten, og at han erkjenner at han var ung, dum, grådig og «gjorde det», er i seg selv noe som mange andre kan lære av.

Møter kritikk

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI underviser i fag om økonomisk kriminalitet, og forteller at han aldri lar tidligere straffedømte slippe til i sine forelesninger.

Han nevner likevel at det er en utbredt holdning om at straffedømte etter soning har gjort opp for seg, og forteller at andre norske studieinstitusjoner har en annen holdning til problemstillingen.

– Det er ikke noe entydig bilde, sier Gottschalk.

Professoren, som ikke har sett filmen, mener det nå hviler et stort ansvar på arrangøren, og synes det hadde vært positivt om et av ofrene for Belforts kriminelle handlinger også hadde vært representert på scenen under arrangementet.

– Men jeg ville personlig aldri gått på noe sånt, sier han.

Den profilerte hedgefondforvalteren og foredragsholderen Peter Warren er blant dem som har merket seg at Belfort kommer til Norge, og har kommentert dette på Twitter.

I en tekstmelding til E24 trekker han frem de mange lovbruddene amerikaneren har begått, som blant annet har rammet «vanlige mennesker». Warren mener derfor at Belfort ikke fortjener å bli idolisert.

«Han er sikkert en fargerik person med mye livserfaring. Jeg reagerer på at han promoteres som et forbilde for andre å lære av», skriver Warren.

Flere prisklasser

Prisen som skildres i inngangen til saken er det dyreste alternativet for dem som ønsker å overvære foredraget. De billigste setene i Telenor Arena, der arrangementet etter planen går av stabelen i begynnelsen av desember, koster 1.790 kroner.

Liodden sier følgende om premium-alternativet.

– Dette er bare 15 billetter, og man får da sete i første rekke, «meet-and-greet» og alle fire onlineprogrammene som han selv selger for over 5.000 dollar. Dette er mer en morsom greie, standardbillettene ligger på mellom 3.000 og 3.500 kroner, og man får da inngang, sitteplass på gulvet og lunsj.

Les også

Rapport: Hvitsnippforbrytelser koster 12 milliarder årlig

Les også

Finansrådgivere skal ha forfalsket flere titalls banklån

Les også

Hollywood-stjerne vil lage film om Volkswagen-skandalen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Økonomisk kriminalitet
  2. Wall Street

Flere artikler

  1. Den ekte «Wolf of Wall Street» slo ikke an i Oslo

  2. – Må eskalere for at markedet skal reagere mer

  3. Fondsforvaltere satser på aksjer analytikere overser

  4. Annonsørinnhold

  5. Aksjen stiger etter oppkjøpsrykter: – Kinesere vil kjøpe Jeep

  6. Ser «Hindenburgs varsel» over Wall Street