Én av fem må gå i Skagen Fondene

Den kjente fondsforvalteren kutter kraftig i bemanningen etter to tøffe år.

TØFFE TAK: Kristoffer Stensrud, forvalter og medgründer av Skagen Fondene. FOTO: JAVAD PARSA
  • Marius Lorentzen
  • John Thomas Aarø
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Skagen Fondene kutter én av fem ansatte, blant annet på grunn av endrede kundemønstre, kundeflukten og fallet i antallet milliarder de har til forvaltning.

Det skjer etter at forvalteren har gjennomført en strategisk prosess, og funnet at det er for mange ansatte i forhold til behovet.

Viseadministrerende direktør i Skagen, Timothy Warrington, bekrefter kuttene i fondsforvalteren, som i dag teller rundt 170 ansatte.

Tilbyr sluttpakker

- Fra vårt ståsted er dette en strategiprosess vi går gjennom, noe vi gjør hvert år. I den siste prosessen fant vi at det var et behov for å redusere kapasitet i enkelte områder. Vi estimerer at rundt 20 prosent av dagens personell i Skagen er overtallige i forhold til behovet i strategien vår. Vi gjennomfører nå frivillige sluttpakker for å møte behovet, sier Warrington til blant annet E24 på Skagens nyttårskonferanse.

Warrington understreker at det ikke handler om kostnadskutt, men om strategi.

- Det reflekterer endrede kundemønstre. Vi ser at flere og flere kunder vil ha tilgang til oss via nettet og bruke selvbetjeningsverktøy. Færre vil snakke med en rådgiver. Vi må justere oss til det.

- Distribusjon og støttefunksjoner er åpenbart ganske arbeidsintensivt. Når man justerer disse har det en ganske store effekt på bemanningen, sier Warrington.

Han sier det er naturlig å starte prosessen med å tilby frivillige sluttpakker.

- Er det risiko for ytterligere kutt?

- Fondsforvaltning er en dynamisk industri. Hvis vår strategi må justeres til nye omgivelser kan det hende vi må ekspandere selskapet. Dette er ikke den første fasen av flere steg. Det er justering av strategien og når den endres neste gang vil vi justere organisasjonen i henhold til det.

For 2016 har det samlet sett vært en innløsning av fondsandeler fra Skagens fond

- Det er en løs sammenheng mellom størrelsen på en fondsforvalter og antallet kunder, men det er ikke midler under forvaltning i Skagen som driver strukturen på selskapet. Det er strategien, sier Warrington.

Kundeflukt

Det var Dagens Næringsliv som først fikk bekreftet kuttene av Skagen-gründer Kristoffer Stensrud.

– Selvfølgelig spiller det kraftig inn, sier Stensrud til Dagens Næringsliv.

Forvaltningskapitalen har de siste to årene gått fra 140 til 83 milliarder kroner.

– En organisasjon som har vokst kraftig og går inn i en utflating, har lagt til seg vaner som krever justering. Dynamikken er blitt annerledes enn vi så for oss for fem-seks år siden, sier Stensrud.

Store endringer

Det har skjedd store endringer i Skagen Fondene de siste par årene. I november 2014 ble det kjent at to av nøkkelpersonene skulle gi seg og at de tre gründerne jobbet med å finne nye eiere .

Det var Harald Espedal og Kristian Falnes som ville ut, mens den kjente forvalteren av Kon-Tiki-fondet, Kristoffer Stensrud, ble værende, selv om han nå har trappet ned en del.

E24 skrev senere hvordan kundene i 2014 tok med seg 20 milliarder netto ut av Skagen, slik at forvaltningskapitalen sank til 121 milliarder .

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skagen

Flere artikler

  1. Gir formuen til barna

  2. Blar opp 2,1 milliarder for Skagen og Silver-porteføljer

  3. Storebrand kjøper Skagen

  4. Skagen-sjefen slutter etter et drøyt år i jobben

  5. Skagen-gründer Kristoffer Stensrud er død