Kronprinsfondet har penger i tobakksgigant

Først ble Haakon og Mette-Marits fondsmillioner plassert i selskaper som beskyldes for å ødelegge miljøet. Senere havnet noe av pengene i verdens største tobakkselskap.

HAR EGET FOND: Stiftelsen Kronprinsparets Fond er bygget opp av penger kronprinsparet fikk i bryllupsgave fra det norske folk. Denne uken har de vært i Jordan.
 • Jo Andre Aakvik
 • Frank Haugsbø
Publisert:

I dag avslører VG og E24 at gavepengene i flere runder ble plassert i omdiskuterte selskaper:

 • I åtte år var 4,5 millioner av pengene plassert i aksjefondet Nordea Internasjonale Aksjer II. Der ble bryllupspengene blant annet plassert i selskaper som anklages for å ødelegge miljøet og drive uetisk.
 • I januar i år begynte kronprinsstiftelsen gradvis å flytte pengene over til et nytt fond, etter forslag fra Nordea.

VG og E24 kan i dag avsløre at 50.000 kroner av kronprinsstiftelsens penger dermed ble plassert i tobakksgiganten Philip Morris.

Daglig leder beklager

– Hvis våre midler har vært investert i selskap som ikke holder den etiske standarden vi skal ha, er vi de første til å beklage dette. Vi ønsker ikke at våre midler skal være investerte i for eksempel tobakkselskap, og vi er nå i tett dialog med Nordea. Vi ser svært alvorlig på dette, og vurderer ulike tiltak, skriver Solfrid Flateby, daglig leder i Stiftelsen Kronprinsparets Fond, i en e-post til VG og E24.

Kronprinsparet sitter selv i styret for stiftelsen, sammen med flere kjente næringslivsledere.

NORDEA:
- Vi må bli flinkere

Hvert år deler de ut penger til veldedige formål. I tillegg har de plassert flere millioner kroner i aksjefond for å øke verdiene. Det er gjennom fond at stiftelsen nå indirekte er blitt medeiere i verdens største tobakksprodusent og tidligere en lang rekke med omstridte selskaper.

Investert i sommer

Investeringen i tobakksgiganten ble gjort i sommer, da alle investeringene til Kronprinsparets stiftelse – totalt 17,5 millioner kroner – ble flyttet fra aksjefondet Nordea Internasjonale Aksjer II til kombinasjonsfondet Nordea Plan 30.

Dette fondet har igjen eierandeler i aksjefondet Nordea North America – som altså investerer i Philip Morris.

– Via Nordea og deres investering i North America-fondet, er litt over 50.000 kroner av våre midler investerte i Philip Morris, noe vi synes er svært beklagelig, skriver Flateby til VG.

Kastet ut av oljefondet

Phillip Morris er verdens største tobakkselskap, og eier syv av de 15 største sigarettmerkene i verden. I 2010 var det blant tobakkselskapene som ble kastet ut av investeringsporteføljen til det norske Oljefondet.

Det er også utestengt fra det norske pensjonsfondet KLP, og tobakkselskaper er svartelistet av flere norske og utenlandske investeringsfond.

Kritikken mot selskapene VG og E24 har avdekket at stiftelsen var inne i frem til august, er også omfattende.

– Flere av disse selskapene driver på uforsvarlig vis og har en profil som er dypt uetisk hvis man er opptatt av å verne om biologisk mangfold og viktige naturområder. Når man ser porteføljen under ett, virker det ikke å ha vært tatt miljø- og menneskerettighetshensyn i det hele tatt, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, om aksjefondet Nordea Internasjonale Aksjer II.

Ønsket lav risiko

Kronprinsstiftelsen solgte seg helt ut av dette aksjefondet 18. august i år, etter at styret i desember i fjor vedtok en ny investeringsinstruks.

– Bakgrunnen for ny styreinstruks var at vi hadde en generell diskusjon rundt fondsinvesteringene, som man har hatt hvert år. Fondet ønsket seg en lav risikoprofil, samt en bredere og mer aktiv forvaltning fra Nordea sin side, sier daglig leder Flateby.

Hun sier at Stiftelsen Kronprinsparets Fond ikke visste hvilke selskaper som var i porteføljen til fondene, og at de heller ikke undersøkte det selv.

– Nei, vi har hatt en klar forventning om at Nordea forholder seg til vår investeringsinstruks.

I den nye investeringsinstruksen står det blant annet at all kapital som forvaltes skal gjennomgå en screening hvert halvår for å identifisere selskaper som kan være involvert i brudd på globale standarder for miljøvern, menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder og korrupsjonsbekjempelse.

– En glipp

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er glad for at kronprinsparets fond vil trekke seg ut av investeringer som har befatning med Phillip Morris.

– At de beklager investeringene og lover å rydde opp, forteller meg at dette var en glipp, og at fondet gjennomgår rutinene for å hindre at det skjer igjen. For Kreftforeningen er det en selvfølge at det offisielle Norge ikke skal ha økonomiske interesser i tobakksindustrien.

Nordea: - Vi må bli flinkere

Nordea vurderer til enhver tid ulike industrier, sektorer og selskap, opplyser assisterende informasjonssjef Johannes Stenwig i Nordea Norge til VG og E24.

– Foreløpig har vi ekskludert tobakk fra alle norske fond da de følger, i tillegg til vår egen screening, Oljefondets eksklusjonsliste. Men fordi tobakk er så omdiskutert, særlig i Norge, må vi bli flinkere til å opplyse kundene om hvilke porteføljer som utelukker tobakk og hvilke som ikke gjør det, skriver Stenwig i en e-post.

Flere av selskapene Nordea Internasjonale Aksjer II har investert i, risikerer å bli utestengt fra storbankens investeringsportefølje. Det var dette fondet kronprinsparets fond hadde en investering i tidligere.

– Total, GDF Suez, ConocoPhillips og Itochu ligger på grensen. Dette er selskaper vi vil vurdere nærmere, og en utestengelse kan bli resultatet, sier sjefen for Nordeas avdeling for ansvarlige investeringer, Sasja Beslik, til VG.

Beslik sier at disse selskapene er i søkelyset for forhold knyttet til miljøødeleggelser og menneskerettighetsbrudd, men at også flere av de andre selskapene følges nøye.

– Det avgjørende for oss er hvordan selskapene håndterer problemene de står overfor, sier han.

Utestenges

Han understreker at Nordea to ganger i året foretar en omfattende screening av alle selskaper det blir investert i, basert på analyser fra fem internasjonale byråer.

– Vi utestenger selskaper som bryter de internasjonale normene, eller vi går i dialog med dem. Vi har vært i samtaler med flere av disse selskapene, og vi er ikke redde for å ta ansvar.

Nordea vil ikke si om banken anbefalte dette fondet til Stiftelsen Kronprinsparets Fond.

– I Nordea er vi i dialog med våre kunder for å gi en best mulig rådgivning. Hva som diskuteres i disse kundemøtene blir mellom Nordea og kunden, skriver Stenwig.

Les også:


Hjelpeorganisasjoner eier omstridte aksjer
Hjelpeorganisasjoner sitter på milliarder
Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Philip Morris
 2. Kongehuset
 3. Kongelige
 4. Tobakk
 5. Kronprins Haakon
 6. Kronprinsesse Mette-Marit

Flere artikler

 1. Vil trekke seg ut av tobakksgigant

 2. Nordea: - Vi må bli flinkere

 3. - Det finnes ingen fond som er perfekte eller helt etiske

 4. Betalt innhold

  Fem eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå

 5. Norske aksjefond skygger unna oljefondskasinoene