Ryanair leverer knalltall - men advarer markedet mot å bli begeistret

Lavprisselskapet Ryanairs overskudd tok av denne våren, men selskapet ber analytikere og investorer feste sikkerhetsbeltet før en usikker høst.

DÅRLIG SIKT: Selv med et knallsterkt overskudd ber Ryanairs konsernsjef Michael O'Leary analytikere og investorer om ikke å feire på forskudd. Selskapet skriver at de ikke kan se hvordan marginene vil utvikle seg i det tøffe flymarkedet. Arkivbilde.

Niall Carson
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Mandag offentliggjorde det irske lavprisselskapet Ryanair regnskapet for sitt første kvartal, som løper fra 1. april til og med 30. juni.

Sammenlignet med samme periode i fjor økte overskuddet etter skatt med hele 152 prosent til 197 millioner euro, tilsvarende 1,65 milliarder norske kroner.

Det er langt bedre enn analytikernes forhåndsestimat på 157 millioner euro, ifølge tall fra Bloomberg.

Antallet passasjerer økte langt mer moderat til 24,3 millioner i selskapets første kvartal, en økning på fire prosent fra samme periode i fjor. Omsetningen økte med 11 prosent til 1,5 milliarder euro, tilsvarende 12,5 milliarder kroner.

Ryanair klarte også å få til en vekst på fire prosent i andre inntekter, noe som tilsvarer passasjerveksten. For mens inntektene fra baggasje- og flyplassavgifter falt økte inntektene fra setereservarsjoner.

- Overskuddet i første kvartal ble styrket av en sterk påske, skriver Ryanair-sjef Michael O'Leary i en kommentar til tallene, og minner om at påsken ikke falt innenfor kvartalet i fjor.

- En tidligere lanseringen av sommerrutene våre og en aktiv økning av forhåndsbookinger har levert en fire prosents økning i kabinfaktoren til 86 prosent, skriver Ryanair-sjefen videre.

Advarer mot «irrasjonell begeistring»

Selv om flyselskapet leverte langt bedre enn ventet i månedene frem mot sommerferien, prøver de å tone ned stemningen.

- Basert på disse tallene for første kvartal og vår sterke forhåndsbooking er det tydelig at vi er på sporet til å levere et sterkt første halvår (...) likevel vil vi sterkt advare både analytikere og investorer mot noen form for irrasjonell begeistring i det som fortsatt er et vanskelig økonomisk klima, skriver Ryanair.

Selskapet advarer både mot vanskelige forhold i markedet og forhold knyttet til selskapet i andre halvår. Selskapet går ikke spesifikt inn på hva de interne forholdene gjelder.

- Vi forventer at andre halvår vil bli karakterisert av et mye mykere prisingsmiljø ettersom mange konkurrenter senker prisene, delvis som svar på Ryanairs sterke forhåndsbookinger, skriver selskapet og varsler en «aggressiv» kapasitetsøkning på åtte prosent i den kommende vintersesongen.

Klarer ikke se gjennom tåken

En av de største utfordringene til flybransjen om dagen, spesielt i Europa, er pressede marginer grunnet en stor overkapasitet. Det betyr at selv om flyselskapene opplever passasjervekst, så klarer de ikke å tjene noe særlig penger på avgangene sine.

Ryanair innrømmer at kapasitetsøkningen de planlegger til vinteren vil få konsekvenser:

- Disse initiativene vil nødvendigvis legge et nedadgående press på billettprisene, skriver selskapet og legger til at de forventer at marginene (yield) vil falle med seks til åtte prosent i andre halvår.

Det betyr ifølge selskapet at marginene bare vil øke med to prosent for hele regnskapsåret samlet sett. Samtidig venter man at året vil ende med en passasjervekst på fem prosent til 86 millioner.

Etter å ha regnet på tallene i sitt første kvartal velger Ryanair nå å øke guidingen sin for hva overskuddet etter skatt vil bli for regnskapsåret samlet sett. Tidligere har selskapet spådd et overskudd på mellom 580 og 620 millioner euro.

Nå økes dette anslaget til 620 til 650 millioner euro.

- Denne guidingen, som er rundt 21 prosent over fjorårets netto overskudd, avhenger likevel tungt av det endelige resultatet for marginene i andre halvår, som vi for øyeblikket har null innsikt i, avslutter selskapet.

Ryanair-aksjen har steget med nesten fem prosent på London-børsen etter åpningen mandag. Aksejn har steget 15,12 prosent så langt i år.

Les også:

Høyesterett: Ryanair må møte i norsk domstolVenter på konkurser før han satser på USARyanair-sjefen: - Skuffende

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ryanair fylte ni av ti seter

  2. Øst-Europas voksende lavpriskjempe økte resultatet kraftig

  3. La frem svake tall: Ryanair venter senere levering av «ulykkesflyene»

  4. Annonsørinnhold

  5. Resultatvarsel fra Ryanair – rammet av brexit-effekter

  6. Ryanair økte overskuddet med fire prosent