Trøim trekker seg fra Marine Harvest-styret

To dager etter at Tor Olav Trøim trakk seg fra Seadrill-styret, går han ut av nok et Fredriksen-styrt selskap.

SKILLES: Tor Olav Trøim (t.h.) var involvert i det aller meste av John Fredriksens (t.v.) selskape. Nå er Trøim ute av styrene i alle Fredriksen-kontrollerte selskaper.

Heiko Junge
 • Andreas Fosse
Publisert:,

Søndag kveld kom børsmeldingen der Marine Harvest-styret takket Trøim for hans tjeneste i selskapet og for å ha bidratt til at Marine Harvest nå er verdens ledende oppdrettsselskap.

Styret vil kalle inn til et ekstraordinært styremøte for å erstatte Trøim.

Fredriksen-eide Geveran Trading Co. Ltd., som er største eier i Marine Harvest, har informert nominasjonskomiteen om at Ørjan Svanevik er deres kandidat til plassen.

Ute av alt

Trøims exit fra Marine Harvest betyr at mannen som tidligere ble omtalt som John Fredriksens høyre hånd, i løpet av en helg har trukket seg ut av alle selskapene der Fredriksen er majoritetseier.

Fredag kom meldingen om at Trøim gikk ut av Seadrill-styret, noe som sendte aksjen ned fire prosent i løpet av få minutter.

I Seadrill-meldingen hadde også Fredriksen kommentert: «Jeg anser min eierandel i Seadrill som en langsiktig investering, og investorene kan være trygge på at det ikke vil bli noe salg i overskuelig fremtid».

Samme dag trakk Trøim også sin nominasjon til Archer-styret.

Sa opp jobben

I slutten av juli ble det klart at Trøim sa opp sin faste stilling i Seatankers Group. Som avskjedsgave fikk han med seg aksjeposter på henholdsvis 3.000.000 aksjer i gassfraktselskapet Golar LNG og 2.000.000 Seadrill-aksjer.

Av børsmeldingen i sommer gikk det frem at Trøim ville satse på og jobbe for å gjøre Golar LNG til en ledende leverandør av LNG (flytende naturgass).

I meldingen kom Trøim og Fredriksen med en felles uttalelse:

«Vi har satt pris på 19 år med samarbeid, og vi er begge fornøyd med resultatene vi har oppnådd gjennom denne perioden. Vi ser frem til å fortsette vårt velykkede partnerskap, men i et annet format i fremtiden».

Golar-konflikten

Den gode tonen ble imidlertid ikke opprettholdt lenge.

5. september la Fredriksen ut størsteparten av sine aksjer i Golar LNG for salg. Dermed er han på vei ut av selskapet som Trøim har valgt å satse på.

Det er dette utsalget som skal ha ført til bruddet mellom Fredriksen og Trøim, og det skal ha vært bakgrunnen for at Trøim trakk seg fra styrevervene i selskapene der Fredriksen var hovedeier.

Overfor Dagens Næringsliv bekrefter Fredriksen uenighetene.

– Vi har aldri kommunisert til media eller aksjemarkedet hvilke investeringsbeslutninger vi tar. Når det gjelder salget i Golar så valgte selskapet en mer spekulativ strategi, som vi var uenig i. Vi vil heller fokusere på Seadrill, som har en solid kontraktsreserve og hvor vi ser store muligheter for fremtiden.

Lørdag trakk også John Fredriksens datter Kathrine Fredriksen seg fra rollen som styremedlem i Golar LNG.

E24 har gjennom helgen forsøkt å komme i kontakt med Tor-Olav Trøim, uten hell.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Trekker seg fra Marine Harvest-styret

 2. Spetalen: - Ikke spesielt at de skiller lag

 3. Trøim trekker seg fra Seadrill-styret

 4. Annonsørinnhold

 5. - Nesten alt de har tatt i har blitt til gull

 6. Betalt innhold

  Trøim fortsetter i Marine Harvest