Derfor måtte Northland igjen til retten

Var nødt til å «tvinge» underleverandørene med på laget, mener økonom.

ØKONOMISK TRØBBEL: Northland Resources, som driver gruvevirksomhet i Nord-Sverige, har søkt om reorganisering.
Publisert:

- Dette viser at ikke alle leverandørene stoler på selskapet, og at rekonstruktøren må være tøffere, sier økonom Claes Hemberg hos Avanza til E24.

Mandag ble det kjent at kriserammede Northland Resources søkte om, og fikk innvilget, formell rekonstruksjon av selskapet hos Luleå Tingrett.

Tirsdag topper gruveselskapet vinnerlisten på Oslo Børs med en oppgang på rundt 17 prosent.

- Avgjørende

Claes Hemberg forklarer at løsningen var avgjørende for selskapets fremtid.

- De har forsøkt å komme til enighet med underleverandørene. Dersom de ikke hadde fått for eksempel strøm og bensin, vil det vært umulig å fortsette driften. De fleste stilte opp, men et fåtall sa nei, sier Hemberg.

Northland har allerede igangsatt en uformell rekonstruksjon av selskapet, og den ansvarlige for denne måtte dermed gå til tingretten.

- Rekonstruktøren gikk til domstolen for å tvinge underleverandørene til å fortsatt levere. Alternativet var konkurs.

- Northland kan ikke overlevere uten, sier Hemberg.

Trenger penger

Northland skriver i meldingen mandag at det var én tjenesteleverandør som ikke aksepterte vilkårene under den uformelle reorganiseringen.

- Den uformelle reorganiseringsprosessen har gått bra. Men, grunnet uvillighet fra én leverandør, var den beste løsningen for Northland å starte en formell prosess på det nåværende tidspunktet, sier advokat Lars Söderqvist, som er satt til å lede arbeidet.

- Den formelle reorganiseringen er støttet av nøkkelaksjonærer og åpner for at Northland kan fortsette driften. Det inkluderer også økt beskyttelse for selskapet, sier Söderqvist.

Les også

Northland Resources har søkt svensk rett om reorganisering

Claes Hemberg er imidlertid tydelig på at det er mye arbeid som gjenstår.

- Neste skritt er rekonstruksjon av selve finansieringen. De må prøve å finne nye eiere, eller de gamle storeierne må skyte inn mer penger, sier han.

Han understreker også at det er mange år til Northland eventuelt kan friskmeldes.

- Signalet er at veien fortsatt er lang, og det er ikke sikkert at de noen gang kommer til å klare det.

- Komplisert

Northland unngikk konkurs på forsommeren i fjor etter at selskapene Folksam, Metso, Norrskenet og Peab skjøt inn kapital. Selskapet hadde da slitt siden de i januar samme år meldte om et kapitalbehov på over to milliarder kroner for å nå full produksjon ved gruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Senere har også flere hindere dukket opp, blant annet usikkerhet rundt prisen på jernmalm og grønne krav fra svenske myndigheter.

Claes Hemberg tror ikke at andre bransjeaktører står i kø for å overta Kaunisvaara-prosjektet.

- Ikke ut fra hva jeg har hørt og sett. De trenger penger og kompetanse. Det er vanskelig å lede et gruveselskap, og analytikere som kjenner bransjen forteller at ingen vil ta i Northland fordi det er så komplisert. Tidligere ledelse har ikke lykkes, og det virker vanskelig å sparke liv i prosjektet.

I forbindelse med den formelle restruktureringen ble det kjent at Northland utsetter ferdigstillelsen av den andre produksjonslinjen i gruven.

- Tror du Northland når lønnsomhet uten den økte produksjonen?

- Det vil ta lengre tid, om de var to-tre år unna å komme på føttene kan det nå ta fem... Utfordringen er å satse så mye penger at de vinner tillitt, men uten at de tømmer kassen for fort, sier Hemberg.

Les også:

Northland Resources har søkt svensk rett om reorganiseringGruveaksjen Northland trekker dypere ned i mørketGruveselskap trenger penger - igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om