Venter resultatfall for Hydro

Hydros kvartalstall rammes trolig av at flere Brasil-anlegg går på halv fart, tror analytikerne. Flere tror på full Brasil-produksjon først om et halvt år.

VENTER RESULTATFALL: Analytikerne venter at Norsk Hydro fortsatt vil slite med at produksjonen er redusert på aluminaraffineriet Alunorte, og at resultatet for tredje kvartal blir svakere enn på samme tid i fjor.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det har ikke manglet på drama rundt Norsk Hydro dette året.

Det som startet med et regnskyll i brasilianske Barcarena i februar har blitt et varig mareritt for aluminiumsprodusenten.

Myndighetene reagerte med kraftige tiltak mot Hydro etter at selskapet innrømmet utslipp av regnvann fra verdens største aluminaraffineri Alunorte til miljøet.

Blant annet har Hydro måttet drive det sentrale Alunorte-anlegget for halv maskin siden mars, i påvente av myndighetenes vurdering av situasjonen. Dette kutter selskapets produksjon av alumina, en sentral råvare i aluminium.

Hydro har fått miljømyndighetenes bekreftelse på at det ikke har lekket fra anleggets rødslamdeponier, men det har vært vanskelig å få tillatelse til å normalisere driften.

Les mer: Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk

Les også

Hydro-sjefen varsler gjennomgang etter sjokkrapport

Venter svakere tall

Analytikerne venter at dette vil fortsette å legge en demper på Hydros resultater også i tredje kvartal, som legges frem onsdag denne uken.

Et snitt av analytikere venter at Hydro vil levere et justert driftsresultat (ebit) på 2,37 milliarder kroner, ned fra 2,45 milliarder kroner i samme kvartal i fjor, ifølge SME/TDN.

Selskapet og analytikerne bruker justert ebit til å måle hvordan Hydros underliggende drift går, ved å justere bort kortsiktig støy og engangseffekter.

Hydros resultat etter skatt – også kalt bunnlinjen – er ventet å falle med 28 prosent til 1,47 milliarder kroner, målt fra samme periode i fjor.

Omsetningen er derimot ventet å stige 76,3 prosent til 40,2 milliarder kroner fra samme tid i fjor. Økningen skyldes særlig at industrikonsernet Sapa ble innlemmet i Hydro mot slutten av fjoråret. Hydros omsetning ventes å ha falt med rundt én milliard fra andre til tredje kvartal.

Les også

Hydro-oppstart kan halvere Brasil-regningen

Pareto venter enda svakere

Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen venter et svakere tredje kvartal for Hydro enn snittet av analytikere.

Han anslår et justert driftsresultat på 2,1 milliarder kroner, og legger skylden på Alunorte-nedstengningen som påvirker Hydros bauksitt- og aluminavirksomhet, og høyere kostnader innen primærmetall-segmentet, som blant annet er knyttet til dyrere alumina.

Dette motvirkes delvis av at selskapet tjener mer på sin strømproduksjon fordi strømprisene har økt kraftig, samt positiv utvikling innen enhetene for ekstruderte produkter og valsede produkter.

Les også

Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk

Tror Alunorte må vente

– Utenom tallene er det størst spenning knyttet til Alunorte, og når de kan få gjenåpnet anlegget til 100 prosent. Vi tror de får trappe opp igjen produksjonen, men tror de må gjennom en ny regntid først, sier Sivertsen til E24.

Pareto trodde tidligere at Alunorte ville være tilbake i full produksjon i fjerde kvartal 2018, men nå tror meglerhuset at Hydro må vente enda noen kvartaler til.

– Vi tror at Hydro har gjort de tiltakene som er nødvendig, og at de derfor får starte opp igjen for fullt. Vi legger opp til at dette skjer i løpet av andre kvartal neste år, slik at det blir full drift fra tredje kvartal neste år, sier Sivertsen.

Også DNB Markets legger til grunn at Alunorte først er i full produksjon i andre kvartal 2019.

Pareto opprettholder sin kjøpsanbefaling på Hydro, men har redusert kursmålet på aksjen til 55 kroner fra tidligere 60 kroner.

Meglerhuset sier at et stramt aluminiumsmarked og forventninger om at Alunorte får trappe opp igjen produksjonen kan legge til rette for solid vekst for Hydro i 2019 og 2020. Ifølge Pareto er dette ikke reflektert i dagens aksjepris på drøye 42 kroner.

Les også

Tror Hydro-stenging koster to milliarder dette kvartalet: – Vil slå massivt ut

Unngikk full nedstengning

Denne måneden varslet Hydro at selskapet ville stenge Alunorte helt ned, sammen med bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras.

Årsaken var at det gamle deponiet på Alunorte snart er fullt, og at selskapet ikke fikk bruke sin moderne pressfilterteknologi for å redusere avfallsmengden.

Dermed ville flere tusen ansatte miste jobben, og varselet fra Hydro førte til hektisk møtevirksomhet mellom selskapet og brasilianske myndigheter.

Da myndighetene ga etter og lot selskapet bruke det nye og moderne pressfilteret, kunne Hydro fortsette å drive anleggene for halv maskin. Hadde de tre anleggene forblitt nedstengt kunne det ifølge Pareto ha kostet Hydro flere milliarder kroner i fjerde kvartal.

DNB Markets har tidligere anslått at kostnaden ved å drive på halv fart i deler av neste år er på rundt to milliarder kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. – Vil slå massivt ut

  2. Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen

  3. Går glipp av 600 millioner per kvartal: Så stor er Brasil-regningen

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyere priser hjelper Hydro

  6. Kraftig svekkelse for Hydro