Milliardavtale for Kongsberg i Malaysia

Kongsberg Gruppen skal levere NSM-missiler verdt 1,2 milliarder kroner til landets nyeste marinefartøy.

En modell av Naval Strike Missile, NSM, avbildet på Kongsberg Defense Systems sin fabrikk ved Teknologiparken i Kongsberg.

Foto: E24
  • Hans Henrik Torgersen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppens datterselskap Kongsberg Defense & Aerospace, har inngått en kontrakt verdt 124 millioner euro med den malaysiske marinen for levering av Naval Strike Missile (NSM) til deres seks nye Littoral Combat Ship.

Summen tilsvarer 1,194 milliarder kroner.

Avtalen kommer to år etter at Kongsberg inngikk en kontrakt med Boustead-verftet i Malaysia verdt 175 millioner kroner for leveranser av skipsutstyret som trengs til NSM-systemet. Nå er altså selve milliard-missilavtalen også på plass.

– I denne kontrakten leverer vi en sentral sjømålskapasitet til den Malaysiske Marine og den bekrefter NSMs sterke posisjon i det internasjonale markedet. NSM er frem til i dag valgt av Norge, Polen, Tyskland og Malaysia, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defense & Aerospace i en pressemelding.

Samarbeidet med Malaysia har lenge vært i emning. I mars 2015 bekreftet malaysiske myndigheter at de ville utstyre sine nye kampskip med det norske missilet. Da nyheten ble kjent sa myndighetene at de snart ville skrive kontrakt med Kongsberg Defense & Aerospace.

Venter på flere store bestillinger

NSM-missilet ble utviklet i samarbeid med det norske forsvaret. I tillegg til Norge er det Polen som i dag har NSM-missilene i sitt arsenal, men flere skal det bli.

I forbindelse med Norges ubåtkjøp fra ThyssenKrupp ble det i februar i fjor klart at Tyskland også skal kjøpe NSM, i en kontrakt verdt over 10 milliarder kroner.

I januar i år ble det klart at Kongsberg Gruppen og amerikanske Raytheon leder i finalen om å få selge missiler til de amerikanske marinens LCS-fartøy. Denne NSM-avtalen vil trolig også sikre flere ytterligere leveranser til nye amerikanske fregatter, og en avtale er derfor av enorm verdi for det norske industrikonsernet.

Et svar på om Kongsberg og Raytheon vinner er ventet før sommeren.

Kongsberg Gruppen har merket en generell oppsving i interessen for flere av sine produkter de siste par årene, og forsvarsmarkedet har bedret seg som følge av økende forsvarsbudsjetter og økende ustabilitet i utvalgte regioner.

I desember i fjor annonserte Japans forsvarsminister at landet vil bestille JSM-missilet til sine nye F35-kampfly, på lik linje med Norge.

I tillegg til nyheten om at Tyskland vil ha NSM, sikret Kongsberg Gruppen seg i fjor store kontrakter for salg av luftvernsystemet NASAMS til Litauen og et lignende NASAMS-salg til Indonesia.

I mars kom nyheten om et storstilt samarbeid med Qatar, som i første omgang innebærer leveranser av Kongsbergs fjernstyrte våpenstasjoner.

Les også

Kongsberg Gruppens nye partner havnet i konflikt med alle nabolandene

Les også

– Det største i Kongsbergs historie

Les også

– Vi forventer og ha tatt missilvalget innen sommeren

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Milliardkontrakt sikrer norsk missilgjennombrudd i USA

  2. Kongsberg Gruppen vant luftvernkontrakt i Australia

  3. Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia

  4. Kongsberg Gruppen jekkes opp etter milliardavtale: En «døråpner» for nye missilkontrakter

  5. Qatar-eventyret kan bli verdt over 25 milliarder