Hydro-aksjen på sitt høyeste siden 2008

Hydro-aksjen har bykset over 50 prosent i år, og handles nå på sitt høyeste nivå siden juli 2008. Årsaken ligger i Kina, tror analytiker.

STIGENDE KURS: Hydro-aksjen spretter til værs mandag, og er opp 51 prosent så langt i år. Analytikere mener at årsaken er høyere aluminiumspriser, i forventning av at Kina vil begrense sin produksjonskapasitet i vinterhalvåret. Bildet er fra Norsk Hydros anlegg i tyske Grevenbroich, som ble offisielt åpnet i mai.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
Publisert:

Hydro-aksjen har gjort et byks den siste uken, og handles nå på sitt høyeste nivå siden juli 2008.

Mandag ettermiddag er Hydro-aksjen opp 1,38 prosent til 62,40 kroner.

Aksjen har vært på opptur lenge, og har vist en oppgang på solide 51 prosent bare siden nyttår.

Årsaken er særlig at prisene har steget, både på ferdigprodusert aluminium og råvaren alumina, som Hydro også produserer.

Ved årsskiftet var Hydro verdt rundt 85 milliarder kroner, mens selskapets børsverdi mandag er på over 129 milliarder kroner, ifølge Infront.

Allerede i sommer spådde Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg at både aluminiumsprisen og selskapet kunne få et løft i vinter, og at årsaken var Kina.

Les mer: Hydro kan få Kina-løft

– Allerede fra vårparten begynte det å tikke inn en del nyheter fra Kina om at forurensende industri skulle stenge ned deler av kapasiteten i vinterhalvåret av hensyn til miljøet, sier Danske Bank Markets-analytiker Eirik Melle til E24.

– Kina har i tillegg beordret nedstengning av kapasitet som manglet godkjennelser og derfor ble betegnet som ulovlig. Dette vil ha effekt, spørsmålet er bare hvor mye, sier han.

KRAFTIG OPPGANG: Hydro-aksjen har steget kraftig det siste året. Aksjen har ikke vært så dyr siden sommeren i finanskriseåret 2008.

Foto: Infront

– Det er dette som påvirker aluminiumsprisene?

– Dette er hoveddriverne. Selv om vi har sett økende produksjon gjennom hele første halvår, så har prisene økt fordi markedet har sett at balansen ville bli strammere frem i tid. Og det vil nok fortsette å stramme seg til gjennom vinterhalvåret. Det er i all hovedsak dette som driver Hydro-kursen, sier han.

HYDRO-LØFT: Forbundskansler Angela Merkel, statsminister Erna Solberg og Hydro-svef Svein Richard Brandtzaeg beundrer en aluminiumsdør.

Foto: Martin Meissner AP

Aluminiumsprisen på LME-markedet i London ligger mandag på 2.137 dollar per tonn, mot 1.666 dollar per tonn for ett år siden, ifølge Infront.

Hydro har solgt over halvparten av produksjonen sin i tredje kvartal på forhånd, til 1.900 dollar per tonn.

Les også

Kinas kamp for renere luft skaper bølger i råvareuniverset

Dyrere alumina

I tillegg kan høyere alumina-priser ha bidratt til oppgangen i Hydro-aksjen, ifølge Danske Bank Markets.

– Også aluminamarkedet er blitt strammere. Alumina er viktig input i produksjonen av aluminium, og siden Hydro har mer alumina enn de bruker selv, så er høyere aluminapris også positiv for selskapet, sier Melle.

På toppen i mai 2008 handlet Hydro-aksjen til 79 kroner. Ved utgangen av finanskrise-året hadde kursen falt helt ned til 26 kroner, og året etter var den på ett tidspunkt nede i 18 kroner.

Så sent som for ett år siden handlet Hydro-aksjen til 35 kroner, etter flere år med overkapasitet i markedet.

Les også

Hydro åpner milliardanlegg i august: Tør ikke patentere teknologien

Høyere priser

Hydro-sjefen har selv vært forsiktig med forventningene om et strammere marked i perioden hvor Kina vil stenge ned kapasitet, som er mellom midten av november og midten av mars.

I juli sa Brandtzæg til E24 at han ville vente til etter 15. november for å se om Kina holder seg til planen og hvor store kuttene blir.

Også Nordea Markets venter at Kinas begrensninger i produksjonen vil holde aluminiumsprisen oppe, og at markedet vil stramme seg til. Banken har en nøytral anbefaling og et kursmål på 66 kroner for Hydro-aksjen.

«Vinterstengninger og stengningen av illegal aluminiumskapasitet bør føre til en betydelig strammere markedsbalanse,» skriver Nordea Markets i et ferskt notat om Hydro.

Den viktigste risikoen for markedet er at høyere priser kan føre til at produksjon startes opp igjen, ifølge meglerhuset. Men mye kapasitet har vært stengt ned lenge, og det vil kreve høye priser å restarte den, ifølge meglerhuset.

Nordea Markets venter at Hydro vil levere et driftsresultat på 2,46 milliarder kroner i tredje kvartal, ned fra 2,93 milliarder kroner i andre kvartal. Årsaken er ifølge meglerhuset lavere priser, høyere kostnader og en sterkere krone.

Her kan du lese mer om