Superrike i USA tror på resesjon innen to år

I en spørreundersøkelse svarer 75 prosent av USAs rikeste i amerikansk storbank at de tror vi nærmer oss en ny økonomisk nedgangstid.

TROR PÅ NEDGANG: Mange av USAs aller rikeste tror det igjen kan bli blodrødt på verdens børser – og det om kort tid.

Foto: AP Photo/Seth Wenig
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Undersøkelsen er gjort av den amerikanske banken JP Morgan viser at USAs superrike ser en resesjon innen 2020 som høyst sannsynlig, skriver CNBC.

Banken gjør hvert år sitt investeringsbarometer, og har spurt 700 superrike kunder verden rundt om hvordan de ser på verdensøkonomien.

Men det er altså de amerikanske kundene som skiller seg ut, hvor 21 prosent av de spurte som ser for seg en resesjon tror den vil starte allerede til neste år.

For at JP Morgan skal klassifisere deg som superrik må du ha 30 millioner dollar (233,9 millioner kroner) i lett omsettelige verdier, og er du «bare» rik så har tilgjengelig, ifølge banken, rundt en million dollar (7,7 millioner kroner).

Sterk økonomisk vekst

I et intervju med CNBC forklarer en av bankens investeringssjefer, Anthony Collard at han skjønner folk er overrasket over funnene, ettersom verdensøkonomien opplever sterk vekst.

Det internasjonale pengefondet (IMF) forventer at den globale handelen vokser med 5,1 prosent i år, noe som i så fall vil være den kraftigste veksttakten siden 2011.

Samtidig advarer IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld om at utsiktene for en eskalerende handelskonflikt truer med å undergrave tillit og føre til at den globale veksten svekkes for tidlig.

Collar forklarer at JP Morgan ikke deler deres superrike kunders syn på økonomiens tilstand.

– Frem til vi ser økende ubalanse i økonomien, og pengepolitikk som hindrer økonomisk aktivitet, forholder vi oss til at syklusen vi er inne i nå vil fortsette, sier han.

IMFs vekstprognoser for USA og Europa er oppjustert sammenlignet med forrige anslag i januar, men prognosen for verdensøkonomien er likevel uendret.

Ifølge IMF vil USAs økonomi vokse med 2,9 prosent i år, noe som er en mer optimistisk prognose enn den fondet la fram i januar, melder nyhetsbyrået AP.

Økonomer uenige

Tidligere denne uken gikk sjeføkonom i finanshuset Northern Trust Carl Tannenbaum ut og sa at den sterke økonomiske veksten USA opplever i dag ikke vil gå landet gjennom håndteringen av den stadig voksende statsgjelden.

Les også

Sjeføkonom frykter rentesjokk kan utløse finansuro

– En ærlig kikk på amerikansk statsgjeld viser at den har nådd sjokkerende høye nivåer, sa Tannenbaum til CNBC.

Etter årene med eksperimentell krisepolitikk og rekordlave renter kan et vendepunkt være på vei når sentralbankene fjerner punsjbollen. Investorer som har tatt stadig høyere risiko gjør imidlertid at lysene blinker rødt, advarte sjeføkonom Kjersti Haugland onsdag ettermiddag.

– Årene med ekstrem pengepolitikk, særlig kjøp av verdipapirer, men i kombinasjon med negative renter i mange land, har ført veldig store investorgrupper inn i investeringsklasser som de tidligere ikke rørte, sier Haugland.

Dette gjelder blant annet de mer risikable delene av markedet. Sjeføkonomen påpeker at investorenes inntog i høyrisikodelen av obligasjonsmarkedet har gitt bedriftene rikelig tilgang på billig kapital, men også høy gjeldsgrad, spesielt i USA.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. JPMorgan Chase
  3. IMF

Flere artikler

  1. Oljeboom kan gi global nedtur

  2. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA

  3. Eika-sjeføkonom: – Ta rentebanen med en stor klype salt

  4. – Handelskrigen vil trappes opp

  5. OECD spår svakeste globale vekst siden finanskrisen