Ba Facebook og Google rapportere om «falske nyheter»: Oljefondet stemte nei
Oljefondet stemte mot aksjonærforslag om at Facebook og Google skulle kartlegge følgene av at de brukes til å spre «falske nyheter».
Oljefondet, som nå er verdt nesten 8.000 milliarder kroner, stemte nei til to nær identiske forslag på Facebook og Googles generalforsamlinger i juni, skriver Aftenposten.
Forslagene ble stilt av investeringsselskapet Arjuna Capital, og gikk ut på at teknologigigantene skulle lage en rapport om følgene av at falske nyheter spres gjennom deres tjenester.
– Det er klart det er skuffende at det norske pensjonsfondet ikke støttet forslaget vårt. Falske nyheter er en trussel mot demokratiet, sier Natasha Lamb i Arjuna Capital til Aftenposten.
Rapporten skulle blant annet gjennomgå effekten av flyten av falske nyheter på demokratiske prosesser, og risikoen for selskapenes omdømme, ifølge forslaget som ble stilt på Facebooks generalforsamling.
Forslaget på Googles generalforsamling viste til reklametjenesten Google AdSense, men var ellers nokså likt.
Oljefondet passerer 1.000 milliarder dollar
Stemmer tusenvis av ganger
Oljefondet stemmer på generalforsamlinger i svært mange selskaper, hele 6.818 stykker bare i andre kvartal.
Fondet offentliggjør hvordan det stemmer som ledd av sitt arbeid med å vise åpenhet til det norske folk, som eier pengene.
Fondets nettside viser at forslagene ble nedstemt både i Googles og Facebooks tilfelle, i tråd med det selskapenes styrer hadde anbefalt.
Trosset styrene
Oljefondet gikk derimot imot flere av de andre anbefalingene fra Facebooks styre på generalforsamlingen, blant annet ved å stemme for en rapport om lønnsforskjeller mellom kjønnene og for at det skulle være en uavhengig styreleder i selskapet.
Oljefondet trosset også flere av Google-styrets anbefalinger, ved å stemme for at det skal utarbeides en rapport om lønnsforskjeller mellom kjønnene, en rapport om lobbyvirksomhet og en rapport om politiske bidrag.
Oljefondet sier til avisen at stemmegivning er et viktig virkemiddel for å utøve fondets eierrettigheter.
– For våre største beholdninger gjennomgås stemmegivningen av eierskapsavdelingen og porteføljeforvalteren for selskapet for å ha et best mulig beslutningsgrunnlag før stemmene avgis. Det ble også gjort i dette tilfellet, sier kommunikasjonsrådgiver Aleksander Lee Olsen i Oljefondet til Aftenposten.
Oljefondets vinneraksje: Apple
Store aksjeposter
Ved utgangen av 2016 eide Oljefondet 16,2 milliarder i Facebook-aksjer, eller 0,57 prosent av aksjene.
På samme tidspunkt eide fondet aksjer for 36,57 milliarder kroner i Google-eieren Alphabet, Inc., eller en andel på 0,79 prosent.
Ved utgangen av andre kvartal eide Oljefondet Alphabet-aksjer for 42,7 milliarder kroner, noe som var fondets tredje største aksjepost etter Apple og Nestlé.
Aftenposten peker på at falske nyheter kan ha alvorlige følger, og omtaler 28-åringen Edgar Maddison Welch, som fyrte av skudd på en pizzarestaurant i Washington, D.C. etter å ha lest falske nyheter om at Demokratene drev med pedofili der.
Norges Bank har fått mer ansvar for Oljefondets eierskapsutøvelse over tid.
Blant annet er det sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i banken som tar avgjørelser om å stenge ute selskaper av etiske årsaker, noe som tidligere var Finansdepartementets ansvar.