Analytiker om Norwegians prisstrategi: – En investering man nyter godt av senere
Fortsatt billettprispress tynger Norwegian-aksjen, men analytiker og selskapet gleder seg over fullere fly tross fortsatt sterk kapasitetsvekst.
Den sterke trafikkveksten fortsetter for Norwegian, som torsdag melder om en økning på 14 prosent i antallet passasjerer som reiste med selskapet i september.
I aksjemarkedet ser det imidlertid ut til at investorenes fokus er på inntekten per passasjerkilometer (yielden), som igjen faller. Denne var ned syv prosent til 39 øre i perioden.
Det sistnevnte nøkkeltallet kom inn svakere enn ekspertene hadde sett for seg. DNB Markets skriver i sin morgenrapport at de ventet en økning til 42 øre.
Norwegian-aksjen er ned tre prosent til 233 kroner etter en times handel.
Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto påpeker imidlertid at den gjennomsnittlige flydistansen økte med 13 prosent, mens de lå inne med ni.
– Yielden og fyllingsgraden kom inn marginalt under det vi ventet. Men hovedavviket i yielden, som er kurssensitiv, skyldes at de flyr lengre enn antatt, sier Sivertsen til E24.
Justert for dette anslår Sivertsen yieldutslaget til rundt tre prosent.
– Caset intakt
Pareto ligger i det øvre sjiktet av dem som gjør analysedekning på Norwegian, og har en kjøpsanbefaling med kursmål 350 kroner. Kursmålene i analytikerkorpset strekker seg fra 200 til nettopp 350 kroner.
Sivertsen gleder seg spesielt over fullere fly. I september steg Norwegians belegg med 0,3 prosent til 89,7 prosent.
– At de øker fyllingsgraden med så høy vekst på langdistanse er sterkt. Dette støtter det langsiktige synet vi har på caset. Vi argumenterer for at det lille avviket i september-tallene ikke er der slaget står for hva verdien på aksjen burde være, sier han.
– Altså ingen grunn til å bekymre seg?
– Jeg synes tvert om at det langsiktige caset er helt i behold. De øker fyllingsgraden tross 14 prosent passasjervekst. Det er viktig at de klarer å sette veksten de har til en fornuftig pris, men vi vet at de bruker pris for å komme seg inn i markedet. Dette er en investering man gjør for å nyte godt av senere. Det er der slaget står, ikke på om de bommer på topplinjen med skarve 50 millioner, sier Sivertsen.
Flere jobbreisende
Hos Norwegian gleder man seg også – ikke overraskende – over det økende passasjerantallet.
Konsernsjef Bjørn Kjos trekker spesielt frem at selskapet kaprer flere jobbreisende.
– Vi opplever stabilt god etterspørsel i Skandinavia, men veksten er størst på selskapets interkontinentale ruter. Global ekspansjon er viktig for å styrke konkurranseevnen i et marked med sterk konkurranse, men også for å bidra til økt verdiskaping der vi flyr, sier Kjos i en kommentar.
I forbindelse med dagens trafikkrapport bekreftes det ellers at nye ruter fra London til Singapore, Denver og Seattle startet denne måneden, og at avtalen med Easyjet gjorde det samme.
«Samarbeidet innebærer at Norwegians langdistanseruter til og fra London Gatwick er tilgjengelig for salg hos Europas nest største lavprisselskap», skriver Norwegian i en pressemelding.
– Inntjeningen må opp
Det er ikke alle som er like positive til Norwegian. I en fersk sak hos business.dk avviser analytiker Jacob Pedersen at lavere vekst hos konkurrenten Ryanair vil få store utslag for selskapet.
Han uttaler også at Ryanair er det klart mest velfungerende selskapet av de to.
– Norwegians inntjening har falt i et hull. Og de må få inntjeningen markant opp, skal de ha råd til alle flyene de har kjøpt, sier Pedersen til avisen.