Venezuelas økonomi sliter: Vil skifte til kryptovaluta

Det kriserammede regimet i Venezuela vurderer å opprette kryptovalutaen «petro», forankret i verdien av olje, gass, gull og diamanter.

NY VALUTA: Venezuelas president Nicolas Maduro sier at han vurderer å utstede en ny valuta for å skaffe penger etter problemer med å finansiere landets drift etter sanksjoner fra USA og EU. Dette bildet er fra en demonstrasjon tidligere i år, hvor en hjemmelaget bombe eller «molotov-cocktail» ble kastet mot politiet.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

De siste årene har Venezuelas oljetunge økonomi falt i takt med oljeprisen.

Landet er rammet av sanksjoner fra USA og lavere oljeinntekter, og sliter med å betale gjelden sin.

I sin ukentlige tale i TV og radio søndag sa president Nicolas Maduro at en kryptovaluta kunne være løsningen på USAs blokade.

– Venezuela vil utstede en kryptovaluta, «petroen», for å fremme pengepolitisk suverenitet, gjennomføre finansielle transaksjoner og overvinne den finansielle blokaden, sa Maduro ifølge Reuters.

Den nye valutaen skal forankres i landets rike reserver av olje og gass, foruten gull og diamanter, sa Maduro i en fem timer lang tale, hvor det også ble danset og fremført tradisjonelle julesanger, ifølge nyhetsbyrået.

Ifølge BBC skylder Venezuela rundt 140 milliarder dollar (1.163 milliarder kroner) til utenlandske kreditorer, inkludert Russland og Kina.

Les mer: IMF-redningsplan for Venezuela kan koste 240 milliarder kroner i året

Utsatt for sanksjoner

Det har vært vanskelig for Venezuela å reforhandle gjelden.

Både USA og EU har innført sanksjoner mot landet fordi de mener at Maduros regime har underminert demokratiske institusjoner.

EU har innført våpenembargo mot landet, og vil ta beslag i eiendeler og ilegge reiseforbud mot personer involvert i menneskerettighetsbrudd.

USA la i forrige måned til en rekke nye personer på sin sanksjonsliste, etter at president Trump i august skrev en ordre som forbød å låne penger til Venezuela, med noen unntak.

Venezuelas egen valuta, bolivaren, har falt 57 prosent mot dollar i svartebørsmarkedet bare den siste måneden, ifølge Reuters.

– Maduro som klovn

Opposisjonen bare ler av Maduros siste forslag, som kommer etter at kryptovalutaen bitcoin har skutt i været i år.

– Dette er Maduro som klovn. Dette har ingen troverdighet, sier parlamentsmedlem og økonom Angel Alvarado til nyhetsbyrået.

Venezuela har mange problemer. Landet sliter med høy inflasjon, utenlandske selskaper har trukket seg ut, og statsoljeselskapet PDVSA har redusert sine investeringer slik at oljeproduksjonen har falt.

I september produserte Venezuela rundt 2,09 millioner fat per dag, mot 2,3 millioner fat per dag ett år tidligere og 2,6 millioner fat per dag for to år siden, ifølge databasen Jodi, som er et internasjonalt samarbeid for å øke åpenheten om oljedata.

Sliter med høy inflasjon

Nicolas Maduro ble håndplukket som leder av sin forgjenger Hugo Chavez, som styrte 1999-2013, og overtok en svært oljeavhengig økonomi.

Maduro har økt sitt grep om økonomien og forsøkt å gi privat sektor skylden for mangelen på mat og medisiner i landet, ifølge CIA World Factbook.

Venezuela har over 30 millioner innbyggere og en arbeidsledighet på over 20 prosent, ifølge nettstedet.

Venezuelas brutto nasjonalprodukt ventes å falle med 12 prosent i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

Inflasjonen ligger på skyhøye 653 prosent og ventes å øke til hele 2.350 prosent neste år, ifølge IMF.

– Mat eller medisiner

Situasjonen er ikke lett for befolkningen i landet.

– Vi må velge mellom mat og medisiner, sa 53 år gamle Beatriz til New York Times i en artikkel som ble publisert i helgen.

Hun mistet jobben som sykepleier da økonomien begynte å gå dårligere for noen år siden, og jobber nå som renholder for å holde seg selv, sønnen og moren i live.

De har gradvis redusert antallet måltider hver dag, og er nå nede i ett måltid. Det er middagen. Den består vanligvis av ris og bønner eller pasta, ifølge avisen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Dollar
 3. Råvarer
 4. Olje og gass
 5. Oljebransjen
 6. USA
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. – Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

 2. Venezuelas kriserammede økonomi blir tilført kryptovaluta-milliard

 3. Hevder oljesikret kryptovaluta hentet 5,77 mrd.

 4. Annonsørinnhold

 5. Iran snuser på statlig kryptovaluta

 6. Venezuela innfører «nytt pengesystem»