Svensk gigant stuper etter nok et elendig resultat

Ericsson opplever fortsatt fallende salg, samtidig som selskapet står til halsen i restruktureringskostnader.

NEDTUR: Ericsson melder om fallende salg, svakere marginer og fortsatt enorme restruktureringskostnader.

Foto: TT News Agency Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Vi er ikke fornøyde med vår underliggende drift, med fortsatt fallende salg og økende tap i kvartalet, sier konsernsjef Börje Ekholm i Ericsson i en kommentar tirsdag.

Telekomselskapet stuper igjen på børsen i Stockholm etter å ha lagt frem lite lystige tall for andre kvartal. Aksjen er i skrivende stund ned 8,7 prosent til 55,65 svenske kroner.

Oppsummert viser kvartalsrapporten en nedgang på seks prosent i salgsinntektene til Ericsson, forverret til 13 prosent valutajustert for sammenlignbar virksomhet.

Driftsresultatet ble negativt med 1,2 milliarder kroner, ned fra et overskudd på 2,8 milliarder.

Selskapet melder om negativ effekt fra blant annet lavere salg av programvare, og advarer mot ytterligere nedslående markedsutvikling.

Nå vurderes de pågående kontraktene i lys av markedsforholdene.

– Avhengig av utfallet ser vi en økende risiko for ytterligere markeds- og kundeprosjektjusteringer, hvilket vil ha en negativ resultatpåvirkning estimert til mellom tre og fem milliarder svenske kroner de kommende 12 månedene, sier Ekholm videre.

Kostbar restrukturering

TØFFE TIDER: Konsernsjef Börje Ekholm er ikke fornøyd med Ericssons andre kvartal.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD NTB scanpix

Ericsson har vært gjennom betydelige endringer de siste årene, og er i dag et helt annet selskap enn det mange nordmenn nok husker dem som. Mobiltelefonproduksjonen er byttet ut med levering av mobilnettverkssystemer som master og infrastruktur.

Prosessen har ikke vært smertefri. Selskapet har blant annet hatt omfattende restruktureringskostnader som tynger resultatene, og dette vedvarer. Driftsunderskuddet i andre kvartal snur til et overskudd på rundt 0,3 milliarder dersom man ser bort fra restruktureringen.

Restruktureringskostnadene for 2017 er samlet sett beregnet til å havne i øvre del av intervallet seks til åtte milliarder svenske kroner.

Skal kutte 10 milliarder

For å komme seg ut av den negative trenden, vil Ericsson nå øke sine kostnadsreduserende tiltak. Målet er en årlig reduksjon på 10 milliarder svenske kroner innen midten av 2018.

– En nøkkelkomponent i vår fokuserte forretningsstrategi er å redusere kostnadene og øke effektiviteten: Sett i lys av de nåværende markedsutsiktene vil vi akselerere våre handlinger for å sikre at vi kan møte målet om å doble driftsmarginen fra 2016 forbi 2018, sier Ekholm.

Årets andre kvartal etterfølger en svak inngang på året, da Ericssons resultat viste et underskudd på 12,3 milliarder svenske kroner etter skatt.

Varsellampene har imidlertid blinket en stund. Blant annet sende lavere salg i fjorårets tredje kvartal aksjen ned rundt 15 prosent.

Kursen hadde før dagens rapportering hentet inn dette fallet og mer til, men oppgangen for året er nå redusert til rundt 3,3 prosent. De siste 12 månedene har aksjen falt snaut 17 prosent.

Les også

Milliardunderskudd for Ericsson

Les også

Aksjestrateg: – Krisen i Ericsson er svært alvorlig

Les også

Milliardunderskudd for Ericsson

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ericsson

Flere artikler

  1. Milliardtap for Ericsson – faller kraftig på børsen

  2. Ericsson tar smell på 14 milliarder

  3. Kilder: 14.000 ansatte kan bli sagt opp fra Ericsson

  4. SvD: Korrupsjonsgruppe gransker Ericsson

  5. Analytikerne venter valuta- og drivstoffsmell for SAS