Bedre enn ventet fra Marine Harvest

Økt etterspørsel etter laks ga høye priser og et bedre resultat enn analytikerne på forhånd hadde ventet for Marine Harvest.

STØRSTE EIER: John Fredriksens er største eier av Marine Harvest.

Foto: Ints Kalnins Reuters
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Verdens største oppdretter, Marine Harvest, leverte et operasjonelt driftsresultat på 157,6 millioner euro i første kvartal.

– Etterspørselen etter laks har økt i år sammenlignet med slutten av 2017. Dette har ført til høye priser og godt resultat for Marine Harvest, sier konsernsjef, Alf-Helge Aarskog.

På forhånd var det ventet at laksekjempen som har John Fredriksen som største eier, ville levere et operasjonelt driftsresultat på 155 millioner euro, ifølge en sammenstilling av prognoser gjort av Inquiry Financial. I første kvartal i fjor leverte selskapet et operasjonelt driftsresultat på 220 millioner euro.

Marine Harvest omsatte for 862,1 millioner euro, litt ned fra første kvartal i fjor da selskapet omsatte for 892 millioner euro.

Uvanlig kald vinter

Omsetningen var ventet å komme inn på 822 millioner euro, og resultat etter skatt på 117 millioner euro.

Styret har besluttet et kvartalsutbytte på 2,60 kroner per aksje som følge av godt resultat, gode markedsutsikter og en solid finansiell posisjon. Dette er det samme som i fjerde kvartal.

Totalt slaktevolum i kvartalet var 81.212 tonn, ned fra 83.768 tonn. Slaktevolumet for året under ett er redusert fra 410 000 tonn til 400 000 tonn på grunn av redusert tilvekst.

Les også

Sjømatbransjen frykter «oljeskatt» etter eventyrlige år: – Gir et feil bilde

Selskapet skriver at den uvanlig kalde vinteren i Norge har gitt utslag i veksten i biomasse. Ved utgangen av året var veksten i biomasse år-over-år på 10 prosent, men dette hadde i utgangen av mars falt til 6 prosent.

– Dette vil komme til å påvirke slaktevolumet i tiden fremover, skriver Marine Harvest.

Når det gjelder oppkjøpet at Northern Harvest venter Marine Harvest fortsatt svar fra kanadiske konkurransemyndigheter.

Frykter økt skattebyrde

Marine Harvest gir i kvartalsrapporten også for første kvartal inntrykk av at de er lite begeistret for forslaget om en grunnrenteskatt på oppdrett.

– Til tross for Norges naturlige konkurransefordel når det kommer til oppdrett av laks, har kostnadene nesten doblet seg i regionen over de siste seks årene, skriver laksekjempen.

Les også

Laks- og oljetopper inn i Innovasjon Norge-styret

Videre peker de på at oppdrett er en global industri med økt global konkurranse, og at det er på vei landbaserte anlegg båe i USA og Asia.

– Usikkerhet eller økning av den totale skattebyrden for norsk laks vil øke de totale kostnadene ytterligere og videre svekke Norges konkurranseevne på det globale markedet. Styret oppfordrer sterkt den norske regjeringen til å vurdere totalbelastningen av skatter og avgifter på norsk oppdrettsindustri, sett i lys av den globale konkurransesituasjonen.

Les også

Insektstrøbbel kostet Wallenius Wilhelmsen 24 millioner

Les også

Lerøy reagerer på politisk risiko: – Trist og uforståelig

Les også

Skattefrykt blåste bort nær åtte laksemilliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

  1. Svakere bunnlinje for Marine Harvest

  2. Mowi med nest beste år noensinne

  3. Mowi med rekordvolum og milliardoverskudd

  4. Annonsørinnhold

  5. Svakere enn ventet fra Mowi

  6. Betalt innhold

    Beste tredjekvartal noensinne for Marine Harvest