Oljerus på Børsen

Storfunn løfter oljeselskapene.

Publisert:

Oljefunnet Avaldsnes i Nordsjøen kan være betydelig større enn tidligere anslått.

Det er gledesbudskapet fra svenske Lundin, norske Statoil og danske Maersk Oil i morgentimene.

Og nyheten bidrar til å løfte de oljerelaterte aksjene i dag tidlig, i en ellers tung åpning på linje med øvrige europeiske børser. Hovedindeksen er ned 0,15 prosent til 348,9 poeng.

Statoil-aksjen sendes opp 2,2 prosent til 125,50 kroner.

For 2011 har vært et gledelig år for oljekjempen, etter flere storfunn.

Og nå mener partnerne på Avaldsnes at det kan være mellom 0,8 milliarder og 1,8 milliarder fat i feltet som ligger rett vest for Rogaland. Det tidligere anslaget var på 0,1 til 0,4 milliarder fat olje.

Det norske oljeselskap stiger 11,5 prosent på nyheten.

Teekay overtar Sevan
Sevan Marine er i kraftig stigende form for tiden.

I går kom meldingen fra Sevan Marine om at selskapet unngår konkurs, og at det var oppnådd enighet med en industriell eier.

Fredag morgen er det klart: Et av verdens største rederi, det kandiske selskapet Teekay, er den industrielle investoren. Og den nye eieren i Sevan Marine går tungt inn Arendalsselskapet, som har slitt med enorme gjeldsproblemer i de siste årene.

  • Teekay går inn i en emisjon, og vil få en vesentlig eierandel
  • Teekay kjøper tre flytende produksjonsenheter (FPSO) fra Sevan Marine
  • Teekay finansierer oppgraderingen av Sevan Voyageur


Det betyr at det meste av Sevan Marines eiendeler overtas av den nye eieren: Teekay kjøper de tre FPSO-ene Hummingbird, Piranema og Voyageur med deres eksisterende charter-kontrakter, og de vil også finansiere oppgraderingen av FPSO-en Sevan Voyageur.

Videre vil Teekay delta i en emisjon i Sevan Marine og vil gjennom denne oppnå en vesentlig eierandel i selskapet. Teekay og Sevan Marine har også inngått samarbeidsavtale for kjøp av fremtidige FPSO-prosjekter utviklet av Sevan Marine.

Sevan Marine vil dermed fremstå som et rent driftsselskap etter dette.

Aksjen sendes opp 70 prosent til 51 øre.

Noreco-aksjen sendes også kraftig opp på nyheten om Sevans redningsmann.

Noreco eier 20 prosent av det britiske oljefeltet Huntington, som for tiden er under utbygging. Produksjonen på feltet skal gjøres via den flytende produksjonsenheten Sevan Voyageur, som det har vært stor usikkerhet rundt i forbindelse med enorme kostnadsoverskridelser ettersom riggen er under ombygging i Arendal.

«Huntington-partnerskapet har fulgt nøye med på situasjonen rundt Sevan, og er meget fornøyd med at selskapet har oppnådd en avtale med Teekay. Dette vil sikre fullføring av oppgraderingen av Voyageur og en videreføring av leieavtalen med Huntington» melder Noreco.

Aksjen stiger 8 prosent til 4,58 kroner.


LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om