TELENOR I RUSSLAND: Tror på nytt tap i Russland

Langs Leningaten i provinsbyen Tjumen ligger monumentene over Alfa-eier og oligark Mikhail Fridmans seirer på rekke og rad. I dag kan Fridman vinne over Telenor.

Telenors kommunikasjonsdirektør i Russland, Anna Galitsana og Telenors advokat Grigorij Tsjernysjov har ikke stor tro på at Telenor skal nå frem i retten i russiske Tjumen i dag.
  • GEIR SELJESETH
Publisert:

I dag fortsetter Telenors russiske rettsmaraton og kamp om mobilselskapet VimpelCom med det russiske selskapet Alfa. I fjor gikk selskapet Farimex, den bittelille aksjonæren i VimpelCom, til søksmål mot Telenor ved en domstol i den sibirske byen Khanty-Mansiysk. Ankesakene etterpå har gått for retten i sibirbyen Omsk, og i dag møter Telenor i retten i enda en sibirsk by, denne gangen Tjumen i vest, der den føderale ankedomstolen for Vest-Sibir holder til.

I går møtte Aftenposten Telenors advokat Grigorij Tsjernysjov i nærheten av det gigantiske rettsbygget i Tjumen. Det ti etasjer høye bygget er nytt og blankt, og utenfor på gateplan vaier vimpler i mange farger mens folk haster forbi.

Ikke sjans
Fordi det ikke var berammet noen rettssaker, slapp hverken Aftenposten eller Telenors advokat inn i bygningen i går.
Telenor har hele tiden hevdet at motstanderen Alfa Group står bak selskapet Farimex, som har anlagt rettssaken mot Telenor. Telenor-advokat Gregorij Tsjernysjov sier rett ut at han ikke tror Telenor har noen sjanse til å vinne en rettssak mot Farimex.
– Jeg tror at vi taper også denne gangen, sier advokaten til Aftenposten.
I byen Tjumen kan mange innbyggere takke oligarker som Alfa Groups mektige sjef Mikhail Fridman for velstanden de opplever.
– Det preger selvsagt hvordan de tenker, sier advokaten.

Korrupsjon.
Russlands president Dmitrij Medvedev slo fast før han ble valgt i fjor at korrupsjon er "den alvorligste sykdommen i vårt samfunn". Det bekrefter Jelena Pantifilova, leder for Transparancy Internationals avdeling i Russland, overfor Aftenposten.
–Korrupsjonen gjennomsyrer det russiske samfunn i stort og smått, sier hun.
–Dessverre er det slik at korrupsjonen i rettsvesenet er stor. Korrupsjon har heldigvis begynt å bli mye diskutert i disse dager, men jeg tror ikke man får helt ut forutsigbare domstoler i Russland i overskuelig fremtid. Det vil ta lang tid.

Velstand

Provinsbyen Tjumen er en olje- og gassby av rang i Russland. Selv om byen er liten etter russisk målestokk, så er den nesten like stor som Oslo. Det er lite i byen som minner om finanskrisen. Bilparken er langt bedre enn man finner i de mange småbyene i Russland, og byen bærer preg av velstand. Fortauene er brostensbelagt, fasadene på husene er pusset og stelt, og nye flotte bygg som sportssentret, kjøpesentre og mange kontorbygg viser at det er mye penger i omløp.
– Her er det mange som har god råd, og det er mye å velge mellom hvis man vil jobbe, sier økonomistudent Diana Ambartsanova til Aftenposten.
Sammen med venninnen Lisa Fedosejeva har hun akkurat gjort unna et ærend inne i Alfa Bank på Leningaten i Tjumen, hovedgaten som fortsatt bærer navnet til den første lederen av Sovjetunionen. I Tjumen forsvant ikke Leningaten etter omveltningen.
I Russland er det helt vanlig å betale trafikkpolitiet for å slippe bot. Bygningsinspektører, branninspektører og stort sett alle kontrollfunksjoner henter ekstrainntekter i en kullsvart korrupsjonstradisjon. De to studentene mener at det ikke er plagsomt mye korrupsjon i Tjumen.
– Ikke verre enn andre steder i Russland, sier de.
Økonomistudentene innrømmer at de kjenner mange som har kjøpt seg et førerkort i stedet for å kjøre opp på ordinært vis.
– Selv kjørte jeg opp på vanlig måte, men alle som var på samme kurs som meg, betalte seg ut av det, sier Diana Ambartsanova.

Gode minner

Lenger borte i Leningaten ligger kontorene til selskapet TNK-BP som et monument over da Mikail Fridman klarte å tvinge det engelske oljeselskapet BP i kne gjennom utallige rettssaker i samme område.
Enda lenger borte i den samme gaten ligger domstolen der Telenor kan få en dom i nær fremtid.
Likevel er et svakt lys i enden av tunnelen for Telenor: Det er liten tvil om at striden mellom Telenor og Alfa Group har begynt å bli plagsom for Vladimir Putin. I forrige uke trakk dommeren i ankesaken i Tjumen seg plutselig, og en ny dommer ble satt på saken. Samtidig kan det se ut som om tvangssalget av Telenors VimpelCom-aksjer er lagt på is etter at namsmannen har hyret inn en ekspert for å se på prosessen rundt aksjesalget.

Pressekritikk

Den Kreml-vennlige avisen The Moscow News slo fredag fast på lederplass at krangelen mellom Telenor og Alfa Group kan koste russerne en tiltrengt deltagelse i det store Stockman-prosjektet i Barentshavet.
– Det er ikke denne typen saker Russland trenger nå. Finanskrisen har snudd opp ned på det meste, og nå trenger Russland å trekke til seg utenlandske investorer igjen. Da er slike saker helt feil, sier Andrej Kortunov i New Eurasia Foundation til Aftenposten.
Kortunov var rådgiver for tidligere president Boris Jeltsin.
– Jeg tror nok at det kan komme en beskjed fra Medvedev eller Putin om at denne saken må løses, men det vil vi nok aldri få vite sikkert. De er flinke til å dekke sporene sine, og det vil de utvilsomt gjøre i denne saken, sier Kortunov.
Telenor-advokat Gregorij Tsjernysjov håper i beste fall at ankedomstolen skal sende saken i retur til den laveste domstolen.

Les også:|

Les flere E24-nyheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Overvant Telenor igjen

  2. Russerne klare til Telenor-salg

  3. - Skal kjempe med nebb og klør

  4. Telenors anke utsatt - IGJEN

  5. Russisk domstol nekter å gi utsettelse til Telenor