Opera: Resultatvarsel, oppkjøp og kjøpsinteresse

Teknologiselskapet Opera Software overrasker med et massivt slipp av både dårlige og potensielt gode nyheter fredag.

TRAVLE TIDER: Opera, her ved konsernsjef Lars Boilesen har kjøpt et nytt selskap, tross sviktende inntekter i forrige kvartal. Og det finnes større fisker i havet...
Publisert:

For å ta de dårlige nyhetene først:

Opera melder fredag kveld at inntektene fra videoreklame på mobil har vært svakere enn ventet i de foregående månedene.

Selskapet la fredag kveld frem foreløpige tall for andre kvartal, som viser at både inntekter og justert brutto driftsresultat (justert EBITDA) kommer inn i nedre del av det intervallet selskapet selv har anslått tidligere.

Det overnevnte gir utslag i Operas forventninger til inntekter og marginer for hele året (se faktaboks til høyre for detaljer).

Begge nøkkeltallene kommer også inn svakere enn markedet hadde sett for seg:

Inntektene bommer på konsensus fra SME Direkt for TDN med 6,0 millioner dollar, mens justert driftsresultat underskyter med 2,9 millioner.

Kjøper selskap

Mer spennende er det at Opera har kjøpt et abonnementsbasert spill- og appselskap i Latin-Amerika, kalt Bemobi.

Selskapets forretningsmodell er basert på at abonnementet gir brukerne tilgang til spill og applikasjoner uten at de trenger å kjøpe disse indivituelt, og skal allerede ha trukket rundt seks millioner aktive brukere.

Kjøpsprisen oppgis til 29,5 millioner dollar i kontanter ved sluttføring av transaksjonen. Dette kan videre stige med 81 millioner dollar basert på utviklingen i abonnementsinntekter og driftsresultat i perioden 2015 til 2019, og med ytterligere 29 millioner dollar dersom den finansielle utviklingen blir bedre enn ventet.

Opera opplyser at utbetalingene kan finansieres over Bemobis frie kontantstrøm, og at Opera dermed ikke trenger ytterligere finansiering etter at den første delen av transaksjonen er unnagjort.

– Opera har vokst hurtig i økosystemet for mobilapper, og målet vårt er å innovere økosystemet på en måte som alle tjener på. Bemobi passer naturlig inn for Opera i tråd med denne retningen, sier Opera-sjef Lars Boilesen i en kommentar.

Hyrer inn meglerhus

Og som om ikke det var nok, er det flere enn Opera som muligens vurderer å åpne lommeboken. Som en følge av «strategisk interesse i selskapet fra en rekke parter», har Operas styre innledet en prosess for å evaluere og vurdere strategiske alternativer.

Styret har hyret inn ABG Sundal Collier og Morgan Stanley International som rådgivere.

Resultatet av denne prosessen er ventet i andre halvdel av 2015.

– Opera vil oppdatere aksjonærer og andre interessenter om utfallet av gjennomgangen i rimelig tid, skriver finansdirektør Erik Harrell i børsmeldingen.

Les også

– Jeg trodde jeg skulle bruke Opera til evig tid, men de kastet det vi hadde bygd

Les også

Russland- og valutasmell gir kuttrunde i Opera

Les også

Opera falt 44,1 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om