Spår 100 dollar fatet i 2020

Rystad Energy mener dagens investeringsnivå i oljebransjen er svært bekymringsfullt. Tror på oljepris til 100 dollar fatet allerede i 2020.

SER STOR OPPTUR: Jarand Rystad i Rystad Energy hadde med seg en analyse til deltagerne på Subsea Valley Conference som falt i smak hos publikumet. Bildet er fra Nor-Shipping Conference i 2015.
Publisert:

– I fjor satte vi i gang produksjon tilsvarende 8 milliarder fat. Samtidig brukte vi 34 milliarder fat. Det mener jeg er grunn til å bli ganske bekymret, sier sjef for Rystad Energy, Jarand Rystad.

Det høres kanskje ut som et dommedagsscenario, men for de fremmøtte konferansedeltagerne på Subsea Valley Conference på Fornebu denne torsdagsmorgenen var det søt musikk.

– Oljeprisen går i sykluser, og dette er en av dem. Dette er ikke strukturelle endringer. Det er ikke som at vi slutter å lese papiraviser, vi kommer til å fortsette å bruke olje, sier Rystad.

Høyere etterspørsel og lavere produksjon

Rystads beskjed til oljeservicebransjen var at oljeprisen må opp igjen dersom verden skal få dekket energibehovet sitt. Dersom oljeprisen forblir på omtrent 30 dollar fatet ser Rystad for seg et produksjonsunderskudd på 10 millioner fat per dag i 2020. Det er cirka 8–9 prosent av verdens totale oljebehov.

– Vi forventer at oljeprisen skal tilbake til 100 dollar fatet allerede i 2020, sa Rystad og fikk noen små gisp ut av salen.

Han forventer at investeringene skal øke igjen i 2017, men måtte temperere håpene til mange av de fremmøtte.

– Store deler av investeringene kommer til å bli tatt i andre deler av verden, men vi forventer bra vekst i Norge også. Det er mange nye prosjekter som skal i gang: Njord, Ormen Lange, Snorre 2040, men vi må helt frem til tidlig 2020 før det virkelig tar seg opp igjen, sier Rystad.

Les også

Kraftig fall i råoljelagrene i USA

– Ingen tjente penger i februar

Et annet budskap fra Rystad er at «oljeprisen aldri har vært lavere enn nå». Grunnen til denne påstanden begrunner han med at selv om oljeprisen har vært høyere før, så har den aldri vært så lav mens kostnadene har vært så høye. På 1990-tallet var kostnadene tilpasset en oljepris på 15 dollar fatet.

– I februar i år tapte alle oljeselskaper penger. Et høyt kostnadsnivå kombinert med den lave oljeprisen gjorde at det aldri før har vært så lav lønnsomhet i sektoren, sier Rystad.

Han avsluttet med et budskap som deltagerne på Subsea Valley Conference 2016 trengte å høre på slutten av en uke hvor det har kommet nye runder med store nedbemanninger i oljeservice-sektoren.

– Det ser mørkt ut nå, men ha tro på analysen. Det er viktig at dere kutter fettet, men ikke kutt bort musklene også. Vi trenger all kapasiteten deres når vi skal dekke inn det tapte igjen om kort tid, sier Rystad

Les også

Danske Bank: – Vi ser «frivillig ledighet»

Les også

Oljetradere med kanonresultat

Les også

– Toppen er nådd for skiferolje

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om