Hobbyinvestor med papirgevinst i grønn aksje på over 100 mill. i år

Scanship-rally sender skipselektriker Eigel Thoms verdier på Oslo Børs til himmels.

SKIPSELEKTRIKER: Eigel Ingvar Thom jobber vanligvis med det elektriske styresystemet på båter; både på enorme tankskip og mindre fartøy. Han gjør oppdrag verden rundt, blant annet i Kina, Singapore, Dubai, USA, Tyrkia og Spania.
Publisert:

Skipsutstyrsleverandøren Scanship Holding er en klar vinneraksje på Oslo Børs i år, med en oppgang på 539 prosent til kurs 29,1 kroner siden årsskiftet.

Bykset har gitt skipselektriker og hobbyinvestor Eigel Thom (56), som er sjette største aksjonær, en papirgevinst på over 110 millioner kroner siden nyttår.

Det etter han i desember har realisert noe av papirgevinsten.

Les også

Sissener går mot Tesla-strømmen: – Ingen tvil om at det koster penger

Eier for 134 millioner kroner

Thom solgte privat og gjennom investeringsselskapet Trethom as 410.000 aksjer for rundt ti millioner kroner i siste halvdel av desember, basert på en snittkurs for perioden, ifølge ferske aksjonæroversikter denne uken.

De samme aksjene var ved årsskiftet verdt rundt to millioner kroner.

Alle Scanship-aksjene Thom eier etter salget de siste ukene har en verdi på 134 millioner kroner, opp fra 21 millioner kroner i januar.

Også tidligere år har han realisert noe Scanship-gevinst. Da han gjorde det i sommer, kommenterte han utviklingen i aksjekursen slik:

– Det er jeg fornøyd med. Omsetningen øker hele tiden og bunnlinjen følger med. De er inne i et enormt marked og jeg regner med de kommer til å øke ordrene sine fremover.

Les også

Papirgevinsten var på 60 millioner kroner i sommer

Har penger i Røkke-aksje

56-åringen Thom jobber vanligvis med det elektriske styresystemet på båter; både på enorme tankskip og mindre fartøy. Han gjør oppdrag verden rundt, blant annet i Kina, Singapore, Dubai, USA, Tyrkia og Spania.

Samme år som han gjorde sin første skipsjobb i utlandet, i Japan i 1985, trådte han sine barnesko på børsen.

Han tjente bra som skipselektriker, og satte derfor av 100.000 kroner til å handle aksjer for, og begynte å handle aksjer i tankskipsselskapet American Shipping i 2010 til om lag fem kroner stykket.

Thom eier nå også en større aksjepost i Kjell Inge Røkke-rederiet verdt 66 millioner kroner.

Les på E24+

Slik startet Scanships elleville børsrally (+)

Voldberg-gevinst

Storinvestor Tore Aksel Voldberg solgte seg ned i skipsutstyrsleverandøren sist uke.

Han kvittet seg med 475.000 aksjer for rundt 14 millioner kroner, og eier per onsdag sist uke 300.000 Scanship-aksjer, ifølge aksjonæroversikter.

Voldberg kom inn på eiersiden i slutten av november og siden har Scanship-aksjen steget over 50 prosent.

Scanship lager hovedsakelig systemer for håndtering av avfall og avløpsvann i cruiseskip. De lager systemer som renser avløpsvann, gjør det mulig å gjenvinne ressurser i avfallet og til og med gjøre karbonfangst om bord.

Kurshoppet i år forklares i stor grad med en «grønn» bølge på Oslo Børs, der også selskaper som havvind-dominerte Bonheur, pantesystemselskapet Tomra og solenergiselskapet Scatec Solar har klatret.

– Har sendt shorterne inn i en vinter av fortvilelse
Publisert: