Frp og Ap ber Sanner ha corona-grepene klare: – Bare et spørsmål om tid

Både Frp og Ap ber finansminister Jan Tore Sanner legge planer for å dempe effekten av coronaviruset. – Bare et spørsmål om tid før norsk næringsliv blir rammet, sier Hadia Tajik (Ap).

Finanspolitisk talsperson Hadia Tajik (Ap).

Pedersen, Terje / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
 • Sigrid Moe
Publisert:

Den svenske regjeringen varslet onsdag grep for å unngå vekstbrems etter coronaviruset, mens Norge så langt ikke har varslet noen finanspolitiske tiltak for å motvirke effekten av viruset.

Nå sender både Hadia Tajik (Ap) og Hans Andreas Limi (Frp) skriftlige spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) for å be ham liste opp mulige tiltak hvis coronaviruset gir økonomisk tilbakeslag.

– Når verdens finansmarkeder skjelver er det bare et spørsmål om tid før norsk næringsliv blir rammet, sier Tajik.

I sitt spørsmål viser Tajik til svenskenes grep, og spør om Sanner har noen planer om ekstraordinære tiltak for norsk økonomi, og hvilke grep regjeringen mener kan dempe økonomiske tilbakeslag.

– Vi ser at Oslo Børs har hatt noen veldig dårlige dager, at oljeprisen er ned og at kronekursen er på sitt laveste nivå mot euro noensinne. Så det er en del tydelige signaler på at det som nå skjer med coronaviruset fort vil påvirke norsk økonomi, sier Limi til E24.

Han mener regjeringen bør ta hensyn til viruset i revidert budsjett, og kanskje også i forkant. Revidert budsjett kommer 12. mai. Sist regjeringen kom med en finanspolitisk krisepakke var i 2015, da Erna Solberg lanserte en milliardpakke som skulle støtte Vestlandet under oljenedturen.

Finansministeren mener det ikke er behov for tiltak på dette tidspunktet.

– Vi følger selvsagt situasjonen nøye, og regjeringen er godt forberedt. Vi har kompetente helsemyndigheter og god erfaring fra tidligere med å håndtere tilbakeslag i økonomien, sier Jan Tore Sanner til E24.

– Det går godt i norsk økonomi. Det er ikke behov for spesielle tiltak i finanspolitikken nå, men vi følger særlig med på reiselivsnæringen, på industrien og andre næringer som er utsatt. Vi vil vurdere situasjonen frem mot revidert budsjett i mai, legger han til.

Statsrådens svar til Stortinget er ikke klart ennå.

Jan Tore Sanner

Svenskene kutter vekstanslag

Den svenske regjeringen nedjusterte onsdag sitt anslag veksten i svensk økonomi med 0,3 prosentpoeng for i år, og varslet et forslag som skal gi større muligheter for selskaper til å redusere arbeidstagernes arbeidstid og lønn i stedet for å si dem opp.

SEB-analytiker Anders Widén mener at tiltaket kan gi en effekt, for det å beholde folk i jobb er viktig for å unngå nedturer i privat forbruk.

– Har man et system som demper den effekten så er det bra. Og alle virker å være enige om det, sier Widén til E24.

– Alternativet til dette systemet er at folk mister jobben?

– Ja, sånn er det. Og det er unødvendig hvis dette blir en ganske kortvarig krise, sier Widén.

Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi

Terje Pedersen / NTB scanpix

– For tidlig

Direktør Knut Sunde i NHO-foreningen og arbeidsgiverforeningen Norsk Industri tror det kan bli nødvendig med grep fra regjeringen, men ikke ennå.

– Jeg tror det er litt tidlig, i alle fall på vegne av industrien, sier han til E24.

Sunde sier at land som Tyskland og Sverige har mye bilindustri, og derfor har blitt rammet raskere enn Norge, blant annet ved at underleverandører har slitt med å levere.

– Da stopper det opp, sier Sunde.

Håper på en rask avklaring

Som finanspolitisk talsmann leder Hans Andreas Limi Frps arbeid med budsjettforhandlingene i Stortinget. Etter at Frp gikk ut av regjeringen etter nyttår er det Frp som regjeringspartiene først vil gå til for å få budsjettforslaget sitt gjennom i Stortinget.

– Det er fortsatt en stund til revidert budsjett kommer, men det er en budsjettkonferanse i regjeringen nå i mars. Forhåpentligvis vil situasjonen stabilisere seg ved at man får kontroll med utbruddet globalt, men det vet vi ikke, sier Limi.

– Så dette bør adresseres i revidert budsjett og kanskje i forkant av det også. Det håper jeg Sanner nå vil svare på, sier han videre.

Revidert budsjett skal etter planen legges frem 12. mai.

Forrige gang regjeringen måtte trå til med en økonomisk krisepakke var under oljebremsen. Høsten 2015 kom statsminister Erna Solberg med en milliardpakke rettet inn mot Vestlandet.

– Hva slags type tiltak kan regjeringen komme med nå?

– Hvis man har noen «gryteklare» prosjekter som kan fremskyndes kan jo det være et tiltak, sier Limi.

– Men her handler det mye om psykologi. Så det kanskje viktigste i første omgang er å ha kontroll på helsesituasjonen. Så får regjeringen vurdere hvilke tiltak utover det som kan være aktuelt. Vi har erfaring fra tidligere situasjoner, som oljebremsen, og med viktigheten av at ting kan skje raskt ved behov, fortsetter han.

Verktøykassen: – Norge har handlingsrom

Norge skal bruke 244 milliarder kroner fra Oljefondet i år, men har rundt 302 milliarder tilgjengelig innenfor handlingsregelen som begrenser den årlige oljepengebruken til tre prosent av Oljefondets verdi. Det betyr at Norge kan bruke over 50 milliarder mer innenfor handlingsregelen.

– Norge har handlingsrom både i pengepolitikken og finanspolitikken. I den grad det blir riktig å bruke dette er det viktig å være presis på hvordan dette skal gjøres, sier Sunde.

USAs sentralbank kuttet tirsdag renten med 0,5 prosentpoeng, et sjeldent kraftig grep som skjedde utenfor de vanlige rentemøtene. Sentralbanksjef Øystein Olsen sa tirsdag til E24 at han vil vente til neste rentemøte før han varsler retningen for styringsrenten. Renten ligger på 1,5 prosent.

– Jeg legger til grunn at Norges Bank løpende vurderer situasjonen. Hvis de ikke gjør noe på første rentemøte er jeg sikker på at sentralbanken følger dette veldig nøye. Når Fed drar ned renten med 0,5 prosentpoeng mellom rentemøter, så er det et veldig kraftig signal, sier Sunde.

SVERIGE-KINA: Svensk eksport til og import fra Kina.

Sveriges finansdepartement
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Handlingsregelen
 4. Norge
 5. Jan Tore Sanner
 6. Hadia Tajik
 7. Hans Andreas Limi

Flere artikler

 1. – Vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet

 2. Næringslivet frykter corona-nedtur: – Håper bankene stiller opp

 3. Samlet opposisjon mener Sanner må gripe inn i Tangen-saken

 4. SISTE: Jan Tore Sanner kan ikke stoppe Tangen-ansettelsen, ifølge utredning

 5. Sjeføkonomer om mulige virusgrep: Dette kan Olsen og Sanner gjøre