Kongsberg Gruppen har flere corona-smittede: Frykter forsinkelser i produksjonen

Kongsberg Gruppen frykter smittetilfeller på tre kontorer i Norge og tar nå kraftfulle grep for å hindre videre spredning. Hundrevis av ansatte er beordret hjem og konsernet frykter at forsinkelser i leverandørkjeden skal påvirke produksjonen.

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen
Publisert:

Utbruddet av coronaviruset rammer nå internasjonal økonomi og norsk næringsliv stadig mer. I tillegg til at det er full krise i luftfarten og reiselivsnæringen påvirkes nå stadig flere andre bedrifter.

Tirsdag kveld fikk Kongsberg Gruppen beskjed om at en ansatt ved kontoret til datterselskapet Kongsberg Maritime i Asker var smittet av coronaviruset.

Vedkommende skal ha blitt smittet i forbindelse med en privat reise, opplyser kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen til E24.

– Totalt har vi nå noen få smittetilfeller i Norge, men vi går ikke ut med et konkret tall. Dette er ikke uventet når vi er et konsern med så mange tusen ansatte, sier Lie.

– Dere er et stort konsern med kontorer over hele verden. Har dere fått rapporter om smittede utenfor Norge?

– Vi har ikke fått rapportert smittetilfeller i Kina eller i andre land per nå, sier Lie.

Det var NRK som først meldte om smittetilfellet i Asker, men etter det E24 får opplyst rammer viruset totalt tre kontorer i konsernet:

– Vi har intensivert arbeidet med tiltak i Asker, på et bygg i Horten og vil gjøre det på et bygg i Kongsberg, der vi enten har oppdaget smitte eller har ansatte som har vært i kontakt med noen som er smittet, sier Lie.

Les også

Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

300 sendt hjem på ubestemt tid

For å håndtere dette nyeste smittetilfellet har Kongsberg Gruppen nå sperret adgangskortene til alle ansatte på Asker-kontoret slik at ingen kommer inn. Kontorene vil nå bli vasket grundig ned, opplyser selskapet.

– Vi har om lag 300 ansatte på Asker Panorama-kontoret, som alle er bedt om å holde seg hjemme inntil videre. Vi har sperret adgangskortene slik at ingen får komme inn på kontoret nå og vi vil nå få vasket kontorene grundig ned, sier Lie og fortsetter:

– Vedkommende som er smittet jobber i en av de nedre etasjene. De rundt 40 stykkene som jobber i den etasjen har fått 14 dager karantene med hjemmekontor. Vi vil vurdere når de andre 260 kan få komme tilbake på kontoret.

Kongsberg Gruppen har så langt innført et reiseforbud til Kina for ansatte og har i tillegg lagt sterke begrensninger på annen reise- og møtevirksomhet. Det er kun forretningskritiske reiser som er tillatt etter godkjenning.

– Vårt hovedfokus er våre ansatte og vi har gode løsninger for hjemmekontor. Vi opplever at de ansatte har fulgt opp retningslinjene som er gitt på en svært god måte slik at selskapet ikke har vært særlig berørt så langt, sier han videre.

Les også

Regjeringen jobber med tre ulike corona-tiltak

– Det kommer forsinkelser

Kongsberg Gruppen er en global teknologi- og industrigigant som leverer produkter og løsninger innenfor shipping, offshore og forsvar.

Med kontorer og fabrikkanlegg spredt rundt i en rekke land forbereder man seg nå på at coronaviruset kan påvirke produksjonen.

– Det er for tidlig å si hva de konkrete konsekvensene blir, men på sikt er det bekymringsfullt at det kommer forsinkelser i leverandørkjeden, sier Ronny Lie.

– Ser dere at det er forsinkelser fra leverandører eller ute hos kunder allerede?

– Vi ser tendenser til at tempoet er dratt ned, men det er som sagt for tidlig å si noe konkret om konsekvensene for oss. Vi regner med å bli berørt, sier Lie.

Corona-utbruddet var et tema allerede den 12. februar, da Kongsberg Gruppen la frem resultatene for fjerde kvartal.

Kongsberg Gruppen har kontorer i over hele verden, inkludert flere asiatiske land som Japan, Sør-Korea og Singapore, samt fire kontorer i Kina. Da virusutbruddet startet i Kina begynte konsernet å sende ansatte hjem der umiddelbart.

Så langt er det imidlertid bare rapportert smittetilfeller i Norge blant de Kongsberg-ansatte.

– Jeg snakket med Kina-sjef i helgen. Hun sa at de kom tilbake mot normal aktivitet forrige mandag. Men det har vært begrenser på mobilitet og lavere aktivitet på verftene. Så vi må vente noe effekt på inntektene våre i Kina i første kvartal, sa konsernsjef Geir Håøy den 12. februar.

Les også

Sjeføkonom om regjeringens corona-tiltak: – Viktig å få på plass

Publisert: