Norsk filmselskap sikrer finansiering på crowd lending-plattform

Eiendomsprosjekter har dominert mange av de nye låneplattformene, men nå prøver en ny type aktør seg. Det norske produksjonsselskapet 4 ½ film går til FundingPartner for å sikre brofinansiering i forbindelse med lanseringen av en ny film.

KLAR FOR BERLIN: Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg spiller i den norske filmen «Ut og stjæle hester». Filmen skal vises i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin og dermed konkurrere om den gjeve Gullbjørnen. Foto: 4 ½ film / NTB scanpix
Publisert: Publisert:

– Det siste lånet på 2 millioner kroner ble fulltegnet på 20 minutter, så vi jobber på spreng med å klargjøre flere lån, sier Geir Atle Bore, daglig leder i FundingPartner.

Gründerselskapet som fikk starte opp i fjor formidler små obligasjonslån til bedrifter.

Det siste lånet han snakker om var til et eiendomsselskap i Bergen som ønsket å øke kapitalbufferen sin, men FundingPartner har også formidlet lån til selskaper innen reiseliv og håndverkerbransjen.

Nå legger selskapet til rette for et lån til filmproduksjonsselskapet 4 ½ film på 2 millioner. Lånet er en brofinansiering i forbindelse med filmen «Ut og stjæle hester».

– Det spesielle med filmbransjen er jo at man har alle kostnadene med å lage filmen først, og deretter kommer inntektene senere, sier Bore.

– Produksjonsselskapet har jo andre finansieringsløsninger også, men de så på dette som et interessant supplement, fortsetter han.

Lånet er avdragsfritt frem til filmen skal lanseres senere i år, og deretter skal det nedbetales over ni måneder.

– Nøkkelen her ligger i at selv om filmen får masse kinobesøk og blir veldig populær, så kan ikke produksjonsselskapet ta ut mer enn et gitt antall millioner til nye prosjekter før lånet vi har formidlet skal være nedbetalt. Selskapet kan fort få inn 10 til 15 millioner på noen få måneder hvis lanseringen går som den skal, sier Bore.

FundingPartner-sjefen sier at de så langt har formidlet flest lån til eiendom og håndverksbedrifter, men at de jobber aktivt med å tilrettelegge flere lån til filmbransjen og andre bransjer.

– Målet er å kunne tilby mer usikret kreditt, basert på våre grundige vurderinger, i segmenter og bransjer der bankene ikke er så interessert i å låne ut penger. Vi mener dette er et bra case, selv om man i filmbransjen alltid risikerer at en film ikke går så bra som forventet, sier Bore.

Daglig leder Geir Atle Bore (t.h.) og medgründer Marius Borthen i FundingPartner

Til filmfestivalen i Berlin

Håvard Gjerstad, daglig leder i 4 ½ film skal snart pakke kofferten for å dra til filmfestivalen i Berlin, der «Ut og stjæle hester» skal lanseres.

– Filmen er med i hovedkonkurransen i år. Det har bare skjedd noen få ganger før i norsk filmhistorie, så det er jo et kvalitetsstempel, sier Gjerstad, og legger til at filmen kommer på kino 8. mars.

Lånet på 2 millioner som selskapet nå sikrer seg finansierer ikke selve filmen, men gir likviditet til selskapet i en mellomperiode.

Budsjettet på filmen er på 39,8 millioner, hvorav rundt 60 prosent kommer fra forskjellige norske og europeiske offentlige støtteordninger.

– I filmfinansiering handler det om å nå forskjellige milepæler i prosjektet før man får utbetalt penger, og at man har en ferdig film er en slik milepæl. Vi finansierer jo ikke filmen med dette lånet hos FundingPartner, men sikrer oss en likviditetsfinansiering, sier Gjerstad.

– Vi har jo andre finansieringsalternativer også, men for oss er dette et finansielt instrument som er veldig spennende og som vi vil prøve ut, fortsetter han.

– Når inntektene først kommer når filmen er laget og går på kino, hvordan pleier dere tradisjonelt å finansiere dere? Kryssfinansierer dere et prosjekt med et annet?

– Vi prøver å unngå å blande prosjektene og har separate budsjett. Tradisjonelt bruker vi banker, private investorer eller andre finansieringskilder for å finansiere filmer, sier Gjerstad.

Han sier at han ikke vil kritisere bankene, men sier at de ofte tenker veldig tradisjonelt og at mange banker nok ikke synes filmbransjen er spesielt interessant.

– Ser dere for dere at fansen i større grad vil kunne finansiere filmer fremover?

– Filmbransjen er en bransje i endring, og folk ser jo film på utrolig mange typer plattformer. Det er mulig at vi kan se nye finansieringsmodeller der man for eksempel kan få andre seermuligheter hvis man er med på å finansiere en film, sier Gjerstad.

Må opp i 400 millioner

Etter at FundingPartner i fjor høst fikk grønt lys av Finanstilsynet har selskapet nå ansatt nye, og totalt jobber 10 personer på hel- og deltid i selskapet.

– Vi har blant annet fått inn Vilde Krogsrud fra Danske Bank som ny kredittansvarlig og med de ansettelsene vi har gjort er vi godt skodd for å ta unna de mange lånesøknadene som kommer inn. Jeg vil jo heller ikke at vi skal bli for mange ansatte, for det koster penger, sier Bore.

I desember fikk selskapet inn 19,5 millioner i frisk kapital gjennom en emisjon der DNB og Schibsted sikret seg 10 prosent hver av selskapet, mens investeringsselskapet Stratel sikret seg 5 prosent eierandel.

Han sier at selskapet så langt har lånt ut om lag 16 millioner kroner fordelt på 7 lån.

– Målet for året er å komme opp i 110 millioner kroner i utlån, men vi det er fortsatt et volum som er for lite til at vi tjener penger på det.

– Hvor mye trenger dere før dere begynner å tjene penger?

– Det ligger på om lag 400 millioner kroner i årlige utlån, sier Bore.

FundingPartner tar mellom 2,5 og 3,5 prosent i avgift på lånene sine, og vil ved utlån på 400 millioner årlig være sikret inntekter på mellom 10 og 14 millioner kroner.

Ettersom selskapet startet opp for få måneder siden er det ingen av lånene som har kommet til forfall ennå, men FundingPartner-sjefen sier at rente- og avdragsbetalingen har gått som planlagt i lånene som er formidlet.

Selskapet får stort sett fulltegnet lånene på kort tid, og har formidlet lån til alt fra boligprosjekter til selskaper i reiseliv og håndverksbedrifter.

Nå tilrettelegger selskapet et lån for et filmselskap.

Les også

– Har stått øverst på ønskelisten

Les også

– Over 1.000 investorer som skraper på døren

Les også

Euronext vurderer høyere bud: – Endrer ikke vår strategiske anbefaling

Publisert:

Her kan du lese mer om