Disse selskapene vil Oljefondet selge seg ut av

Oljefondet vil ut av olje. Det betyr at store poster i verdens fremste energiselskaper kan bli lagt ut for salg.

EXIT: Oljefondet vil selge seg ned i energisektoren. Dette betyr blant annet at en større post i Shell kan forsvinne ut av fondets portefølje.
  • Anders Park Framstad
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Torsdag kom meldingen om at Statens Pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, ønsker å kvitte seg med sin aksjeeksponering mot olje og gass.

Bakgrunnen er at fondet mener at staten Norge er sårbar for et varig fall i oljeprisene, grunnet den samlede effekten av eierskapet i Statoil, statens inntekter fra olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel og eierskapet gjennom Oljefondet.

Dette vil i praksis bety et nedsalg av verdier på rundt 287 milliarder kroner, blant annet i verdens største noterte energiselskaper.

Størst i Shell

Ved Oljefondets forrige rapportering, som strekker seg frem til utgangen av september, utgjorde olje og gass 5,5 prosent av aksjeinvesteringene. Energi var sektorvinner gjennom perioden, med en oppgang på 8,7 prosent. Aksjebeholdningen utgjorde igjen 65,9 prosent av fondet ved utgangen av tredje kvartal.

I den aktuelle perioden var Royal Dutch Shell fondets tredje største enkeltaksjeplassering. Oljefondets beholdning av Shell-aksjer var verdt hele 43.831 millioner kroner.

Les også

Vil gjøre Norges oljeformue mindre sårbar: Oljefondet vil ut av olje

«Investeringen i oljeselskapet Royal Dutch Shell bidro mest positivt til avkastningen i tredje kvartal», skrev Norges Bank Investment Management om den britiske energigiganten.

Energigiganter

En gjennomgang på nettsidene til forvalteren Norges Bank Investment Management bekrefter at fondet har dels meget store eierposter flere av i verdens fremste noterte energiselskaper.

Tallene angir total investering i millioner kroner i 2016:

I USA er fondet inne på eiersiden i blant annet Exxon Mobil (26.391), Chevron (17.561), Marathon Petroleum (2.262), Conoco Phillips (3.930) EOG Resources (3.953) og Valero Energy (2.977).

På det amerikanske kontinentet er Oljefondet ellers på eiersiden hos aktører som Petrobras i Brasil (4.092), meksikanske Pemex (3.079) og kanadiske Suncor (4.663).

I Europa inkluderer eierskapet britiske BP (17.458) og Centrica (2.361), italienske ENI (8.755), spanske Repsol (1.780), franske Total (17.36) og russiske Lukoil (1.535 millioner) og Gazprom (2.055).

Oljefondet eier ikke aksjer i norske oljeselskaper, men hadde eksempelvis en eierpost på 573,3 millioner kroner i Johan Sverdrup-partneren Lundin Petroleum.

Oljeservice

Kinesiske Petrochina (1.574) og Reliance i India (1.382 millioner) er også på eierlisten, sammen med flere energirelaterte asiatiske selskaper (blant annet i Sinopec-konsernet) og flere større aktører i oljeservicesektoren.

Innen oljeservice har Oljefondet blant annet større eierposter i markedslederen Schlumberger (9.521) og Halliburton (3.928).

Les også

Oljefondet vil ut av olje

Les også

Eksperter advarer: – Oljefondet kan falle skikkelig

Les også

Svak krone løfter verdien igjen: Ny milepæl for Oljefondet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet

Flere artikler

  1. Oljefondet i minus tross sterkeste kvartal noensinne

  2. Dette er Oljefondets største aksjeposter: Tesla dundrer inn på topplisten

  3. Evergrande-smell på nær 390 mill. for Oljefondet

  4. Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

  5. Matvarer, olje og mobiler: Her er Oljefondets største investeringer